Homo Sapiens

Yuval Noah Harrari – Homo Sapiens

Yuval Noah Harrari – un nume care și-a făcut încet loc pe buzele tuturor.

Yuval Noah Harrari – unul dintre cei mai mari intelectuali ai secolului nostru.

Yuval Noah Harrari – a scris trei cărți care l-au consacrat:

  1. Sapiens: Scurtă istorie a trecutului
  2. Homo Deus
  3. 21 Întrebări pentru Sec XXI.

Fiecare dintre aceste cărți are un scop precis. Fiecare dintre ele acoperă o perioadă temporală și cam toate domeniile majore pe care omenirea le-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Dar cine este Yuval Noah Harrari?

În primul rând este un istoric de origine israeliană. În al doilea rând, a terminat doctoratul la Oxford. În al treilea rând, este parte din comunitatea gay, căsătorit cu soțul său, Itzik.

Yuval Noah Harrari a încercat în ultimii ani să răspundă la câteva întrebări fundamentale de Macro-Istorie, întrebări care au dus în final și la conceperea celor trei cărți ale sale.

  1. Care este legătura dintre istorie și biologie?
  2. Care este diferența esențială dintre Homo Sapiens și alte animale?
  3. Există dreptate în istorie?
  4. Are istoria o direcție?
  5. Au devenit oamenii mai fericiți pe măsura trecerii timpului?
  6. Ce întrebări etice vor ridica în sec XXI știința și tehnologia?

Cred că oricare dintre noi am putea să încercăm să răspundem la aceste întrebări, dar niciunul nu am reuși la fel de bine cum a reușit să o facă Yuval Noah Harrari. De ce? Eu cred că am avea nevoie de o viață întreagă să citim și să studiem toate acele cărți/articole/studii care au fost trecute ca și referințe la finalul cărților lui. Cred că am avea nevoie de o înțelegere extraordinară a magnitudinii impactului istoriei asupra numitor aspecte ale vieții noastre. Cred că ar trebui să scalăm cât se poate de clar temporalitatea pământului, pentru a putea privi într-un anumit moment în trecut. Și mai cred că trebuie să ai curaj să îți lași imaginația să navigheze nestingherită prin imensele câmpii de date și de informații.

Citind cărțile lui, cele care în final au fost traduse în peste 60 de limbi și au fost vândute în peste 27 Milioane exemplare, mi-am dat seama cât de mici suntem, cât de dependenți suntem, cât de insignifianți suntem și mai ales, cât de adânc înrădăcinați în dogme sociale, fie ele scrise sau nescrise.

O să revenim în alte articole cu bucăți din cărțile lui Harrari – nu pentru că a reușit să vândă în întreaga lume – ci pentru că avem un respect imens față de intelectul acestui om.

Leave a Reply