Oamenii de știință continuă să exploreze tehnologia AI, învățând pe parcurs noi moduri în care să evolueze, să o facă mai atractivă și să o dezvolte într-o multitudine de direcții.
Mai mult de atât, cercetătorii și-au îndreptat atenția înspre capacitatea Inteligenței Artificiale de a se auto-dezvolta, de a învăța asemenea oamenilor. Această capacitate poate să fie comparată până la un anumit punct cu evoluția creierului uman din momentul nașterii până la maturitate.

Diferența dintre Inteligența Artificială și un creier uman stă în algoritmii pe care AI îi dezvoltă comparativ cu căile neuronale pe care creierul uman le creează.
Cum învață Inteligența Aritificială să se creeze singură
Ideea de învățare singură a apărut în mai multe cercuri de oameni de știință, unii de la Google, alții de la Uber sau de la Universități tehnice.
Într-unul dintre experimentele realizate la Universitatea din California, Berkley, studentul Michael Dennis și cercetătoarea din cadrul Google, Natasha Jaques, au dezvoltat un program AI capabil să navigheze singur pe o hartă 2D populată cu diverse obstacole.
În acest experiment, Inteligența Artificială își îmbunătățește abilitățile printr-un proces denumit ”reinforcement learning”, un fel de exercițiu încearcă și greșește.
Acest program asemuit cu un Puzzle, este format din două metode prin care AI găsește drumul înspre destinația finală. O metodă atribuie obstacole aleatoriu, metodă prin care AI nu are foarte mult de învățat, doar cum să le depășească. A doua metodă este cea în care se folosesc informații din trecut pentru a maximiza dificultatea traseului.
Pentru că în cea de-a doua metodă AI aproape niciodată nu reușea să ajungă la destinație, cercetătorii au abordat situația puțin diferit: au adăugat încă o AI aproape identică cu prima. O ușoară variație în puterea atribuită celor două AI le transforma pe una în protagonistul jocului și pe cealaltă în antagonist. În acest fel, cele două AI reușeau să ajungă la destinație într-un raport de 1 la 5. Cercetătorii le-au cuplat apoi într-o rețea neurală pentru a învăța să evolueze din propriile lor erori.
Au urmat apoi alte teste, cum ar fi cel în care două AI au fost codate în așa fel încât să completez formulare pe Web și să facă rezervări la zboruri. Acestea au avut succes în jumătate din încercări.
Google a creat o AI care învață singură – AlphaGo
Divizia de AI a Google, Deep Mind, a creat AlphaGo Zero, un sistem extrem de avansat care a reușit să acumuleze cunoștințele obținute în mii de ani, pe parcursul a doar câtorva zile.
Versiunea Zero, ultima creată pentru AlphaGO a reușit să bată de 18 ori cel mai bun jucător de GO din lume, Lee Sedol. Despre jocul GO se spune că are mai multe configurații posibile decât există atomi în univers. În timpul jocului cu Lee Sedol, AlphaGo a venit cu o mutare despre care se spune că nimeni nu ar fi putut să o prevadă, o mutare în totalitate originală. Despre această mutare se spune că a AlphaGo a învățat-o singură.
Există un documentar care urmărește și prezintă întreg procesul prin care s-a ajuns la obținerea acestui puternic AI, AlphaGO.
Cum învață singură Inteligența Artificială?
Modelul inițial AlphaGo nu a reușit să câștige foarte multe jocuri pentru că încerca să copieze mutările oamenilor, după ce a fost învățat să facă el singur câteva mii de mutări.
Versiunea Zero a schimbat însă fața AI pentru că Zero jucase împotriva versiunilor sale anterioare de mii de ori, ținând minte fiecare mutare care a funcționat și eliminându-le pe cele care au dat greș.
În concluzie, AI era în continuă competiție cu ea însăși, devenind astfel tot mai puternică.
Surse:
- https://www.sciencemag.org/news/2021/01/who-needs-teacher-artificial-intelligence-designs-lesson-plans-itself?utm_campaign=news_daily_2021-01-21&et_rid=724899974&et_cid=3638651
- https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/alphago-zero-go-deepmind-ai-artificial-intelligence-google-machine-learning-human-knowledge-a8009801.html
- https://www.livemint.com/Leisure/vtiKX8KtqZ97zjbB3M2q3N/Teaching-Artificial-Intelligence-to-teach-itself.html
Inteligența Artificială își îmbunătățește abilitățile printr-un proces denumit ”reinforcement learning”, un fel de exercițiu încearcă și greșește. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Stiinta / Tech