Ecologie

Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat

Transylmagica este un concept unic, cu adevărat magic. Avem nevoie în această lume de astfel de inițiative pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a poluării și a daunelor pe care omul le provoacă planetei.

Nu trebuie să uităm niciodată că avem o singură planetă.

Cine este Transylmagica

Câteva persoane dornice să își pună amprenta asupra lumii în care trăim, au creat acest concept magic, Transylmagica. Vă puteți imagina după denumire că sunt din Transilvania, mai exact din Miercurea Ciuc, jud Harghita.

Emese Both este creatoarea de obiecte ceramice, în timp ce obiectele textile sunt create de Katalin Kedves. (Kósa) István este ecologul acestei inițiative. Elementele grafice au fost realizate de Sándor Nagy Tünde, Márton Szimóna și (Fazakas) Ildikó.

”Datoria noastră, a tuturor, este să contribuim la crearea unei lumi mai bune. Schimbările climatice, pierderea biodiversității sunt probleme majore ale zilelor noastre. Poate deseori ne confruntăm cu o oarecare stare de inertie dar putem începe cu lucruri mărunte. Noi dorim să te ajutăm. Menirea noastră este să te ajutăm în acest proces de schimbare. În primul rând prin producerea unor obiecte mici, atragătoare, folosibile cât mai mult timp, în al doilea rând prin simplificarea plantării unori arbori. Odată crescuți, acești arbori vor oferi habitat pentru multe specii, acumulează cantități însemnate de carbon atmosferic în biomasa lor și nu în ultimul rând vor contribui la crearea unei lumi mai frumoase.” – preluare www.transylmagica.com

Pentru fiecare produs cumpărat, Transylmagica plantează un arbore

Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce înseamnă că arboriii vor fi plantați corect, vor fi plantați în locul potrivit și vor fi îngrijiți până se vor prinde.

Frumusețea acestui inedit proiect este că poți să îți alegi locul unde să fie plantați puieții. Trebuie doar să cumperi un produs și să îți alegi locul unde puietul să fie plantat.

Proiectele existente sunt următoarele (preluare site Transylmagica):

1. RESTAURAREA PĂDURILOR DOBORÂTE DE VÂNT ÎN MUNȚII HĂȘMAȘ ȘI ÎN MASIVELE RETEZAT-ȚARCU

La începutul anilor 2019 și 2020 s-au produs doborâturi masive de vânt pe suprafețe însemnate în Carpați,printre altele în Munții Hășmaș și în masivele Retezat-Țarcu (în special în valea Netiș) datorită unor fenomene meteorologice extreme ( vânturi de intensitate mare). Este de așteptat ca astfel de fenomene meteorologice extreme (vânt foarte puternic, zăpadă abundentă, secetă extremă, valuri de căldură extreme, etc.)  să devină din ce în ce mai frecvente, ca rezultat al schimbărilor climatice globale.

Modificarea ușoară a compoziției speciilor -creșterea diversității structurale – imitând migrația altitudinală a zonelor pădurii va spori rezistența pădurilor față de schimbările condițiilor climatice.

Noi plantăm păduri mixte de foioase cu rășinoase: fag (Fagus sylvatica), brad (Abies alba) (specii de arbori care dezvolt rădăcini pivotante) și molid (Picea abies) în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și în munții Retezat-Țarcu în interiorul sitului Natura 2000 “Coridorul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”.

Puieții vor fi plantați de Transylmagica.

2. REINTRODUCEREA STEJARILOR ÎN DEPRESIUNEA CIUCULUI

Contribuim la reintroducerea stejarului (Quercus robur) și gorunului (Quercus petraea) în depresiunea Ciucului. Până în secolul XVII-lea gorunetele și stejăretele erau răspândite aici dar au dispărut din cauze antropice, lăsând în urmă numai câteva exemplare supraviețuitoare.

Speciile de stejar (Quercus petraea și Quercus robur) formează păduri bogate în specii de plante și animale. Gorunul (Quercus petraea) și Stejarul (Quercus robur) se numără între speciile de arbori care vor fi rezistente la efectele schimbărilor climatice globale. Sunt specii de arbori longevive, stochează în biomasa lor cantități semnificative de carbon atmosferic sechestrat prin fotosinteză. 

Arborii sunt plantați de Transylmagica sunt cu toții plantați pe un teren îngrădit și îngrijit – în așa fel putem garanta supraviețuirea lor.

3. RESTAURAREA PĂȘUNILOR CU ARBORI SECULARI DIN TRANSILVANIA

Plantări pe pășunea Hodoșa

Pășunile cu arbori – cu arbori crescute pe alocuri – sunt peisaje valoroase atât din punct de vedere ecologic cât și cultural.

Majoritatea pășunilor cu arbori s-au format în Evul Mediu și aici întâlnim arbori seculari cu dimensiuni monumentale ale căror vârstă atinge și 900 ani (Bătrânul Carpaților la pașunea pe lângă Mercheașa).

 Arborii au fost menținuți pe aceste pășuni de- a lungul secolelor pentru umbra lor, pentru fructele lor dar și pentru valoarea lor estetică.

Din cauza schimbărilor intervenite în practicile agricole și în utilizarea terenurilor agricole, valoare practică ale acestor pășuni s-a diminuat, iar aceste habitate au pornit pe calea dispariției.

Noi, împreună cu Asociația Pando plantăm arbori pe o suprafață aflată în Valea Nirajului care conform surselor istorice era una dintre cele mai reprezentative pășuni cu arbori în regiune.

 Puieții vor fi plantați de Transylmagica și Asociația Pando 

4. REGENERAREA PĂDURILOR DE POLYLEPIS ÎN MUNȚII ANZI

În timp ce pădurile Amazoniene pot fi numite plămânii planetei, pădurile de Polylepus sunt în inima lui. Pădurile Anzilor – care se întind prin șapte țări pe o lungime de 3000 km captează apa din precipitații și eliberează lent asigurând un debit constant pentru bazinul imens al Amazonului.

Arborii genului Polylepis sunt caracteristice zonelor montane andine – sunt specii cheie în ecosistemele montane ale Munților Anzi.  Aceste păduri au devenit fragmentate, ocupă numai 3-10% din arealul lor natural.   

Inițiativa Acción Andina are sopul de a regenera pădurile de Polylepis în Munții Anzi.

În sezonul 2020-2021 puieții vor fi plantați în Rezervațille Munților Vilcanota în Peru (regiunea Cusco),  în Rezervația Yanacocha (regiunea Pichincha) și în Parcul Național Chimborazo în Ecuador, în Parcul Național Tunari din Bolivia și în Sierra Grandes  (regiunea Cordoba) în Argentina.

One Tree Planted – https://onetreeplanted.org/

Acción Andina – https://www.globalforestgeneration.org/andes-action

4. PLANTĂRI ÎN PĂDUREA KIJABE – KENYA 

 Pădurea Kijabe (lângă orașul Kijabe, Kenya) se întinde pe o suprafață de numai 5000 hectare dar asigură sursă de apă, lemn de foc pentru o comunitate de 200 000 persoane. Presiunea antropică care duce la suprautilizarea resurselor naturale reprezintă o amenințare serioasă pentru acest ecosistem fragil și valoros.

Scopul acțiunilor de plantare efectuate de The Kijabe Forest Trust este de a ajutora regenerarea naturală a pădurii și în același timp de a educa localnicii.

Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce înseamnă că arboriii vor fi plantați corect, vor fi plantați în locul potrivit și vor fi îngrijiți până se vor prinde. @ziarhomosapiens


Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice
Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă …
Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon
Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas …
Raportul Migrației la Nivel Mondial – 2022
Estimarea globală actuală este că au existat aproximativ 281 de milioane de …
10 Sportivi Vegani (Partea II)
Continuând seria despre sportivi vegani care au ales să urmeze o dietă …
Primul festival de mâncare vegană din regiune vine la Expo 2020, în asociere cu Veganuary și Dubai Vegan Days
Primul festival de mâncare vegană din regiune vine la Expo 2020, în …
Happy Veganuary!
Cu un mediu mai durabil, un organism mai sănătos și o etică …
Bicicleta Electrică cu propulsie pe Hidrogen
Această primă bicicletă cu hidrogen din lume face posibil transportul pe distanțe …
Kaufland reciclează – automate de reciclare, pentru un mediu mai curat
Primele Automate de Reciclare a ambalajelor au fost montate în parcările magazinelor …
Top 10 cele mai citite articole ale ZHS în anul 2021
Top 10 cele mai citite articole ale ZHS în anul 2021. Bula …
Rețete vegane pentru petrecerea de Revelion
Pentru a sărbători trecerea dintre ani într-un mod deosebit, dar totuși sustenabil …
ABB va furniza încărcătoare pentru livrarea durabilă a coletelor de către serviciul poștal din Austria
Terra AC-Wallbox-urile sunt soluții de încărcare inteligente și în rețea, care sunt …
Telescopul Spațial James Webb – Etapele Lansării și Plasării pe Orbita L2
Telescopul va fi capabil să obțină imagini ale unora dintre primele galaxii …
Donează pentru World Food Programme – Salvează Vieți, Schimbă Vieți
Cu prețul unei singure jucării, poți să ajuți un copil care suferă …
Asociația care luptă prin artă împotriva plasticului – Plastic Art Performance
Tot mai multe obiceiuri legate de Crăciun și sfârșitul de an incorporează, …
Originile păgâne ale Crăciunului
oficialii bisericii au stabilit pe 25 decembrie la sfârșitul secolului al treilea, …
Premiile Academiei Române 2021 – au fost acordate 62 de premii
Anual, Academia Română primește propuneri din partea Universităților, a Institutelor de Cercetare …
Raportul Coal 2021 – anunță creșterea consumului global de cărbune
Nevoia de electricitate și căldură pentru China se traduce într-un consum enorm …
Top 3 cele mai inovative ferme solare
În India, o idee inovatoare a apărut și a fost deja pusă …
Suport Umanitar Aerian – o soluție utilă pentru zonele afectate de foamete
Transportul de mâncare pe calea aerului costă World Food Programme de 7 …
Tehnologia de Captare CO2 din aer – cea mai mare fabrică în Islanda
Cea mai mare fabrică pentru captarea CO2 direct din aer se numește …

Leave a Reply