Explorarea spațiului a început cu Sputnik 1, primul satelit artificial lansat în anul 1957 de către Sovietici. Americanii au ajuns și ei pe orbita Pământului cu satelitul Explorer 1, care a fost lansat în anul 1958.
A urmat ca primul om să ajungă în spațiu, Yuri Gagarin, în anul 1961. Reușita sa a însemnat un zbor de 108 minute în spațiu, ajungând la o altitudine de aproximativ 327 km. În anul 1969, Neil Armostrong face ”un pas mare pentru omenire”, fiind primul om care să calce pe pământul Lunii.
Oamenii au visat la explorarea spațiului încă din antichitate, întrebările despre stelele pe care le vedem pe cer fiind tot mai multe odată cu dezvoltarea civilizației umane. Din păcate au fost nevoie de mii de ani pentru a ajunge în sec XX, când oamenii au reușit să construiască primele rachete destul de puternice pentru a reuși să lupte cu gravitația și să ajungă în spațiu.
În anul 2016 a fost creată Harta Explorării Spațiului, o hartă care prezintă toate călătoriile majore de explorare ale Sistemului Solar realizate de către sondele spațiale sau sateliții trimiși în misiuni de explorare. De asemenea, harta prezintă și imaginile a peste 100 de instrumente de explorare.

Harta la dimensiuni mari poate să fie vizualizată aici: Harta Explorării Spațiului.
Au existat și momente dramatice de-a lungul istoriei explorării spațiului
Prima tragedie soldată cu pierderea vieților astronauților a fost misiunea Apollo 1 în anul 1967. În această explozie și-au pierdut viața trei astronauți.
Una dintre cele mai cunoscute tragedii este explozia navei spațiale Challenger în 28 Ianuarie 1986, la doar 73 de secunde după decolare. Șapte astronauți și-au pierdut viața în această tragedie.
În anul 2003, după o misiune de 16 zile pe orbită, nava spațială Columbia a explodat la intrarea în atmosferă. Tragedia a dus la pierderea vieții a celor șapte astronauți aflați la bord.
România în spațiu
În anul 1981, România a trimis primul astronaut în spațiu, pe Dumitru-Dorin Prunariu. La acel moment, România era a 11-a țară care trimitea un astronaut în spațiu.
În anul 1992, România a aderat la Agenția Spațială Europeană, ceea ce i-a deschis noi oportunități pentru colaborări în domeniul Spațial. Unele dintre cele mai interesante proiecte la care România a luat parte au fost SOHO (Sun-Heliosphere Studies), Gaia, Planck.
Goliat, satelitul românesc care a ajuns în spațiu în anul 2012 a fost construit de către studenți de la Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București. Din păcate, acesta a fost unul de dimensiuni reduse, cântărind mai puțin de 1 kg.
Harta Explorării Spațiului este o hartă care prezintă toate călătoriile majore de explorare ale Sistemului Solar realizate de către sondele spațiale sau sateliții trimiși în misiuni de explorare. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sec XXI