Homo Sapiens

Jordan Peterson și cele 12 Reguli pentru Viață

Jordan Peterson este una dintre figurile marcante ale ultimului deceniu. Este profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, psiholog practician și autorul unui bestseller vândut în milioane de copii în lumea întreagă: ”12 Reguli pentru Viață: Un Antidot la Haos”.

Alături de studenții săi, Doctorul Jordan Peterson a publicat mai mult de o sută de lucrări științifice, reușind totodată să completeze cunoștințele moderne legate de creativitate, competență, personalitate și chiar religie. Ultima carte a sa, Maps of Meaning – The Architecture of Belief, încearcă să transforme ceea ce el numește psihologia religiei.

Cu puțin înainte de lansarea cărții sale de referință, 12 Reguli pentru Viață, profesorul Jordan Peterson a devenit viral pe rețelele de socializare. Modul în care acesta își susținea și argumenta ideile cu privire la anumite subiecte sensibile, cum ar fi egalitatea dintre femei și bărbați, pronumele folosit pentru persoanele trans și inclusiv religie, a reușit să facă din Jordan Peterson o adevărată stea a psihologiei.

Cursivitatea în gândire și în vorbire, ușurința cu care se exprimă, construcțiile gramaticale și frazale complexe sunt doar câteva dintre calitățile care îl definesc. Pe lângă acestea, Jordan Peterson are o capacitate incredibilă de a răspunde extrem de coerent și inteligent chiar și atunci când întrebările îl surprind și îl pun la zid.

12 Reguli pentru Viață: Un antidot la haos

Cartea este în principiu una de dezvoltare personală, cu puternice reflexii în psihologie. Deoarece Jordan Peterson este și practician, pe alocuri vine și exemplifică subiectul cu unele cazuri peste care a dat de-a lungul timpului.

Pe scurt, cele 12 Reguli despre care el crede că sunt esențiale în viața fiecărei persoane sunt prezentate în continuare.

1 Stai drept și cu umerii drepți

Vorbește aici despre existența lui Dumnezeu și de faptul că acesta vrea să existe Ordine în lume. Jordan Peterson consideră că Ordinea este de genul Masculin și Haosul este de genul feminin. Mai zice și că fericirea este oarecum inutilă pentru că suntem toți aruncați pe pământ pentru a suferi. Și trebuie să suferim ca niște bărbați adevărați.

2 Ai grijă de tine ca și când ai fi cineva pe care ești responsabil să îl ajuți

Păcatul original ne-a atins pe toți, dar în final fiecare dintre noi avem posibilitaea de a alege. Avem posibilitatea inclusiv să alegem dacă mergem în Rai sau în Iad, dacă suntem bogați sau săraci, dacă suntem fericiți sau depresivi. Trebuie doar să nu mai așteptăm ca alți oameni să ne scoată din propria noastră decădere.

3 Fii prietenul oamenilor care îți vor binele

Unii dintre noi suntem mai buni decât alții, doar că trebuie să învățăm să diferențiem. Unii oameni nu mai pot să fie ajutați și în general aceștia au tendința de a atrage în plasa lor o mulțime de alți oameni. Trebuie să rămâi aproape de învingători și să te debarasezi de cei care se autodistrug.

4 Compară-te cu cine ai fost ieri, nu cu persoana inutilă care ești astăzi

Nu te compara cu alții. Nu te compara cu cei care sunt mai deștepți sau mai cunoscuți. În acest capitol merge mai mult înspre religie/rugăciune și ateism. Jordan Peterson consideră că ateii sunt orbi la adevărata existență.

5 Nu-ți lăsa copiii să facă ceva ce apoi te va face să nu îi mai placi

Copiii au o foarte mare capacitate de a face rău. Nu sunt ființe inocente, motiv pentru care au nevoie de disciplină. Au nevoie de disciplină dacă vrem să îi vedem mai târziu niște persoane de succes sau împlinite în viață. Trebuie să vă gândiți că dacă e ceva ce nu vă place din ceea ce face copilul, nici societății nu o să îi placă.

