Sport / Calatorii

Două ore pe săptămână petrecute în natură sunt benefice pentru sănătate

Beneficiile pe care natura le asigură oamenilor și corpului sunt cunoscute de multă vreme. De mici, copiii sunt învățați să iasă și să se joace afară. Sau cel puțin așa ar trebui. Astăzi, copiii sunt lăsați să se joace doar în parcuri special amenajate. Astăzi, tinerii și adolescenții petrec tot mai mult timp în fața ecranelor și mai puțin afară. Tot astăzi, mulți dintre cei care ies afară în general stau și se uită tot pe telefon.

Pentru a scoate în evidență beneficiile pe care ieșirile în natură le aduc corpului uman, Mathew White, Lector Universitar la Facultatea de Psihologia Mediului din cadrul Facultății de Exeter, a publicat un studiu în această direcție în revista Scientific Reports. Mathew a sugerat că o doză de natură de doar două ore pe săptămână este asociată cu o sănătate mai bună și cu o stare de bine psihologică. Aceste două ore se pot aplica în orice zone ale lumii.

Studiile făcute de Mathew și colegii săi vin să răspundă la câteva întrebări pe care multă lume și le pune. Cât timp trebuie să ne petrecem în natură? Este posibil ca prea mult timp să facă rău? Este mai bine să mergem mai des sau este mai bine să ieșim o dată pe an? Ieșirea în natură înseamnă ieșirea în parc, la plajă sau la munte? Expunerea la natură este mai bună pentru doar anumiți oameni sau pentru toți?

Cercetarea Științifică cu privire la Interacțiunea cu Mediul Înconjurător

Cercetarea științifică a plecat de la răspunsurile date de aproximativ 20.000 de adulți din Anglia în cadrul studiului anual realizat de către guvernul Angliei pe tema Interacțiunii cu Mediul Înconjurător Natural. Studiul se face în casele oamenilor unde aceștia sunt întrebați cu privire la timpul petrecut afară în ultimele șapte zile. A petrece timp afară se referă exclusiv la zone naturale cum ar fi parcurile urbane, păduri, plaje, munți.

După ce s-a stabilit numărul de ieșiri din ultimele șapte zile, cei intervievați trebuie să detalieze una dintre aceste ieșiri, la întâmplare. Vor urma întrebări legate de durata ieșirii, de numărul de prieteni cu care s-a ieșit, de modalitatea de transport.

Pentru a conecta aceste întrebări de sănătatea și starea de bine a persoanelor intervievate, au mai fost puse două întrebări în această direcție.

Astfel, s-a observat că persoanele care petrec cel puțin două ore pe săptămână în natură au spus că nivelurile de sănătate psihică și fizică sunt la niveluri înalte. În schimb, cei care petrec mai puțin de două ore în natură au raportat niveluri de sănătate psihică și fizică aproape asemănătoare cu cei care nu au ieșit deloc în natură. Acest lucru arată că este nevoie de cel puțin două ore pentru ca oamenii să se simtă bine.

Cele două ore pe săptămână petrecute în natură

Acest tipar de două ore a fost prezent la toate grupele de vârstă, indiferent de sex și indiferent de statutul social sau dacă trăiesc într-o zonă rurală sau urbană. Tiparul de două ore a arătat astfel că oamenii care ies în natură nu trebuie neaparat să fie doar cei sănătoși. Multă lume se gândește automat că este nevoie de o sănătate de fier pentru a urca pe creasta unui munte sau pentru a face un hiking de câțiva kilometri prin pădure. Studiul făcut arată în mod clar că oricine poate să beneficieze de cele două ore în natură într-un mod nediscriminatoriu.

Ce urmează?

Mathew și echipa sa iau în considerare și posibilitatea ca unii oameni să nu își amintească în mod corect timpul petrecut în natură sau chiar nu au deschiderea necesară pentru a vorbi despre problemele lor de sănătate.

De asemenea, se mai pot face multe teste experimentale folosind biomarkeri ai stresului pe perioada ieșirilor. Acest lucru ar arăta faptul că timpul petrecut în natură este excelent pentru sănătatea psihică și fizică.

Prin acest studiu, creatorii săi speră să salveze acele zone verzi urbane care sunt puse la pământ pentru a se construi blocuri sau spații locuibile. De asemenea, aceștia speră ca un număr mai mare de oameni să iasă și să facă mișcare în astfel de zone.

O doză de natură de doar două ore pe săptămână este asociată cu o sănătate mai bună și cu o stare de bine psihologică. @zhs


Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice
Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă …
Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon
Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas …
Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat
Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce …
Raportul Migrației la Nivel Mondial – 2022
Estimarea globală actuală este că au existat aproximativ 281 de milioane de …

Leave a Reply