Compania Carbon Engineering este cea care a construit o nouă tehnologie denumită Direct Air Capture (Captarea directă a aerului), prin care se captează CO2 direct din aerul care ne înconjoară.
Compania a fost fondată de către David Keith, Profesor la Universitatea Harvard. Ideea profesorului vine din experiențele pe care acesta le-a avut de-a lungul vieții, atât cu privire la domeniul fizicii experimentale, la inginerie, dar și cu privire la politicile publice.

Conștientizarea nevoii reducerii emisiilor de CO2 a dus la crearea Direct Air Capture, un instrument adițional pentru îmbunătățirea vieții.
Cum funcționează conceptul Direct Air Capture
Tehnologia DAC (Direct Air Capture) captează aerul din atmosferă, urmând ca apoi printr-o serie de reacții chimice să extragă CO2, în timp ce restul elementelor chimice se întorc în mediul înconjurător.
Tehnologia are la bază ideea de fotosinteză, doar că DAC permite să se realizeze mult mai repede. Amprenta fabricii este una redusă, iar CO2-ul obținut poate să fie eliberat într-o formă pură, comprimată, capabil a fi stocat în pământ, sau chiar refolosit.
Fabrica de CO2 este formată din patru părți majore. Procesul începe dintr-un contactor de aer, respectiv o serie de turbine de dimensiuni mari care captează aerul și îl trimite în structura fabricii. Într-o primă fază, aerul trece peste suprafețe fine de plastic peste care curge o soluție de Hidroxid de Potasiu. Această soluție are rolul de a înlătura moleculele de CO2 din aer, urmând să fie apoi prinse într-o soluție lichidă pe bază de sare.
CO2 în aceast formă lichidă este apoi supus unor procese chimice pentru a-i crește concentrația, pentru a-l purifica și comprima. Acest proces se realizează într-un reactor de peleți. Un calcinator urmează să încălzească peleții pentru a elibera CO2 în formă de gaz pur.
Această fabrică poate să ajute la reducerea emisiilor de CO2, la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea aerului respirabil. Este important să avem în vedere astfel de soluții care luptă pentru atingerea obiectivelor agreate prin diverse acorduri de mediu, cum este Acordul de la Paris.
Tehnologia DAC (Direct Air Capture) captează aerul din atmosferă, urmând ca apoi printr-o serie de reacții chimice să extragă CO2. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Pactul Ecologic European, Stiinta / Tech, Sustenabilitate
1 reply »