Homo Sapiens

Pactul Ecologic European – 1 Trilion Euro

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare reală și existențială la adresa Europei și a lumii. Pentru a depăși aceste provocări, Europa are nevoie de o nouă strategie de creștere – Pactul Ecologic European – care să transforme Uniunea Europeană într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punct de vedere al eficienței resurselor. Pentru a ajunge acolo este necesar să eliminăm în totalitate emisiile de gaze de seră, să avem o creștere economică decuplată de utilizarea resurselor și să nu lăsăm pe nimeni în spate.

Pactul Ecologic European

Pactul Ecologic European (European Green Deal) este planul Comisiei Europene și a președintelui Ursula Von Der Leyen de a crea o economie sustenabilă. Se dorește realizarea acestui lucru prin schimbarea provocărilor climatice și de mediu în oportunități. De asemenea, tranziția înspre o creștere economică sustenabilă trebuie să fie accesibilă tuturor.

Ducerea la îndeplinire a acestui plan va însemna atingerea unor aspecte esențiale:

1 Să atingem neutralitate climatică până în 2050

Ce înțelegem prin neutralitate climatică? Vorbim aici despre poluare zero, de securitate energetică pentru toată lumea, metode mai eficiente și inteligente de transport și mâncare de înaltă calitate.

2 Crearea unui Fond de Tranziție prin implicarea Băncii Europene de Investiții

3 Realizarea unui Plan European de Investiții Sustenabile – prin investirea a 1 Trilion de euro până în 2050 se va oferi investitorilor posibilitatea de a lua decizii pe termen lung cu privire la proiectele care protejează mediul.

Primii Pași înspre realizarea Pactului Ecologic European

Finanțarea Pactului

Jumătate din cei 1 trilion euro care urmează să fie atrași în următorii zece ani pentru susținerea pactului (Planul European de Investiții Sustenabile) vor fi asigurați din bugetul Uniunii Europene. Restul vor proveni din investiții publice sau private.

Pentru a încuraja investițiile în activitățile sustenabile pentru mediu și pentru a preveni ca unele companii să susțină în mod fals că produsele lor sunt sustenabile (practică cunoscută ca și green-washing), Parlamentul European a adoptat o nouă legislație cu privire la investițiile sustenabile.

Legea Climatului (EU Climate Law)

Este doar o conștientizare a nevoii de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050. La începtului anului 2020, Parlamentul European a cerut targete de reducere a emisiilor de gaze de seră mult mai ambițioase pentru următorii ani.

Creșterea Nivelului Economiei Circulare

Planul de Acțiune pentru o Economie Circulară prezentat de Comisia Europeană anul acesta a inclus implementarea de măsuri pe tot parcursul ciclurilor de viață ale produselor care promovează o economie circulară. Se dorește astfel să ajungem să obținem un consum sustenabil și să asigurăm mai puține gunoaie. Elementele principale pe care se va concentra acest plan sunt electronicele, bateriile și vehiculele, plasticul și produsele de împachetare, textilele, construcțiile și clădirile și lanțul de alimentar.

Crearea unui Sistem Alimentar Sustenabil

Sectorul alimentar este unui dintre cei mai importanți actori în schimbările climatice. Strategia de la Fermă la Furculiță prezentată de către Comisie anul acesta urmărește să garanteze un sistem alimentar just, sănătos și prietenos cu mediul. Acoperă tot lanțul de aprovizionare cu alimente, vizând reducerea utilizării pesticidelor și a vânzării de antimicrobiene, precum și reducerea utilizării îngrășămintelor. Ce dorește de fapt este creșterea utilizării agriculturii organice.

Prezervarea Biodiversității

Uniunea Europeană atacă și pierderile din biodiversitate, vorbind aici despre extincția a milioane de specii. Strategia Biodiversității a Uniunii Europene până în anul 2030 a fost de asemenea prezentată anul acesta și urmărește protejarea naturii, reducerea degradării ecosistemelor și stoparea pierderii biodiversității. Obiectivele acestei strategii sunt creșterea ariilor protejate, plantarea a trei miliarde de copaci până în 2030 și alocarea unor fonduri de 20 miliarde Euro pe an pentru biodiversitate.

Pactul Ecologic European (European Green Deal) este planul Comisiei Europene și a președintelui Ursula Von Der Leyen de a crea o economie sustenabilă. @zhs


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2

Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost responsabile pentru 71% din emisiile globale de GES (gaze cu efect de sera)

Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

6 replies »

Leave a Reply