Homo Sapiens

Tăierea pădurilor și producția de carne adâncesc criza climatică

În anul 2019, Panelul Interguvernamental pe Schimbările Climatice a emis un raport special asupra Schimbărilor Climatice și a Solului. Raportul este structurat în șapte capitole, care acopera deșertificarea, degradarea pământului, managementul sustenabil al solului, securizarea mâncării și efectul de seră în ecosisteme.

Concluzia este că mediul înconjurător este în criză. Anul trecut încălzirea globală a dus la incendii de vegetație în zona Arctică, în Siberia, precum și la niveluri record de topiri ale ghețarilor. Orașele Indiei au probleme cu apa potabilă, o problemă care pare că escalează la nivel global. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Raportul Special asupra Schimbărilor Climatice și a Solului vine ca răspuns la problemele menționate mai sus. A fost realizat pe durata a doi ani, fiind totodată un raport exhaustiv și cu un puternic mesaj înspre guvernanți.

Cele mai importante aspecte prezentate în cadrul raportului:

1 Solul este atât o sursă de CO2, dar totodată și reține CO2, jucând un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice.

2 Schimbările climatice, inclusiv apariția unor fenomene extreme, au dus la impactarea negativă a ecosistemelor solului și a securizării mâncării, contribuind în același timp și la deșertificare și la degradarea solului.

3 Producerea și consumarea de carne și produse lactate duc la creșterea emisiilor de gaze care produc efect de seră, degradarea solului și deșertificare.

4 Există o limită de utilizare a solului și este necesară adaptarea la schimbările climatice pentru a asigura securizarea mâncării. Solul nu se poate folosi de două ori.

Conform raportului, au fost observate următoarele:

  • oamenii afectează în mod direct mai mult de 70% din suprafața solului, parte din aceasta fiind deja degradată.
  • temperatura deasupra solului a crescut mai mult decât media globală, crescând cu 1,5 grade Celsius față de perioada pre-industrială.
  • 23% din gazele cu efect de seră provin din agricultură și utilizarea solului. Consumul crescut de carne și de uleiuri vegetale, precum și mâncarea aruncată sunt asociate cu creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • Consumul de carne s-a dublat față de anul 1961, în timp ce emisiile de gaz metan produs din dejecțiile animalelor domestice au crescut de 1,7 ori în aceeași perioadă. Aceste gaze au un potențial de 28% mai mare să influențeze încălzirea globală față de CO2.
  • Populația obeză s-a dublat față de anul 1975. Aproximativ 2 miliarde de adulți sunt obezi. La polul opus, există 821 milioane de oameni care sunt subnutriți.
  • Astăzi, între 25% – 30% din mâncarea produsă este pierdută sau aruncată.

Raportul Special este unul complex și o să revenim cu alte aspecte interesante din el. În cazul în care doriți să îl parcurgeți, îl puteți găsi aici: Raport Special asupra Schimbărilor Climatice și a Solului.

Anul trecut încălzirea globală a dus la incendii de vegetație în zona Arctică, în Siberia, precum și la niveluri record de topiri ale ghețarilor. @zhs


Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Bicicleta schimbă fața Europei

Uniunea Europeană a anunțat că sumele alocate pentru infrastructura sustenabilă, ceea ce include și benzile de biciclete, au fost dublate la valoarea de 20 Miliarde Euro.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

1 reply »

Leave a Reply