Homo Sapiens

Oamenii României – Sânziana Tarța – actor

Pentru că există în România persoane care într-adevăr merită să fie promovate, care au nevoie de suport din partea publicului și care au ceva frumos de arătat, am creat o secțiune specială în cadrul ziarului nostru, secțiune denumită ”Oamenii României”.

Cine este Sânziana Tarța?

Sânziana Tarța este actriță în cadrul Teatrului Național Cluj. În ultimii ani am văzut-o tot mai des în prim-plan, în multe piese importante și în multe roluri principale. Sânziana are o magie artistică aparte. Este un personaj complet, complex și gata oricând pentru o nouă provocare artistică.

De origine din Satu-Mare, Sânziana și-a finalizat atât studiile de masterat cât și licența în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București, Facultatea de Teatru. Pentru că a vrut mai mult, a mai făcut o facultate, de data aceasta în cadrul Universității Naționale de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design. De aici ne dăm seama că Sânziana Tarța și-a dorit să aibă o imagine universală asupra unui domeniu extrem de competitiv și solicitant.

Premiile carierei

Gala Premiilor Teatrlui Național Cluj-Napoca 2016 – premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Dora din spectacolul Clasa Noastră de Tadeusz Slobodizanek.

Gala Premiilor Teatrlui Național Cluj-Napoca 2015 – premiul ”Mona Marian” pentru tineri creatori în stagiunea 2014/2015 pentru rolul Cântăreața din Spectacolul UbuZdub!, regia Gábor Tompa și pentru rolul Lumi din spectacolul-concert Apolodor, de Ada Milea.

Gala Absolvenților UNATC, Masterat – premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolurile Rozsi și Țăranca din spectacolul Nefericiții.

Activitatea în cadrul Teatrului Național Cluj

Pentru că începând cu anul 2014 Sânziana Tarța este o prezentă nelipsită din cadrul stagiunilor, o să prezentăm în continuare doar câteva dintre piesele în care ne-a bucurat cu prezența.

Julieta – piesa Romeo și Julieta de William Shakespeare, în regia lui Tudor Lucanu

Adelaida – piesa Idiotul de F.M.Dostoievski, în regia lui Anna Stigsgaard

Lulutza – piesa Chiritza în Concert după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol concert de Ada Milea.

Mai multe roluri în piesa Cel Mai Iubit dintre Pamânteni, în regia lui Tudor Lucanu.

Miranda în piesa Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa și alături de marele actor Marcel Iureș.

Activitatea Profesională

Pe lângă aparițiile în piesele de teatru din cadrul Teatrului Național Cluj, Sânziana Tarța are o bogată activitate artistică în multe alte piese în alte teatre din țară. A jucat la Teatrul Național Timișoara, la Teatrul „Tamàsi Àron” Sfântu Gheorghe, Teatrul Odeon Bucureşti, Opera Naţionala Bucureşti.

A jucat și în filme, atât în scurt metraje cât și în lung metraje. A jucat în lung metrajul Despre Alte Mame în regia lui Andrei Ionescu și Tibi Iordan. A mai jucat și în Trubadurii și în Ultimii Clienți, ambele scurt metraje. Sânziana a cochetat cu cinematrografia până în anul 2010, după care s-a orientat înspre teatru. Unul dintre cele mai cunoscute filme este 4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile în regia lui Cristian Mungiu, unde a juncat rolul lui Carmen. Ghinionistul în regia lui Iura Luncașu este ultimul film în care a jucat.

Tot în perioada care precede stagiunilor din cadrul Teatrului Național Cluj, Sânziana a fost și scenograf pentru mai multe piese.

În perioada 2008 – 2010 i-a plăcut și să danseze, fiind prezentă în câteva spectacole de dans, cum este Before the End After în coregrafia lui Tunde Cari Baczo.

Îi mai place să dubleze și voci, având aici la activ o serie de filme și desene animate. Unele dintre cele mai cunoscute sunt Happy Feet 2 și Toy Story.

Sânziana Tarța este o actriță cu un viitor strălucit în față. Îi dorim succes în continuare, îi dorim să îi vedem numele în marile blockbustere Hollywoodiene și îi mulțumim pentru că face parte dintre Oamenii României.

Sânziana Tarța este actriță în cadrul Teatrului Național Cluj. În ultimii ani am văzut-o tot mai des în prim-plan, în multe piese importante și în multe roluri principale. @zhs


Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice
Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă …
Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon
Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas …
Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat
Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce …
Raportul Migrației la Nivel Mondial – 2022
Estimarea globală actuală este că au existat aproximativ 281 de milioane de …

Leave a Reply