Economia Circulară

Economia Circulară – prezentare și necesitate

Totul a pornit de la deșeurile pe care Uniunea Europeană le produce în fiecare an. Acestea ajung la peste 2,5 Miliarde de Tone anual. Pentru că aceste deșeuri de cele mai multe ori creaază și probleme de mediu, Uniunea Europeană lucrează la o mai bună legislație cu privire la managementul deșeurilor. Rolul legislației este de a obține un model mai sustenabil de management al deșeurilor, model denumit Economia Circulară.

Ce este Economia Circulară

Prin Economia Circulară se dorește schimbarea mentalităților de consum și de producție, ceea ce în final, invariabil, va duce la schimbarea societății.

Vorbim aici despre modele de sharing, de leasing, refolosire, reparare și reciclare acolo unde este posibil. Prin folosirea modelului de Economie Circulară se extinde durata de viață a produselor și implicit reducerea deșeurilor la minimum.

Prin reutilizarea materialelor compozite ale produsului, acestea vor rămâne în economie și nu vor fi nevoite nici exploatarea unor materiale noi și nici stocarea acestora ca și deșeuri. În mod automat și având la bază și un principiu economic, această reutilizare crează în continuare valoare.

Necesitatea Economiei Circulare

Într-o economie liniară, finalul ciclului de viață a unui produs înseamnă și transformarea acestuia într-un deșeu și utilizarea unui produs nou.

Prin economia circulară, produsele se refolosesc. Acest lucru înseamnă că nevoia de materiale de bază este mai mică. Ținând cont că și materia primă la nivel mondial este una finită, reutilizarea este cea mai bună opțiune.

Nivelurile de CO2 din atmosferă vor fi de asemenea scăzute dacă aceste materiale se vor refolosi.

Scopul UE ca urmare a implementării Economiei Circulare

Pachetul de Economie Circulară (Circular Economy Package) a fost adoptat de către Parlamentul European în 18 Aprilie 2020. Prin acest pachet, se urmărește creșterea nivelului de reciclare a deșeurilor municipale la 65% până în 2035. De asemenea, urmărește creșterea reciclării produselor de împachetare astfel:

Până în 2025Până în 2030
Toate materialele de împachetare65%70%
Plastic50%55%
Lemn25%30%
Metale feroase70%80%
Aluminium50%60%
Sticlă70%75%
Hârtie și Carton75%85%

Deșeurile au un impact negativ asupra mediului înconjurător, al climatului, sănătății și implicit asupra economiei. În multe zone, deșeurile încă sunt depozitate în pământ și nu sunt reciclate sau transformate în compost.

Ca și exemplu de bune practici în România, Consiliul Județean Cluj a reușit să finalizeze Groapa de Gunoi după mulți ani. Astăzi, județul Cluj a transformat acea veche Groapă de Gunoi într-un Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Mai jos puteți vedea diferența dintre Groapa de Gunoi de acum câțiva ani și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Pachetul de Economie Circulară (Circular Economy Package) a fost adoptat de către Parlamentul European în 18 Aprilie 2020. @zhs


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2
Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost …
Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară
Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat …
Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil
Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema …
Bicicleta schimbă fața Europei
Uniunea Europeană a anunțat că sumele alocate pentru infrastructura sustenabilă, ceea ce …

Leave a Reply