Sec XXI

Fizicienii Români la CERN

CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare) reprezintă una dintre cele mai mari culmi ale succesului pentru orice fizician teoretician și practician. Mulți dintre noi știm despre CERN din perspectiva Large Hadron Collider (LHC), acel cerc subteran care se întinde pe km întregi și în care particulele se apropie de viteza luminii pentru a se ciocni ulterior.

Da, fizicieni români lucrează la CERN și unii dintre ei au reușit să obțină recunoaștere și notorietate în domeniu.

Despre CERN

CERN a fost înființat în anul 1954 și a devenit un adevărat mamut de cercetate în domeniul fizicii particulelor elementare. Complexitatea experimentelor conduse aici este greu de imaginat pentru cineva care nu face parte din comunitatea științifică.

România la CERN

România a cochetat cu CERN încă din anul 1991, dar abia în anul 2004 se înființează Comitetul Național România – CERN cu scopul de colaborare și implicare a institutelor de cercetare românești. Participarea cu un centru Tier 2 la exploatarea Large Hadron Collider Computing Grid este un adevărat succes pentru noi.

România participă cu proiecte în cadrul a șapte experimente din LHC, și anume ALICE, ATLAS, LHCb, WLCG, ISOLDE, nTOF și NA62. Institutul de Fizică Atomică are un rol important în toate aceste proiecte, fiind sprijint de Comitetul Științific Internațional Consultativ.

Fizicienii Români la CERN

Președintele Comitetului Științific Internațional Consultativ a fost Dr Cristinel Diaconu, unul dintre fizicienii români cu care ne mândrim. Dr Cristinel Diaconu este Directorul Centrului de Fizica Particulelor din Marseille, Franța.

Câteva nume importante din România, cu precădere din domeniul Fizicii Atomice, se aud și pe coridoarele de la CERN, acolo unde unii dintre ei își lasă în continuare amprenta.

Dr Florin Buzatu – Directorul Institutului de Fizică Atomică Măgurele

Dr Călin Alexa – Cercetător Științific la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară. Fost Asociat Științific în cadrul Proiectului CERN în Elveția, mai exact în cadrul experimentului ATLAS.

Prof Dr Mihai Petrovici – Directorul Departamentului de Fizică Hadronică în cadrul IFIN. Colaborează de peste 20 de ani în cadrul experiementelor de la Geneva.

Dr Marta Bajko – conduce testele magneților superconductori în cadrul CERN

Sunt doar câțiva dintre cei care lucrează în Elveția la CERN sau la unități de cercetare afiliate, dar trebuie să le mulțumim pentru toată munca lor.

Lual Mayen este un fost refugiat din Sudan, un tânăr care timp de 22 de ani a trăit într-o tabără de refugiați din Uganda. @zhs


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2

Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost responsabile pentru 71% din emisiile globale de GES (gaze cu efect de sera)

Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply