Ecologie

Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice

Humane Society International lucrează pe tot globul pentru a promova legătura om-animal, pentru a salva și proteja câinii și pisicile, pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor de fermă, pentru a proteja fauna sălbatică, pentru a promova testarea și cercetarea fără animale, pentru a răspunde dezastrelor naturale și a înfrunta cruzimea față de animale în toate formele sale.

Recent, Humane Society International a făcut public un raport cu privire la Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice.

Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă este cel mai mare utilizator antropic al pământului, contribuind la degradarea solului, scăderea rezervelor de apă și poluarea aerului. Amploarea impactului acestui sector a fost în mare măsură subapreciată.

Producția de carne, ouă și lapte nu se concentrează în mod strict pe creșterea și sacrificarea animalelor de fermă. Sectorul agriculturii animale include, de asemenea, producția de cereale furajere, care necesită aport substanțial de apă, energie și substanțe chimice, precum și cheltuieli energetice pentru transportul de hrană, animale vii și produse de origine animală. Toate acestea au un cost substanțial pentru mediu.

Unul dintre cele mai mari efecte asupra mediului al agriculturii animale este contribuția sa la încălzirea globală și la schimbările climatice. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite (ONU), sectorul agriculturii animale este responsabil pentru aproximativ 18%, sau aproape o cincime, din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) induse de om.

În continuare vom prezenta extrase din raport.

Dincolo de mediu: secetă, foamete și conflicte

În aproape fiecare etapă a producției de carne, ouă și lapte, gazele care schimbă clima sunt eliberate în atmosferă, putând perturba vremea, temperatura și sănătatea ecosistemului. Atenuarea acestei probleme grave necesită schimbări imediate și de anvergură în practicile actuale ale agriculturii animale și în modelele de consum.

Efectele schimbărilor climatice variază foarte mult în funcție de regiune. Deși țările bogate, dezvoltate sunt în principal responsabile pentru acumularea istorică de gaze care schimbă climatul, precum și pentru emisiile mari pe cap de locuitor, organizațiile globale recunosc că cei săraci din țările cu venituri mai mici sunt cei mai vulnerabili la schimbările climatice.

IPCC prezice o creștere a zonelor afectate de secetă, o disponibilitate mai scăzută a apei pentru un număr mare de oameni și că evenimente precum valurile de căldură, seceta și furtunile vor duce la mai multe morți și boli, în special pentru cei peste 1 miliard de oameni din întreaga lume care „traiesc în sărăcie extremă cu mai puțin de 1 USD pe zi”.

Cauzele încălzirii globale și schimbărilor climatice

Un fenomen natural de încălzire este efectul de seră. Efectul de seră este un efect de acoperire prin care gazele atmosferice cu efect de seră mențin suprafața pământului caldă. Norii, aerosolii și părți ale suprafeței pământului reflectă aproximativ o treime din lumina soarelui care ajunge pe pământ. Energia care ajunge pe pământ este absorbită de suprafață și apoi este re-radiată înapoi în spațiu sub formă de energie termică. Gazele cu efect de seră (GES), la rândul lor, captează în esență o parte din această energie re-radiată în atmosferă, ridicând temperaturile suprafeței pământului.

Populațiile globale de animale de fermă și practicile de producție

La nivel global, conform FAO, 67,5 miliarde de animale terestre au fost crescute pentru consumul uman în 2008, la care s-au alăturat un număr nespus de animale acvatice.

În prezent, pășunatul și metodele de agricultură mixte rămân larg răspândite în Africa și părți ale Asiei, dar, începând cu mijlocul anilor 1980, extinderea practicilor de producție animală industrializată s-a extins în țările mai puțin dezvoltate.

Deoarece sistemele industrializate suportă un număr mult mai mare de animale pe unitate de suprafață decât sistemele extinse, o schimbare globală către producția industrială ar putea duce la populații mai mari de animale de fermă în general. La nivel global, sistemele industrializate produc acum peste jumătate din toată carnea de porc și aproximativ două treimi din ouă și carne de pasăre.

În China, India și Brazilia, de exemplu, producătorii preferă din ce în ce mai mult sistemele intensive de producție industrială în detrimentul unor practici mai favorabile bunăstării. „În ultimii ani, producția industrială de animale a crescut de două ori mai mult decât sistemele agricole mixte tradiționale și cu peste șase ori rata producției bazate pe pășunat”, conform unui raport din 2007 despre emisiile de GES din agricultură.

Îngrășământ artificial și gunoi de grajd: emisii de protoxid de azot

Protoxidul de azot este un GES de mare importanță. Pe lângă un potențial de încălzire globală mare, N2O joacă un rol în epuizarea stratului de ozon. Concentrația sa în atmosferă a crescut cu aproximativ 16% din 1750, iar molecula persistă în atmosferă timp de 114 ani.

Agricultura animală reprezintă 65% din emisiile antropice globale de N2O.

Aproximativ 9% din aceste emisii rezultă din aplicarea îngrășămintelor artificiale la culturile furajere. După cum s-a discutat mai sus, îngrășământul sintetic este folosit pentru a produce hrană pentru animale concentrată, cu energie ridicată, cum ar fi porumbul. Gunoiul de grajd de la animalele de fermă produce, de asemenea, protoxid de azot, reprezentând aproape 82% din emisiile de protoxid de azot de la animalele de fermă la nivel global.

Gunoiul de grajd animal reprezintă 6% din emisiile agricole de protoxid de azot din SUA.

Numai în Statele Unite ale Americii, bovinele, porcii, găinile, curcanii și alte animale crescute în fermele industriale generează aproximativ 455 de milioane de tone de gunoi de grajd. Atunci când este folosit pentru fertilizarea culturilor, gunoiul de grajd îmbogățește solul și este un element cheie pentru ferme și peisaje sănătoase și durabile.

Cantitățile de gunoi de grajd produse în fermele de fabrici depășesc totuși cantitatea de pământ disponibilă pentru a-l absorbi, transformând gunoiul de grajd dintr-o resursă agricolă valoroasă în deșeuri periculoase care amenință solul, apa și calitatea aerului.

Dacă doriți să studiați întreg raportul, puteți să îl găsiți mai jos:

Sectorul producției de animale de fermă este cel mai mare utilizator antropic al pământului, contribuind la degradarea solului, scăderea rezervelor de apă și poluarea aerului. @ziarhomosapiens


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2
Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost …
Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară
Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat …
Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil
Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema …
Bicicleta schimbă fața Europei
Uniunea Europeană a anunțat că sumele alocate pentru infrastructura sustenabilă, ceea ce …
Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon
Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas …
Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat
Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce …
Raportul Migrației la Nivel Mondial – 2022
Estimarea globală actuală este că au existat aproximativ 281 de milioane de …
10 Sportivi Vegani (Partea II)
Continuând seria despre sportivi vegani care au ales să urmeze o dietă …
Primul festival de mâncare vegană din regiune vine la Expo 2020, în asociere cu Veganuary și Dubai Vegan Days
Primul festival de mâncare vegană din regiune vine la Expo 2020, în …
Happy Veganuary!
Cu un mediu mai durabil, un organism mai sănătos și o etică …
Bicicleta Electrică cu propulsie pe Hidrogen
Această primă bicicletă cu hidrogen din lume face posibil transportul pe distanțe …
Kaufland reciclează – automate de reciclare, pentru un mediu mai curat
Primele Automate de Reciclare a ambalajelor au fost montate în parcările magazinelor …
Top 10 cele mai citite articole ale ZHS în anul 2021
Top 10 cele mai citite articole ale ZHS în anul 2021. Bula …
Rețete vegane pentru petrecerea de Revelion
Pentru a sărbători trecerea dintre ani într-un mod deosebit, dar totuși sustenabil …
ABB va furniza încărcătoare pentru livrarea durabilă a coletelor de către serviciul poștal din Austria
Terra AC-Wallbox-urile sunt soluții de încărcare inteligente și în rețea, care sunt …
Telescopul Spațial James Webb – Etapele Lansării și Plasării pe Orbita L2
Telescopul va fi capabil să obțină imagini ale unora dintre primele galaxii …
Donează pentru World Food Programme – Salvează Vieți, Schimbă Vieți
Cu prețul unei singure jucării, poți să ajuți un copil care suferă …
Asociația care luptă prin artă împotriva plasticului – Plastic Art Performance
Tot mai multe obiceiuri legate de Crăciun și sfârșitul de an incorporează, …
Originile păgâne ale Crăciunului
oficialii bisericii au stabilit pe 25 decembrie la sfârșitul secolului al treilea, …
Premiile Academiei Române 2021 – au fost acordate 62 de premii
Anual, Academia Română primește propuneri din partea Universităților, a Institutelor de Cercetare …

Leave a Reply