Reparația obiectelor electronice sau a oricăror obiecte pe care le utilizăm în viața noastră este unul dintre obiectivele economiei circulare. Reparația ar însemna reducerea necesității achiziției unui obiect nou, care implică automat reducerea materiilor prime utilizare, reducerea exploatării planetei și reducerea emisiilor de gaze de seră.
Toți putem să participăm la această Revoluție a Reparațiilor și toți putem să începem să ne reparăm singuri obiectele care se strică în jurul nostru. Reparația ne ajută să economisim, salvează mediul înconjurător și ne conectează cu obiectele din jurul nostru. Dacă reparația nu este posibilă, compania germană IFixit vine cu soluții care să ne ajute.
Reparațiile reprezintă libertate
Orice persoană care cumpără un obiect ar trebui să se gândească să nu îl schimbe o lungă perioadă de timp. Compania IFixit încearcă să implementeze o legislație la nivel european cu privire la ”Dreptul de a Repara”.
Dreptul de a repara înseamnă că ar trebui ca fiecare produs să vină cu manualele și uneltele de diagnosticare pe care le folosesc și pe care le dețin producătorii și distribuitorii.
Peste 3 Milioane de persoane s-au alăturat inițiativei Ifixit pentru a-i învăța pe alții cum să își repare obiectele, și numărul crește în continuare.
Multe companii nu acceptă ca produsele lor să fie reparate altundeva în afară de propriile sale service-uri. A fost nevoie de un proces pentru a forța compania Apple să ofere un program de înlocuire a bateriilor.
Drepturile Consumatorului
Orice consumator ar trebui să aibă dreptul de a deschide orice produs pe care îl dețin.
Orice consumator trebuie să aibă dreptul de a modifica și recupera obiectul pe care îl deține.
Orice consumator ar trebui să poată să deblocheze și să poată să analizeze softurile din echipamentele electronice.
Consumatorul ar trebui să aibă acces la informațiile cu privire la reparație.
Consumatorul să cumpere produse care pot să fie reparate.
Consumatorul ar trebui să aibă acces la magazine de reparații independente, la un preț rezonabil.
Revoluția Joburilor în Reparații
Promovarea reparațiilor va permite oamenilor să cumpere produse accesibile, va scădea problema deșeurilor electronice și va crea locuri noi de muncă.
La fiecare 1000 de tone de deșeuri electronice depozitate într-o groapă de gunoi s-ar crea mai puțin de 1 loc de muncă. Reciclarea acestor deșeuri electronice ar crea 15 locuri de muncă. Reparația lor ar crea 200 locuri de muncă.
Dar pentru a putea să se repare aceste produse, este nevoie de Manualele de Reparații. Cu toate că produsele sunt gândite în Europa și America, acestea sunt construite în Asia. Tot acolo există magazine de reparații pentru că producătorii pun la dispoziție informații pe piața locală. În schimb, magazinele de reparații din Europa și America se închid pentru că nu au acces la astfel de informații.
Reparația obiectelor trebuie să fie privită ca o oportunitate.

Toți putem să ne implicăm în acest proiect și putem să generăm valoare obiectelor pe care credem că merită să le aruncăm la gunoi.
Reparația obiectelor electronice sau a oricăror obiecte pe care le utilizăm în viața noastră este unul dintre obiectivele economiei circulare. @zhs
Tweet
Categories: Stiinta / Tech, Sustenabilitate