Sec XXI

Poluarea aerului în România monitorizată din 2018

Poluarea aerului este o problemă reală. Este o problemă nu doar la nivel de oraș, de regiune sau de țară, ci o problemă manifestată și întâlnită în întreaga lume. Încălzirea globală, topirea ghețarilor, micșorarea stratului de ozon, toate acestea sunt efectele directe ale poluării masive.

La nivel mondial există zone/orașe poluate masiv, obligându-i pe oamenii care trăiesc acolo să apeleze la abordări extreme, cum ar fi cumpărarea de aer curat îmbuteliat.

Poluarea aerului în România

În România, poluarea aerului există și orașele încearcă într-o primă fază să o înțeleagă și să o analizeze, urmând ca în următorii ani să se facă ceva în privința minimizării poluării. Dacă în Germania s-a anunțat deja de câțiva ani că mașinile Diesel vor fi eliminate în următorii zeci de ani, România în schimb a devenit parcul de mașini second-hand, mașini vechi, al Europei.

Proiectul Let’s Do It Romania a realizat o nouă campanie menită să ducă la conștientizarea nivelului de poluare în România. Astfel, împreună cu Philips, echipa de la Let’s Do It Romania a amplasat în majoritatea orașelor din România mai mulți senzori pentru monitorizarea poluării, senzori care afișează datele în timp real pe site-ul https://airly.eu/map/en.

Ce date analizează senzorii de poluare a aerului?

PM10 – sunt particule poluante în aer cu diametrul de 10 micrometri sau mai mici. Standardul acceptat pe oră este de 50 micrograme/m3

NO₂ – gazul care poluează atmosfera și a cărui sursă principală este transportul rutier. Monoxidul de azot (NO) este un gaz incolor care atunci când este expus la Oxigen devine Dioxidul de Azot (NO₂). Standardul acceptat pe oră este de 200 micrograme/m3

SO₂ – Dioxidul de Sulf este unul dintre cele mai răspândite gaze poluante din atmosferă, provenind din zona industriala și a centralelor termice. Standardul acceptat pe oră este de 350 micrograme/m3

CO – Monoxidul de Carbon este un compus extrem de toxic generat prin procesul arderii combustibililor și a biocombustibililor. Standardul acceptat pe oră este de 30000 micrograme/m3

Astfel, site-ul https://airly.eu/map/en ne arată astăzi în Cluj-Napoca o calitate destul de bună a aerului. Să sperăm că o să avem în continuare niveluri acceptabile de poluare și mai mult decât atât, să facem pași înspre minimizarea poluării.

Poluarea este o problemă reală. Este o problemă nu doar la nivel de oraș, de regiune sau de țară, ci o problemă manifestată și întâlnită în întreaga lume. @zhs


Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Bicicleta schimbă fața Europei

Uniunea Europeană a anunțat că sumele alocate pentru infrastructura sustenabilă, ceea ce include și benzile de biciclete, au fost dublate la valoarea de 20 Miliarde Euro.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply