Homo Sapiens

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Pare a fi desprins din poveștile de demult. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, situat deasupra Clujului, în faimoasa pădure Hoia, este un monument istoric al transformării satului și culturii române în ultimele secole. Parcul Etnografic poate să fie vizitat de Miercuri până Duminică între orele 10 – 18. Aici se desfășoară și evenimente menite să promoveze cultura și arta tradițională românească.

Ultimele 5 Expoziții și Vernisaje susținute de către Parcul Etnografic

  1. Dantele. Selecție din Colecția de Dantele a Muzeului Industriei din Cluj
  2. Chipul Maicii Domnului în Icoane Vechi și Noi
  3. Ie, Cămeșoi, Spăcel și Alte Giuvaericale – Incursiune în lumea cămășilor tradiționale
  4. Ceramica centrului de olari Deja
  5. Icoanele copilăriei

Înființat în anul 1922 de către marii gânditori și specialiști ai acelor vremuri, Muzeul Etnografic este primul de acest fel din România. Unul dintre cei mai importanți promotori și susținători ai dezvoltării Muzeului a fost Romulus Vuia. Acesta a fost și directorul instituției în perioada 1923-1948.

Palatul Reduta

Muzeul Etnografic este compus din două elemente principale. Unul unde se află sediul administrativ, respectiv clădirea de pe strada Memorandumului nr 21, cunoscută sub numele de Palatul Reduta, și apoi Muzeul propriu-zis din pădurea Hoia.

Expozițiile din Palatul Reduta

Expoziția Permanentă

În cadrul clădirii administrative există și o expoziție permanentă, denumită ”Cultura Populară din Transilvania – sec XVIII – XX”. Este o expoziție consistentă, care prezintă elemente din ocupațiile tradiționale, cu exemplificări de obiecte folosite în cultivarea pământului și creșterea animalelor. Urmează apoi sectorul meșteșugurilor tradiționale, cu un accent deosebit pus pe prelucrarea fibrelor textile și a lânii. În continuare putem să vedem și produsele finite, cum ar fi țesăturile, cusăturile românești folosite în interior, precum și piese de îmbrăcăminte. Mai găsim aici și piese de mobilier țărănesc.

Alimentația tradițională este un alt sector al expoziției permanente. Aici găsim vesela casnică utilizată pentru gătit, precum și exemple de turtă dulce. Costumele țărănești expuse acoperă aproape toate zonele din Transilvania. Podoabele sunt de asemenea expuse, acoperind și ele aproape toată zona Transilvaniei.

Expoziția Tactilă

Această expoziție tactilă a fost realizată în anul 2009, cu scopul de a ajuta în primul rând persoanele cu deficiențe de vedere. Expoziția se numește ”Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”.

În cadrul acestei expoziții oricine poate să atingă obiectele expuse, fiind în general alese dintre acelea care nu se deteriorează ușor.

Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia”

Inițial, Parcul Etnografic trebuia să se întindă pe 75 de hectare și să aibă o formă de organizare în care țărani să locuiască efectiv acolo și să realizeze toate activitățile economice tradiționale. Astăzi, Parcul Etnografic se întinde pe 16 hectare și nu este locuit.

După distrugerile suferite în cel de-al Doilea Război Mondial, Parcul Etnografic din Cluj-Napoca a fost împărțit în patru sectoare, pentru ca ulterior să rămână doar două.

Sectorul Tehnic

Acest sector cuprinde instalații tehnice și ateliere țărănești din perioada sec XVIII-XX. Putem să vedem aici tehnicile tradiționale de prelucrare a lemnului și a fierului. De asemenea, mai prezintă și tehnici de prelucrare a țesăturilor, a pietrei, a aurului și chiar tehnica de măcinare a cerealelor.

Ca și obiective muzeale pe care le putem găsi în interiorul Parcului Etnografic, și care se încadrează în sectorul tehnic ar fi Casele de Geamgiu și Olar, Fierării, Moară, Piuă cu Ciocane, Piuă de Ulei, Presă de struguri, Șteamp Aurifer, Rotărie.

Sectorul Gospodăriilor Țărănești Tradiționale

Construcțiile reprezentate provin din zone etnografice distincte din Transilvania și încearcă să acopere toate elementele unei gospodării.

Gospodăriile reprezintă satele Mărișel, Almaș, Bedeciu, Cămârzana, Geaca, Imper, Hodac, Galda de Sus, Jelna, Telciu. Mai găsim aici și Casa Moțului Văsar din Vidra.

Lual Mayen este un fost refugiat din Sudan, un tânăr care timp de 22 de ani a trăit într-o tabără de refugiați din Uganda. @zhs


Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice

Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă este cel mai mare utilizator antropic al pământului, contribuind la degradarea solului, scăderea rezervelor de apă și poluarea aerului.

Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon

Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas negativ (-2.023 de tone metrice), ceea ce înseamnă că au fost distruse sau exportate mai multe substanțe decât au fost produse sau importate.

Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat

Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce înseamnă că arboriii vor fi plantați corect, vor fi plantați în locul potrivit și vor fi îngrijiți până se vor prinde.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

2 replies »

Leave a Reply