Evenimentul Noaptea Cercetătorilor este unul promovat de către Comisia Europeană prin proiectul Horizon 2020 și își dorește să aducă o mai mare conștientizare a publicului față de nevoia de cercetare și față de munca de cercetător.
Conform prezentării evenimentului, obiectivul general este ”de a sensibiliza publicul asupra rezultatelor cercetării obținute prin experimente, implicând participanții într-un proiect științific al cetățenilor, prin care cercetătorii și publicul lucrează împreună”.
Unde se va desfășura Evenimentul Noaptea Cercetătorilor?
Evenimentul va fi implementat la nivel Național în 15 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Sibiu, Suceava, Baia Mare, Brașov, Buzău, Călărași, Fălticeni, Huedin, Jibou, Lugoj, Măgurele, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Roșiorii de Vede și Tecuci.
Având în vedere condițiile actuale de pandemie, nu este prezentat cum se vor desfășura activitățile de cercetare, dacă vor trece în mediul online sau nu. Vom reveni cu un update în momentul în care vom afla.
”Toate activitățile propuse sunt reprezentate de diverse activități în aer liber, experimente practice și dezbateri, implicare colaborativă, jocuri și teste, organizate într-o manieră amuzantă și stimulată de către cercetători adevărați.”, conform site-ului Noaptea Cercetătorilor.
Coordonatorul proiectului este Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar directorul de proiect este Lector Dr Valentin Pohoață. Universitatea din Iași a realizat parteneriate cu o serie de alte Universități din România, precum și cu o serie de Institute de Cercetare și Dezvoltare.
Cluj-Napoca este reprezentat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului. Vor fi organizate concursuri cu premii, webinarii, dezbateri, experimente și conferințe.
Harta Geomagnetică a României
Unul dintre principalele proiecte care se vor desfășura în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor este realizarea primei Hărți Geomagnetice a României. Harta Geomagnetică va arăta distribuirea valorilor câmpului magnetic în funcție de poziția geografică.
Proiectul va fi de fapt un experiment colectiv, la nivel național. Pentru a participa va trebui să aveți instalată pe telefon aplicația Physics Toolbox Sensor Suite. Din meniu va trebui să fie selectată opțiunea Magnetometru.
Pentru ca măsurătorile să fie exacte, trebuie să stați la distanță față de echipamentele alimentate cu energie electrică și alte corpuri metalice. Se vor face două măsurători, o dată cu fața telefonului în sus și o dată în jos. După ce aceste măsurători au fost făcute trebuie să se noteze valorile și să se selecteze opțiunea GPS de unde vor fi notate coordonatele.
Harta câmpului magnetic a României poate să fie analizată aici: Câmpul Magnetic al României.
Evenimentul Noaptea Cercetătorilor își dorește să aducă o mai mare conștientizare a publicului față de nevoia de cercetare și față de munca de cercetător. @zhs
Tweet
Categories: Eveniment, Homo Sapiens, România, Stiinta / Tech