Este nevoie să participăm toți activ la salvarea planetei, la curățarea ei și la creșterea calității vieții oamenilor în următoarea perioadă. Se fac mulți pași în această direcție, cum este Paris Agreement, Pactul Ecologic European, inițiativa The Great Reset.
Despre Pactul Ecologic European puteți să aflați mai multe citind articolele ”Pactul Ecologic European – 1 Trilion de Euro” și ”Finanțare Verde – ce înseamnă și cum se poate accesa?”.
Zilele acestea s-a desfășurat Summitul Pioneers of Change 2020, unde a fost abordată și tema combustibililor și a poluării. Printre acești pionieri se numără și țările care au decis ca în următorii ani să reducă semnificativ amprenta mașinilor pe combustibili, obiectivul fiind zero mașini pe combustibili până în anul 2030.
Trebuie totuși să ridicăm niște semne de întrebare cu privire la realizarea acestui obiectiv, având în vedere faptul că în anul 2018 doar 2% din vânzările de mașini în Europa au fost mașini electrice. 4% dintre mașinile vândute au fost mașini hibrid. Restul de 94% s-au împărțit între mașini pe motorină sau pe benzină. Vânzările de mașini pe motorină au reprezentat 36%, iar cele pe benzină au fost de 57%.

Cine sunt țările care luptă împotriva poluării prin interzicerea mașinilor pe combustibili?
Țara care este cea mai ambițioasă din acest punct de vedere este Norvegia. Este țara care vrea ca până în anul 2025 să interzică vânzările de mașini pe combustibili.
Danemarca – această țară nordică speră să atingă pragul de 1 milion de mașini electrice până în anul 2030. Este un obiectiv ambițios, dar având în vedere viteza cu care se dezvoltă sectorul auto electric, s-ar putea să se întâmple chiar mai repede.
Marea Britanie – s-a decis ca până în anul 2030, toate mașinile din țară să fie fie hibride, fie electrice în totalitate.
Olanda – era de așteptat să se afle pe listă, având în vedere identitatea pe care această țară și-a creat-o din prisma utilizării bicicletelor la scară largă. Amsterdam merge un pas mai departe și interzice toate mașinile pe combustibili până în 2030, fie ele vechi sau noi.
Germania – va oferi granturi de până la 6000 Euro pentru achiziționarea de mașini electrice.
Islanda – această țară vrea să crească nivelul și calitatea vieții prin interzicerea mașinilor pe combustibili. Totuși, având în vedere că Islanda are zone greu accesibile, se va permite ca acolo unde sistemele de încărcare ar fi greu de instalat, să se permită utilizarea mașinilor pe combustibili.
Irlanda – vrea să vadă pe drumurile sale peste 900000 mașini electrice până în 2030.
Pe lângă aceste țări, mai există unele care urmează să facă anumite concesii și pași în direcția aceasta, dar nu chiar atât de drastice. Vorbim aici de țări precum Israel, care vrea ca până în 2030 să interzică toate importurile de mașini pe combustibili sau Franța care vrea să interzică mașinile pe combustibili până în anul 2040.
Printre acești pionieri se numără și țările care au decis ca în următorii ani să reducă semnificativ amprenta mașinilor pe combustibili @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Stiinta / Tech, Sustenabilitate
1 reply »