Homo Sapiens

Patrimoniul Unesco în România

România are opt proprietăți înscrise în Patrimoniul UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), în Lista Patrimoniului Mondial. Din aceste opt proprietăți, șase sunt proprietăți Culturale și alte două sunt din patrimoniul natural.

Din categoria patrimoniului Cultural

1 Bisericile din Moldova – introduse în patrimoniul UNESCO în anii 1993 și 2010

Sunt incluse aici opt biserici din Nordul Moldovei, construite în perioada sec XV – sec XVI, biserici ale căror pereți sunt acoperite de picturi, opere de artă inspirate din arta Bizantină. Picturile acoperă toate fațadele și reprezintă teme religioase foarte complete.

Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Humor

Biserica ”Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița

Biserica “Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți

Biserica ”Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Probota

Biserica ”Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

Biserica ”Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița

Biserica ”Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț

2 Bisericile din Moldova – introduse în patrimoniul UNESCO în anii 1993 și 2010

Construite în primul secol BC și primul sec AD sub conducerea Dacică, aceste fortărețe prezintă o simbioză între tehnicile arhitecturale militare și religioase, precum și concepte ale Epocii târzii a Fierului în Europa. Cele șase construcții de apărare, care reprezentau nucleul regatului Dacic, au fost cucerite de către Romani la începutul sec II AD.

Cetatea dacică Costești Blidaru – Se găsește lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara

Cetatea Costești Cetățuie – Se găsește lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara

Cetatea dacică de la Bănița – Se găsește în satul Bănița din județul Hunedoara

Cetatea de la Căpâlna – Se află în comuna Săsciori, satul Căpâlna, judeţul Alba, în apropierea Sebeşului. 

Cetatea de la Piatra Roșie – Cetatea se află pe teritoriul Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Cetatea Piatra Roșie este amplasată pe dealul Piatra Roșie din Munții Șureanu

Cetatea Sarmizegetusa Regia de pe Dealul Grădiștei

3 Centrul Istoric din Sighișoara – introdus în patrimoniul UNESCO în anul 1999

Fondată de către meșteșugarii și negustorii Germani cunoscuți ca Saxonii din Transilvania, Sighișoara este un exemplu elegant de cetate medievală de dimensiuni mici, fortificată, care a jucat un rol strategic și comercial important în Centrul Europei pe durata a mai multor secole.

4 Mănăstirea Horezu – introdusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993

Ridicată în anul 1690 de către Prințul Constantin Brâncovan, Mănăstirea Horezu din Valahia este o adevărată operă de artă a stilului Brâncovenean. Este cunoscută pentru arhitectura și echilibrul pur, bogăția detaliilor sculpturilor, compozițiile religioase și operele pictate decorative. Școala de pictură murală și de icoane care exista în mănăstire în sec XVIII a devenit faimoasă în întreaga regiune Balcanică.

5 Satele cu Biserici Fortificate din Transilvania – introduse în patrimoniul UNESCO în anii 1993 și 1999

Satul Câlnic – Județul Alba este atestat documentar din anul 1269. Fortificația a fost ridicată în secolul al XIII-lea de către comitele Chyl de Kelling, fiind alcătuită inițial dintr-o locuință-turn fortificată și o capelă, înconjurate de o incintă ovală.

Satul Saschiz – județul Mureș, a fost fondat de secui, în secolul al XI-lea. În perioada 1161-1241 a fost colonizat de sași. Biserica a fost ridicată în perioada 1493-1496.

Satul Prejmer – județul Brașov, este atestat documentar din anul 1240, fiind locul de naştere al scriitorului german Erwin Neustadter. Biserica în formă de cruce, aparținând goticului timpuriu, a fost construită în secolul al XIII-lea pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XIII-lea

Viscri – situată în comuna Bunești, județul Brașov, este atestată documentar în jurul anului 1400. A devenit un obiectiv turistic mult mai importat după ce Prinţul Charles a cumpărat prima proprietate aici, în 1996. Biserica a fost fortificată la sfârșitul secolului al XV-lea. Aceasta este o pitorească biesrică țărănească săsească fortificată. 

Satul Valea Viilor – județul Sibiu, este atestat documentar din anul 1263. Biserica a fost construită în anul 1414, fiind refăcută în stil gotic târziu, în anul 1520. Fortificațiile au fost ridicate în anul 1525. 

