Homo Sapiens

Nu știu nimic despre Belarus – opinie

Nu știu nimic despre Belarus și nici nu vreau să pretind că aș fi atotștiutoare. Dar Belarus chiar nu mi-a spus nimic până acum.

Auzisem de țara asta prin liceu și tot timpul mă amuza construcția acestui nume: Bela+Rus. Adică în interpretarea mea: Frumoasa Rusie.

Ei bine, astăzi Belarusul este pe buzele lumii întregi. Astăzi, Lukashenko este denumit ”Ultimul Dictator al Lumii” – cu toate că știm că mai există dictatori și în Africa sau în Asia – despre aceștia o să revenim într-un alt articol. Dar într-adevăr, noi suntem în Europa, așa că ne raportăm la ce avem aici.

Repet, nu știu absolut nimic despre Belarus. Nu știu care este puterea/starea economică, nu știu nici măcar dacă se află în Uniunea Europeană. Nu știu nici dacă este un fel de vasal al Rusiei, o anexă, sau dacă este o țară independentă. Sinceră să fiu, cel mai probabil nici nu o să mă intereseze acest aspect.

Ce se întâmplă în Belarus?

Astăzi mă interesează ceea ce se vede din exterior. Mă interesează să văd sutele de mii de oameni ieșind zi după zi în stradă pentru a da jos de la putere un om pe care putem fără nicio tăgadă să îl asemănăm cu al nostru Ceaușescu.

Cine este Lukashenko?

Lukashenko se pare că a stat la cârma Belarusului aproape 26 de ani! 26 de ani! Dacă aceasta nu e dictatură, atunci nu știu cum să o numim. Prin simplul fapt că îi permite Constituția țării acest lucru ne duce cu gândul la o dictatură clară. Lukashenko este un om obișnuit cu puterea. Se vede în felul în care vorbește cu cei de lângă el, se vede în teama pe care putem să o citim în ochii celor care stau la masă cu el, se vede în gesturile lui, în cămașa aceea oribilă cu mânecă scurtă.

Este un om de care ascultă lumea, un om care a înțeles că odată ce ai armata și poliția în mână, nimeni nu te mai poate atinge. De altfel, a făcut ce au făcut mulți alții înaintea lui. Nu este un om special. Nu este un om carismatic. Probabil că nici nu este un om inteligent. Dar nici nu trebuie să fie. A înțeles faza cu armața și poliția și asta este de ajuns.

Sursa: BBC News

Dar să revenim la imaginea pe care mi-a construit-o Belarus și implicit Lukashenko în ultimele zile: corupția este un lucru normal. Dar tind să cred că este un singur tip de corupție, cea pretinsă și acceptată de către Lukashenko. Barbarismul armatei arată încă o dată mâna de fier cu care acest dictator conduce Belarusul.

Vom vedea o revoluție?

Probabil că va fi o revoluție. Probabil că va fi dat jos. Dar nu va fi dat jos de bună voie. Va lupta până în ultimul moment. Va fi dispus să distrugă mii de familii, să arunce mii de oameni în închisori și de ce nu, să omoare zeci sau sute de oameni. Doar pentru a-și păstra puterea. Dar armata se va întoarce împotriva lui. Este o chestiune de timp. Guvernul a cedat. Și-a dat demisia în weekend. Așa că a rămas el și câțiva oameni pe care cel mai probabil îi are la mână.

Unul dintre aceștia va trăda, va întoarce armele. În acel moment totul va fi pierdut pentru Lukashenko. În acel moment, poporul a câștigat.

Se întâmplă și în Belarus la fel ca în cazul celebrului discurs al lui Ceaușescu, în care din miile de oameni adunate în fața balconului său un singur glas a început să huiduie. Acel glas a dus la căderea unei dictator, la crearea unei democrații. Mai jos aveți momentul:

Probabil că zilele următoare ne vor pune în fața unui nou stat de drept, în fața unei noi democrații. Probabil că atunci vom începe să știm și să auzim tot mai multe despre Belarus, acest stat care poate că într-adevăr este unul frumos.

Lukashenko este un om obișnuit cu puterea. Se vede în felul în care vorbește cu cei de lângă el, se vede în teama pe care putem să o citim în ochii celor care stau la masă cu el. @zhs


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2

Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost responsabile pentru 71% din emisiile globale de GES (gaze cu efect de sera)

Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply