European Research Council (ERC) are misiunea de a asigura și a crește calitatea cercetării în Europa, punând la dispoziție fonduri pentru cercetare-dezvoltare din toate domeniile, pe baza excelenței științifice.
ERC permite cercetătorilor să identifice noi oportunități și direcții pentru cercetare în orice domeniu. Granturile sunt acordate prin competiție deschisă cercetătorilor care muncesc sau care vor munci în Europa. Scopul oricărui grant este recunoașterea celor mai bune idei, vizibilitatea celor mai bune minți în domeniu și atragerea de talente din afara Europei.
Fondurile pentru Cercetare/Dezvoltare oferite de ERC
ERC Starting Grants
Sunt fonduri în valoare de până la 1,5 Milioane Euro pentru o perioadă de 5 ani. Acestea sunt oferite cercetătorilor aflați la început de drum (între 2 – 7 ani de experiență după Doctorat).

ERC Consolidator Grants
Sunt fonduri în valoare de până la 2 Milioane Euro pentru o perioadă de 5 ani. Granturile sunt oferite pentru cercetători cu o experiență între 7 și 12 ani după primirea titlului de Doctor.
ERC Advanced Grants
Valoarea acestor fonduri ajunge la 2,5 Milioane Euro pentru o perioadă de 5 ani. Aceste fonduri se oferă pentru cercetători cu experiență în domeniul lor de activitate și cu un portofoliu de proiecte de cercetare deja realizate.
ERC Proof of Concept
Se oferă o sumă de 150.000 Euro pentru alte fonduri ERC deja oferite, cu scopul de a aduce ideea mai aproape de piață și a o face vandabilă.
Synergy Grants
Sunt Fonduri valoare de 10 Milioane Euro oferite pe o perioadă de 6 ani. Aceste fonduri se acordă pentru proiecte ambițioase, care implică munca coordonată a unui grup mic de 2 până la 4 cercetători.
Unde se află România pe harta ERC pentru cercetare-dezvoltare?
Conform statisticilor de pe site-ul ERC, România a accesat în perioada 2014 – 2020 doar 6 granturi ERC pentru cercetare-dezvoltare. Cu excepția anului 2019, în ceilalți ani, România a reușit să acceseze doar câte un grant pe an.
Au fost luate granturi în domeniul aviatic, granturi câștigate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare și de către Institutul pentru Calculul și Experimentarea Structurilor Aero-Astronautice. Consiliul Județean Alba împreună cu un institut de cercetare din Germania a reușit să obțină fonduri pentru cercetare în domeniul energiei regenerabile.
Aceste fonduri luate de către România sunt prea puține pentru a ne putea pune pe harta Europei.
Comparativ, Marea Britanie și Germania au accesat fiecare peste 300 de granturi ERC în perioada 2014 – 2020. Franța, Italia, Norvegia și Elveția au de asemenea un grad mare de absorbție a fondurilor ERC pentru cercetare-dezvoltare.
Repetăm, România a reușit să ia doar 6 Granturi pentru Cercetare-Dezvoltare în perioada 2014 – 2020.
Conform statisticilor de pe site-ul ERC, România a accesat în perioada 2014 – 2020 doar 6 granturi ERC pentru cercetare-dezvoltare. @zhs
Tweet
Categories: Sec XXI, Stiinta / Tech