6 Pune-ți ordine în propria-ți viață înainte de a-i critica pe alții

Evocă aici povestea lui Cain și Abel, în care da, Cain era o persoană rea. Dar nici Abel nu era un sfânt. Nimeni nu este sfânt. Toți suntem datori cu o moarte, motiv pentru care trebuie să ne oprim din a ne plânge că cineva o duce mai bine decât tine. Dacă fiecare om și-ar curăța grădina și trotuarul din fața casei, atunci toată lumea ar fi curată.

7 Urmărește ceea ce este important, nu ceea ce este ușor

Viața înseamnă suferință și sub nicio formă nu vom putea să ocolim acest fapt. Din acest motiv, Jordan Peterson ne îndeamnă să nu căutăm scurtături, ci să ne punem pe treabă. Nietzsche este recomandat.

8 Spune adevărul. Sau cel puțin nu minți

Este un capitol oarecum ușor de înțeles, ușor de urmărit. Să spui adevărul nu este un lucru greu, dar poate să reprezinte o filozofie în sine. Fiecare dintre noi poate să spună un adevăr care este adevărat pentru sine și pentru context, dar nu și pentru cel de lângă tine. Un exemplu foarte bun aici este că eu aș putea să spun că la 24 grade Celsius este cald, iar tu ai putea să spui că la 24 grade Celsius este frig. Amândoi avem dreptate, dar din perspectiva fiecăruia.

9 Presupune că persoana pe care o asculți știe mai multe decât tine

Chiar dacă știi adevărul despre ceva, nu înseamnă că și alții te vor crede sau că ești mai deștept decât restul. Înseamnă doar că știi un pic mai mult decât ei pe tema și subiectul respectiv. Fii umil. Fiind umil te ajută să asculți alți oameni.

10 Fii exact în discursul tău

Fii capabil să confrunți toate relele care îți vin în cale. Nu încerca să te ascunzi după deget, nu te va acoperi niciodată. Lucrurile devin rele de multe ori. Dacă vorbim cât se poate de direct, ne referim la Oedipus care și-a omorât tatăl. Acest lucru se poate întâmpla oricând. În orice moment, dacă există o problemă, trebuie să fii capabil să o expui pentru a o depăși.

11 Nu deranja copiii în timp ce fac skateboarding

Lasă copiii să se joace. Lasă băieții să fie băieți și fetele să fie fete. Nu este nimic rău în faptul că bărbații au locuri de muncă mai bune și că femeile sunt casnice. Copiii dacă sunt tratați cu mănuși tot timpul vor ajunge să nu înțeleagă societatea și să nu facă față problemelor pe care aceasta le aduce. Frica de a greși îi face pe copii să devină mai buni și să se dezvolte. Sporturile învață copiii cum să își învingă orice temeri.

12 Mângâie o pisică atunci când o vezi pe stradă

Oprește-te din tot ceea ce faci și fii prezent în prezent. Nu mai asculta toate știrile negative pe care le auzim în jur, ci bucură-te de frumusețile pe care ți le oferă momentul actual. Apreciază lucrurile mărunte.

Sper că această scurtă prezentare vă va face să citiți întreaga carte. Pe alocuri este oarecum greoaie, în alte locuri poate să vi se pară prea religioasă, dar în final este construită pe fundamente adevărate și puternice.

Lual Mayen este un fost refugiat din Sudan, un tânăr care timp de 22 de ani a trăit într-o tabără de refugiați din Uganda. @zhs


Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice

Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă este cel mai mare utilizator antropic al pământului, contribuind la degradarea solului, scăderea rezervelor de apă și poluarea aerului.

Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon

Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas negativ (-2.023 de tone metrice), ceea ce înseamnă că au fost distruse sau exportate mai multe substanțe decât au fost produse sau importate.

Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat

Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce înseamnă că arboriii vor fi plantați corect, vor fi plantați în locul potrivit și vor fi îngrijiți până se vor prinde.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply