Noile generații, respectiv Generația Z, sunt cele care vor prelua frâiele acestei lumi iar fiecare generație vine cu particularitățile ei, cu greșelile ei și culminează cu modul în care fac tranziția înspre următoarea generație.
Cum gândim? La ce suntem atenți? Cum ne comportăm? Ce ne face fericiți? Cum vedem dezvoltarea personală și profesională?
Acestea sunt doar câteva întrebări pe care fiecare generație le ridică și fiecare aduce răspunsuri diferite. Dar cu adevărat important este moștenirea pe care o generație o va lăsa generației următoare. Lumea este menită să evolueze. În același tandem și generațiile evoluează. Nu vorbim neaparat despre evoluția corpului, deși evoluează și acesta, ci despre evoluție la nivel intelectual, emoțional, industrial, etc.
Cine face parte din Generația Z?
Generația Z sunt copiii născuți între anii 1998 – 2015 și care în anul 2022 vor avea între 7 și 14 ani.
Comparativ, Generația Milienialilor face referire la copiii născuți între 1981 – 1997 și care în anul 2022 vor avea între 15 și 41 ani.

Următoarea generație după Generația Z va fi denumită Generația Alpha, o generație care va cunoaște o lume dezvoltată din punct de vedere al infrastructurii și a tehnologiei, vor fi copii care se vor naște într-o lume a smartphone-urilor și a Inteligenței Artificiale.
Despre Generația Z și o comparație cu generațiile trecute (Baby Boomers, Gen X și Mileniali) am mai scris în articolul nostru: Generația Z : nativii digitali.
Câteva diferențe fundamentale între generații
Generația Z așteaptă inovații continue din partea companiilor.
Contrar Milenialilor, Generația Z au mai puțină încredere în companii.
Generația Z este pragmatică, în timp ce Milenialii sunt idealiști.
Generația Z are educație financiară și se focusează pe a avea economii, în timp ce Milenialii sunt mult mai concentrați pe experiența în sine.
Cu toate că Milenialilor le place autenticitatea, Generația Z o duce la un alt nivel.
Milenialii sunt adepții brandurilor. Generația Z sunt inovatori și unici.
Cumpărăturile on-line sunt dorite de ambele generații, dar Generația Z pare a se reîntoarce în magazine.
Generația Z sunt independenți, în timp ce Milenialilor le place colaborarea (la locul de muncă).
Generația Z sunt nativi digitali. De cealaltă parte, Milenialii au fost pionierii domeniului digital.
Generația Z își dorește o viață mai puțin publică decât Milenialii. Generația Z este mai atentă la ce ajunge în mediul online cu privire la ei.
Generația Z preferă să comunice față în față cu colegii, în timp ce Milenialii sunt confortabili cu experiența digitală.
Generația Z preferă să învețe din alte surse (Youtube, ClassMaster, etc) vs Milenialii care în continuare văd educația formală ca o necesitate.
Generația Z vrea să schimbe mai multe departamente în aceeași companie, în timp ce Milenialii mai degrabă schimbă cu totul compania pentru a învăța ceva nou.
Generația Z sunt Cetățeni Globali. Milenialii sunt Spectatori Globali.
Generația Z și locul de muncă
Conform lui Ryan Jenkins – expert în Generația Z și Mileniali / Speaker / Autor – există cel puțin doisprezece aspecte diferite legate de modul în care Generația Z abordează munca.
Astfel, din punct de vedere al Așteptărilor cu privire la Locul de Muncă, Generația Z arată astfel:
- 77% se așteaptă să muncească mai mult decât generațiile trecute
- la 5 ani după facultate, 20% vor să devină antreprenori, 24% vor să înceapă să vadă deja rezultatele lor pe scara corporatistă, 32% vor să managerieze angajați
- 4 este media companiilor la care Generația Z vor munci de-a lungul carierei.
Din punct de vedere al Atitudinii asupra Carierei, lucrurile stau astfel:
- 82% spun că părinții le vor influența deciziile cu privire la carieră
- 30% vor accepta chiar și o scădere a salariului dacă vor avea ocazia să lucreze pentru o companie a cărei misiune este una la care aceștia țin
- 50% vor să iasă la pensie înainte de vârsta de 60 ani
- 54% se așteaptă să lucreze până la 70 ani
- top 7 beneficii pe care le așteaptă de la un loc de muncă: oportunități de creștere, plată generoasă, un impact pozitiv, securitatea locului de muncă, beneficii de sănătate, program flexibil, un manager de la care să aibă ceva de învățat.
Din punct de vedere al Generației Z care trebuie să muncească cu celelalte generații:
- 52% consideră că este ușor să lucreze cu celelalte generații
- mediul de lucru preferat: colaborare cu un grup redus într-un spațiu de birou
- mediul de lucru cel mai puțin ideal: work from home
- 74% preferă să comunice față în față cu colegii
- ce apreciază la un manager: 38% onestitate și integritate, 22% capacitatea de a fi un bun mentor.

Generația Z sunt nativi digitali. De cealaltă parte, Milenialii au fost pionierii domeniului digital. Generația Z își dorește o viață mai puțin publică decât Milenialii. Generația Z este mai atentă la ce ajunge în mediul online cu privire la ei. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens