Homo Sapiens

România a fost în Antarctica? Stația de Cercetare Law-Racoviță-Negoiță

Avem într-adevăr o stație de cercetare în Antartica.

Dar din păcate este abandonată din 2015.

Nu a fost ea cea mai frumoasă și cea mai bine întreținută, dar cel puțin am avut-o. Și le-am mulțumit australienilor pentru asta. Aceștia ne-au donat Stația de Cercetare Law-Racoviță-Negoiță în anul 2005, după ce ani de zile dr. ing. Teodor Negoiță a făcut demersuri și lobby pentru a obține fonduri și resurse pentru a susține un astfel de proiect.

O pură speculație: toate marile puteri astăzi așteaptă cu sufletul la gură topirea aproape completă a calotelor glaciare pentru a putea să exploreze/exploateze toată acea zonă încă nedescoperită. Toate aceste mari puteri își doresc să găsească o rută mai rapidă de transport a mărfurilor.

Iar România este acolo, este în Antartica!

Din păcate, dr.ing. Teodor Negoiță a murit în anul 2011, moment trist, care avea să ducă la un deznodământ cu atât mai trist.

Anul următor avea să se înființeze și Comisia Națională de Cercetări în Antarctica (CNCA), instituție aflată sub oblăduirea Academiei Române. Ca urmare a înființării acestei comisii, s-a publicat și un document prin care se stabilea strategia științifică pentr Stația de Cercetare Law-Racoviță-Negoiță, marșând pe patru Arii Tematice:

  1. Ecosisteme Antarctice: biodiversitate și vulnerabilitate, conservare și bioprospectare (Aria Tematică 1)

O să încercăm să spunem câteva cuvinte despre Ariile acestea tematice. Prin urmărirea ecosistemelor antarctice, CNCA ar vrea să identifice și de ce nu, să fie primii care să descopere noi specii. De asemenea, vrea să vadă dacă există specii vulnerabile în această zonă. Activitatea umană în Antarctica este totodată urmărită, dar și activitatea microbiană.

2. Procese Crio-Geo-Climatice în Sistemul Antarctic (Aria Tematică 2)

CNCA își dorește să observe ghețarii, gradul de topire și de retragere. Mai vrea să urmărească evoluția permafrostului antarctic. Caracterizarea complexă a habitatelor acvatice și observarea din satelit pentru coroborarea datelor.

3. Antarctica – platformă de observații astronomice, astrofizice și climatologice (Aria Tematică 3)

De data aceasta, CNCA își dorește să studieze și cerul. Vrea să înțeleagă schimbările climatice la nivel global, să înțeleagă mai bine gravitația Pământului, mișcările crustale, integrarea în Sistemul Geodezic Internațional.

4. Știința de Frontieră: Antarctica – analog terestru pentru spațiul cosmic (Aria Tematică 4 (și ultima))

Aici CNCA deja discută despre psihologie, pentru că vrea să analizeze psihologia grupurilor mici aflate în condiții de izolare extremă. Vrea să definească modelele de colonizare microbiană în Antarctica. Vrea să construiască modele de medii cu implicații asupra viitoarelor misiuni în spațiu. Și mai vrea încă vreo două puncte.

Acum vă rog să nu mă înțelegeți greșit. Apreciez enorm și îmi doresc să promovez Stația de Cercetare Law-Racoviță-Negoiță – este singura stație de cercetare pe care o avem în Antarctica și omul, doctorul, inginerul Toader Negoiță merită întreg respectul românilor.

Dar acești membri ai CNCA, despre care s-ar spune că sunt academicieni cu acte-n regulă, par a fi cam rupți de realitate. Și am să vă explic de ce spun acest lucru. Vă invit să mai recitiți încă o dată Ariile Tematice de mai sus, dorințele și ideile acestor academicieni și apoi priviți imaginea de mai jos.

Haideți să vedem și cum arată o stație de cercetare complexă, avansată și în ton cu ultimele descoperiri tehnologice, sau chiar mai multe, conform site-ului oficial www.infoantarctica.com:

În timp ce studiam site-ul www.infoantarctica.com am descoperit un adevăr dureros: în dreptul stației noastre scrie că este abandonată din 2015.

Mai dureros decât atât este faptul că acești academicieni din CNCA au continuat să publice pe pagina dedicată Cercetării în Antarctica, până în anul 2018 (trei ani după ce știau că stația de cercetare nu mai funcționează) diverse simpozioane la care au participat, Celebrări ale Antarcticii, concursuri de eseuri și producții artistice, evenimente ca Marea Unire și alte asemenea.

Dar unde sunt studiile despre permafrost? Unde sunt soluțiile la călătoriile în spațiu? Unde sunt analizele despre Gravitația Pământului? Care este rezultatul analizei psihologice ale grupurilor mici, izolate?

Sunt întrebări la care poate că domnii academicieni meditează în timp ce fumează un trabuc și sorb un scotch într-o încăpere cu pereți acoperiți de cărți și de ipocrizie crasă.

Păcat pentru toate eforturile domnului dr.ing Teodor Negoiță și a visului acestuia spulberat odată cu moartea sa.

https://acad.ro/comisiiAR/Comisia-CNCA/comisii_CNCA_EO.htm

http://www.infoantarctica.com/statia-law-racovita-negoita.html

http://www.infoantarctica.com/statii-cercetare-antarctica.html

https://acad.ro/comisiiAR/Comisia-CNCA/comisii_CNCA.htm

România a fost în Antarctica? Stația de Cercetare Law-Racoviță-Negoiță @zhsDoar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2

Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost responsabile pentru 71% din emisiile globale de GES (gaze cu efect de sera)

Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Bicicleta schimbă fața Europei

Uniunea Europeană a anunțat că sumele alocate pentru infrastructura sustenabilă, ceea ce include și benzile de biciclete, au fost dublate la valoarea de 20 Miliarde Euro.

Leave a Reply