Ecologie

Industria de creștere a animalelor – variabila de bază în Anthropoceen

Industria de creștere a animalelor și-a lăsat de mult amprenta pe pământ. Pădurile sunt defrișate și pajiștile sunt călcate în picioare în favoarea culturilor furajere și a pășunilor. Acum, totuși, impactul acestui sector se face simțit în atmosferă, sol și apă – având implicații supărătoare pentru fiecare ființă vie de pe planetă.

Impactul industriei de creștere a animalelor asupra mediului

În primul rând acest sectol agricol este unul dintre cei mai mari factori al schimbărilor climatice antropice – adică incalzire globala cauzate de om. Contribuind la degradarea solului, scăderea rezervelor de apă și poluarea aerului. Amploarea impactului acestui sector a fost în mare măsură subapreciat până în prezent. Dar producția de carne, ouă și lapte nu se concentrează în mod strict doar pe creșterea și sacrificarea animalelor de fermă. Industria de creștere a animalelor include, de asemenea, producția de cereale furajere, care necesită o cantitate substanțială de apă, energie și fertilizatori chimici. Precum și cheltuielile de energie pentru a transporta hrana pentru animalele vii și transportul de produse de origine animală. Toate acestea avănd un cost substanțial pentru calitatea mediu.

Procesul de creștere pentru consum al rumegătoarelor, păsărilor de curte și vieții marine, reprezintă unele dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră. Temperaturile globale cresc pe măsură ce pădurile scad, iar oceanele se încălzesc pe măsură ce absorb din ce în ce mai mult dioxid de carbon.

Defrișarea pădurilor

Agricultura zootehnică este responsabila și pentru defrișările forestiere masive. Zone vaste de păduri sunt tăiate pentru a planta culturi furajere – eliberând cantitati semnificative de carbon în atmosferă. Deopotriva contribuind și la distrugerea habitatele naturale ale vieții sălbatice. Fiind un factor semnificativ în conversia zonelor împădurite în zone de pășunat sau terenuri cultivate pentru producția de furaje, se pot genera anual 2,4 miliarde de tone metrice de CO2 ca urmare a defrișărilor.

Pentru mai multe informații cu privire la defrișarea pădurilor și alte posibile motive pentru extincție, citiți articolul nostru: Cele mai șocante motive pentru o posibilă extincție globală.

Tratamentului inuman al animalelor

Și în timp ce industria profită de pe urma tratamentului crud și inuman al miliardelor de animale în fiecare an, aceste ființe sunt înghesuite în fermele industriale și suferă, de probleme pulmonare, din cauza nivelului ridicat de amoniac. probleme hormonale, din cauza nutriție deficitare și a anitbioticelor admnistrate, dar și din cauza stresului, datorat mediului crud in care sunt ținute. Iar gunoiul de grajd produs de aceste biete ființe este răspândit pe câmpuri și eliberând protoxid de azot (gaz cu efect de seră) în atmosferă, precum și în pânza freatică.

Agricultura zootehnică și spațiile de procesare a produselor de origine animală acoperă o treime din suprafața terestră a planetei, folosind mai mult de două treimi din toate terenurile agricole disponibile, inclusiv terenul folosit pentru cultivarea culturilor furajere.

Soluții pentru un viitor mai sustenabil

Experții susțin că sectorul actual al industriei de creștere a animalelor nu este sustenabil și, dacă ar fi lăsat necontrolat, se estimează că va produce 52% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în următoarele decenii, 70% dintre acestea vor proveni din carne și produse lactate. Iar un studiu de mediu recent a constatat că emisiile de metan raportate din agricultura animală din Canada și SUA sunt subestimate.

„O reducere a consumului de carne și lactate și trecerea la sisteme agricole mai umane și durabile, inclusiv creșterea producției pe bază de plante, sunt necesare dacă suntem serioși în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice” – a spus Lynn Kavanagh, manager de campanie agricolă pentru World Animal Protection Canada.

Ni se cere să stingem luminile, să reciclăm, să folosim becuri care economisesc energie și să pedalăm în loc să conducem. Desigur, toți aceștia pași sunt pozitivi și de urmat, dar impactul lor este nesemnificativ în comparație cu consumul redus de carne, oua, lapte și pește.

Înainte să pășim în era colonizării galactice, ar trebui să facem efortul de a salva singurul habitat (cunoscut umanității deocamdată) perfect pentru specia noastră și pentru celelalte viețuitoare ale Terrei.

Leave a Reply