Jacque Fresco a fost un vizionar care își dorea să integreze într-un mod perfect tehnologia și știința într-un plan care să pună bazele unui nou format de societate. Acest tip de societate urmărește obținerea unei calități crescute a vieții și sustenabilitatea mediului înconjurător. Muncind o viață în domeniul design-ului industrial, Jacque Fresco a reușit să inițieze un proiect interesant pentru întreaga lume.
Ce este Proiectul Venus
În primul rând, Proiectul Venus propune un plan de acțiune pentru schimbări sociale, care să ducă la existența unei civilizații pacifiste și sustenabile global. Prin abordarea sa holistică, Proiectul Venus își dorește să încheie probleme ca războiul, sărăcia, foametea, degradarea mediului înconjurător.
O idee foarte interesantă este transpunerea tuturor resurselor pământului în proprietatea oamenilor. Acest lucru înseamnă că fiecare om de pe planetă va avea acces nelimitat la toate resursele pământului pentru a-și putea crește calitatea vieții.
O altă problemă majoră pe care Proiectul Venus își propune să o abordeze este comportamentul disfuncțional al societății umane care provine în mod direct de la sistemul monetar. Este necesar un sistem în care automatizarea și tehnologia va fi inteligent utilizată și integrată într-un design socio-economic holistic în care scopul principal va fi maximizarea calității vieții și nu cea a profitului.
Fazele Proiectului Venus
Faza 1: Crearea unui centru în Venus, Florida
Această fază a fost încheiată, Jacque Fresco împreună cu partenera sa Roxanne Meadows au reușit să finalizeze construcția unui Centru în Venus, Florida. Aici au fost construite 10 clădiri experimentale într-un cadru luxuriant, plin de vegetație și diversitate a faunei.
Faza 2: Realizarea de docuementare pentru ca proiectul să fie diseminat
Două documentare au fost deja finalizate: Paradise or Oblivion și The Choice is Ours.
De asemenea, o colecție de articole, texte, podcast-uri și video-uri vor să creioneze mai bine cum lumea primește și privește acest proiect.
Faza 3: Centru pentru Managementul Resurselor
Această a treia etapă a fost inițiată, fiind necesară pentru a susține dezvoltarea pasului final, construirea rețelei de orașe sustenabile. Scopul principal al Centrului pentru Managementul Resurselor este crearea unei Carte Albe pentru dezvoltarea și scalarea socială pe care să fie create și construite viitoarele orașe.
Faza 4: Un oraș experimental și o rețea de orașe
Următoarea fază implică și construirea unui oraș experimental pentru cercetare/dezvoltare. Acest oraș este menit să atingă scopurile Proiectului Venus. Acestea sunt:
- resursele planetei să fie proprietatea oamenilor;
- depășirea granițelor artificiale care separă oamenii astăzi;
- înlocuirea economiilor care au la bază moneda cu o economie bazată pe resurse;
- stabilizarea nivelului creșterii populației prin educație și controlul voluntar al nașterilor;
- rescrierea orașelor, a sistemelor de transport, agriculturii și a industriei pentru a fi eficiente energetic;
- punerea la dispoziția populației tehnologia în mod nediscriminatoriu;
- obținerea de produse de înaltă calitate de care să beneficieze toată lumea.
Chiar dacă pare a fi un proiect utopic sau idealistic, aceste tipuri de proiecte există și sunt privite atent de tot mai multă lume. Într-un alt articol o să vorbim și despre Masdar City, un proiect similar cu Proiectul Venus.
În primul rând, Proiectul Venus propune un plan de acțiune pentru schimbări sociale, care să ducă la existența unei civilizații pacifiste și sustenabile global. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Stiinta / Tech, Sustenabilitate