World Food Programme, câștigătorii premiului Nobel Pentru Pace, continuă misiunea lor de a acorda suport umanitar țărilor care se luptă cu foametea. Încă din anii 1970 au început să lanseze pachetele de mâncare pe calea aerului, iar acțiunile lor continuă și în ziua de astăzi.
Despre World Food Programme puteți să citiți mai multe în articolele noastre: ”WFP ajută 42 milioane de oameni aflați în pragul foametei”, ”16 Milioane de oameni din Yemen sunt în pragul foametei”.
În fiecare zi, WFP folosesc mai mult de 5000 de camioane pentru a transport mâncarea înspre milioanele de oameni care sunt în pragul foametei. Totuși, unele zone sunt extrem de greu de atins cu ajutorul camioanelor. Motivele pot fi de la relieful dificil, dezastrele naturale, până la conflictele armate din unele teritorii.

Ajutor Umanitar pe calea aerului
Pentru a contracara acest neajuns, WFP au ales să distribuie mâncare cu ajutorul avioanelor.
Primul avion care a transportat și lansat ajutoare umanitare a fost utilizat în August 1973, atunci când șase ani de secetă au lovit populațiile din Ciad, Mali, Mauritania, Nigeria, Senegal și Burkina Faso. Efortul susținut pentru acele zone a durat trei ani.
Pregătirea unui pachet care urmează să fie lansat din avion este una meticuloasă, pentru că interiorul trebuie să fie bine protejat, parașuta trebuie să se deschidă, iar o serie de culori anunță ce conține pachetul.

Lansările se pot face de la 300 m până la peste 5000 m altitudine (altitudinile mai mari sunt utilizate în cazul zonelor de conflict, pentru ca avionul să nu fie atins de anti-aeriană). Pentru a aduce mâncare la mai mult de 100.000 de oameni din Syria, WFP a lansat de la cea mai mare altitudine.
Atunci când nu e vorba de zone de conflict, vremea poate să fie cea care influențează negativ lansările și acțiunile WFP. Zonele de aterizare trebuie să fie zone deschise, cu vizibilitate mare.
Costurile mari de operare și cantitățile mici de mâncare care pot fi lansate fac din acest tip de ajutor unul folosit în caz de urgență extremă.
Transportul de mâncare pe calea aerului costă World Food Programme de 7 ori mai mult decât transportul rutier. Se caută constant noi căi eficiente de aprovizionare cu mâncare în zonele afectate, iar acest lucru este posibil într-o foarte mare măsură donațiilor primite.


.
Transportul de mâncare pe calea aerului costă World Food Programme de 7 ori mai mult decât transportul rutier. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sustenabilitate, World Food Programme