Satul Biertan – este o veche așezare săsească din județul Sibiu, atestat documentar din anul 1283. Biserica a fost construită în perioada 1483-1523, aparținând tipului hală trinavată a goticului târziu. 

Dârjiu – este o așezare secuiască din județul Harghita și atestată documentar din anul 1334. Biserica fortificată de tip gotic târziu prezintă pictura murală realizată în anul 1419. Frescele evocă și reamintesc legenda Sfântului Ladislau al Ungariei.

6 Bisericile de Lemn din Maramureș – introduse în patrimoniul UNESCO în anul 1999

În total sunt opt biserici din lemn care prezintă soluții arhitecurale incredibile din diferite perioade și zone. Găsim aici o varietate de designuri și meșteșuguri etalate prin turnurile înalte, utilizarea integrală a lemnului, cu acoperișuri duble. Sunt o expresie culturală a zonei munților nordici ai României.

Biserica de lemn a vechii mănăstiri a Bârsanei

Se află în localitatea Bârsana, în județul Maramureș, pe dealul numit Jbâr. Vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 în locul numit “Părul Călugărului” de preotul nobil Ioan Ștefanca.

Biserica de lemn din Budești Josani

Construită în 1643, biserica de lemn din Budești Josani este considerată o construcție “magnifică” pentru epoca sa. Pictorul Alexandu Ponehalschi a realizat picturile murale populare în anul 1762.

Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Desești

Monumentul a fost construit în secolul al XVIII-lea. Biserica se află din anul 1948 în posesia Bisericii Ortodoxe Române, Parohia Ortodoxă Română Desești. 

Biserica veche din Ieud Deal

Biserica din lemn a fost construită la începutul secolului al XVII-lea, mai exact în a doua decadă. Această biserică, cu un aspect mai degrabă auster, ne bucură în interior cu culorile vii alte picturilor murale, fiind considerată un exemplu perfect de tehnică și artă în construirea bisericilor din lemn.

Biserica de lemn din Plopiș

Satul Plopiș se află în Comuna Sișești, Județul Maramureș. Biserica din lemn datează din anul 1798, fiind pictată de Ştefan Zugravul în 1811. Biserica este situată în Țara Chioarului, pe valea Cavnicului și a fost construită între 1796-1798 din bârne asamblate în sistem “coadă de rândunică”. 

Biserica de lemn din Poienile Izei

A fost construită în 1604 de obștea satului. A fost supraînălțată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Un zugral localnic și un pictor au finalizat interiorul bisericii în perioada 1780 – 1794.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Rogoz, județul Maramureș

A fost construită în anul 1663 și este considerată una dintre cele mai interesante și valoroase biserici de lemn. Biserica se află în Țara Lăpușului, pe valea râului Lăpuș, și a fost construită după invazia tătară de la 1661.

Biserica de lemn din Șurdești

Construită în 1767, biserica de lemn a fost dedicată Sfinților Arhangheli. Această biserică este una dintre cele mai înalte construcții din lemn din Europa și poate chiar din întreaga lume, cu o înălțime de aproximativ 54 m.

 

Din categoria patrimoniului Natural

1 Delta Dunării – introdusă în patrimoniul UNESCO în anul 1991

Apele Dunării, care se revarsă în Marea Neagră, reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine prezervate delte din Europa. Delta Dunării conține peste 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce.

2 Pădurile Vechi de Fag din munții Carpați – păduri introduse în patrimoniul UNESCO în anii 2007, 2011, 2017

Această proprietate transfrontalieră se întinde pe 12 țări. De la sfârșitul ultimei Epoci de Gheață, Fagul Euopean s-a răspândit în câteva zone izolate de refugiu din Alpi, Carpați, Mediterană și Pirinei pe o perioadă scurtă de timp (câteva mii de ani). Procesul de răspândire este în continuă desfășurare. Extinderea cu succes pe întreg continentul este legată de abilitatea și toleranța copacului la diferite condiții climatice, geografice și fizice.

România are opt proprietăți înscrise în Patrimoniul UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), în Lista Patrimoniului Mondial. @zhs


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2

Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost responsabile pentru 71% din emisiile globale de GES (gaze cu efect de sera)

Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply