Telescopul spațial James Webb este cel mai mare, cel mai puternic telescop construit vreodată. Acesta le va permite oamenilor de știință să observe universul nostru la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang.
Telescopul va fi capabil să obțină imagini ale unora dintre primele galaxii formate. Va putea să observe în interiorul norilor de praf stelar, acolo unde planetele și stelele se formează. De asemenea, poate să examineze atmosfera planetelor care orbitează alte stele.
Telescopul James Webb este înalt cât o clădire de trei etaje și este lung cât un teren de tenis de câmp.
Are o ”pălărie” pentru a putea bloca căldura și lumina de la Soare.
Telescopul James Webb folosește oglinzi îmbrăcate în aur, de dimensiuni foarte mari.
Etapele Lansării și Plasării pe Orbita L2 (Lagrange)
Lansarea
Racheta Spațială Ariane 5 va decola din Guiana Franceză și va propulsa Telescopul timp de aproximativ 26 minute. Într-o primă fază, rezervoarele de combustibil se separă de rachetă odată ce combustibilul este consumat. Partea superioară se va aprinde, ceea ce va da Telescopului Webb un ultim impuls care să îl scoată din gravitația Pământului și să îl trimită înspre orbita L2.

Separarea părții superioare
Timp: +27 Minute după Lansare
După cele 26 de minute în care propulsia rachetei Ariane 5 scoate telescopul de pe orbita Pământului, partea superioară a rachetei se aprinde, dând telescopului acel ultim impuls.

Pânzele Solare
Timp: +33 minute după Lansare
Pânza solară a telescopului James Webb este plasată pe poziție. Primele două elemente care se poziționează pentru începerea construirii telescopului sunt automate. Odată ce pânza solară este instalată, telescopul va renunța la energia bateriei sale și va începe să genereze singur energie.

Prima Corecție Ușoară a Cursului (MCC1a)
Timp: +12,5 h de la lansare
Telescopul James Webb este lansat pe o cale directă înspre o orbită în jurul celui de-al doilea Punct Lagrange Pământ-Soare (L2). Totuși, telescopul trebuie să facă unele mici ajustări de curs în timpul călătoriei sale înspre Orbita L2. Aceste ajustări sunt necesare pentru ca telescopul să nu își expună direct tehnologia optică și structurală Soarelui, ceea ce ar putea să ducă la supraîncălzire.

Asamblarea Antenei Gimbaled (GAA)
Timp: +1 zi de la Lansare
Antena este amplasată în partea de jos a telescopului și este îndreptată înspre Pământ. Aceasta este cea de-a doua instalare automată. Odată antena instalată, restul comenzilor vor fi date de pe Pământ.

A Doua Corecție Ușoară a Cursului (MCC1b)
Timp: +2 zile de la lansare
Telescopul James Webb este lansat pe o cale directă înspre o orbită în jurul celui de-al doilea Punct Lagrange Pământ-Soare (L2). Totuși, telescopul trebuie să facă unele mici ajustări de curs în timpul călătoriei sale înspre Orbita L2.
A doua ajustare (MCC1b) este una mult mai scurtă, fiind necesară înainte ca scutul solar să fie plasat pe locul său.

Paletul Scutului Solar Frontal
Timp: +3 zile de la Lansare
Odată cu acest pas începe faza lansării Scutului Solar. Echipa care se ocupă de plasarea Scutului Solar își începe munca de implementare a structurii frontale a unui palet unitar (UPS). UPS este format din cinci membrane de scut solar.

Paletul Scutului Solar de la Pupa
Timp: +3 zile de la Lansare
Odată cu acest pas începe faza lansării Scutului Solar. Echipa care se ocupă de plasarea Scutului Solar își începe munca de implementare a structurii frontale a unui palet unitar (UPS). UPS este format din cinci membrane de scut solar.

Clapeta Momentum de la Pupa
Timp: +5 zile de la lansare
Clapeta Momentum este folosită pentru a ajuta la minimizarea presiunii solare care este pusă pe scutul solar. De asemenea, Clapeta Momentum ajută la minimizarea utilizării de combustibil.

Eliberarea Protecției Scutului Solar
Timp: +5 zile de la lansare
Această operațiune eliberează și adună membrana protectivă de pe scutul solar. Aceasta a protejat scutul solar în timpul lansării telescopului.

Instalarea Scutului Solar
Timp: între a 6-a și a 8-a zi de la Lansare
Scutul Solar va fi întins în totalitate în 4 etape distincte și pe parcursul a două zile.





Instalarea Oglinzilor Telescopului
Timp: între ziua 10 și 13 de la Lansare
Instalarea Oglinzilor se va desfășura pe durata a 3 zile și în 7 etape dinstincte:
- instalarea oglinzii secundare
- instalarea radiatorului de la pupa
- instalarea unei aripi a oglinzii principale
- instalarea celei de-a doua aripi
- instalarea celor două oglinzi de la tribord.






Odată cu instalarea completă a oglinzilor, Telescopul Spațial James Webb este în totalitate instalat.
Mișcarea Individuală a Segmentelor de Oglinzi
Timp: între ziua 15 și 24 de la lansare
Această operațiune este o activitate pe mai multe zile și în mai mulți pași, în care se activează și se mișcă fiecare dintre cele 18 segmente de oglinzi.

A treia Corecție de Curs (MCC2)
Timp: ziua 29 de la Lansare
O serie de activități trebuie să fie executate pentru ca Telescopul James Webb să ajungă să fie poziționat corect pe Orbita L2. Ajustarea cursului și corectarea unor erori sunt câteva dintre ele.

Telescopul Webb este poziționat pe Orbita L2
Timp: Ziua 29,5 de la Lansare
Telescopul va fi capabil să obțină imagini ale unora dintre primele galaxii formate. Va putea să observe în interiorul norilor de praf stelar, acolo unde planetele și stelele se formează. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Stiinta / Tech