Un studiu realizat de către cercetătorii din cadrul Universității McGill și publicat în revista Climate Dynamics, susține că pragul pentru nivelurile periculoase ale încălzirii globale va fi depășit între anii 2027 și 2042. Panelul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice estimase inițial un interval mai larg pentru acest prag, respectiv până în anul 2052.

Modelele Climatice și utilizarea lor
Cercetătorii Universității McGill vin cu o abordare nouă și mult mai precisă a previziunilor cu privire la temperatura pământului. Utilizând date istorice, noul studiu aduce un grad mai mare de certitudine față de abordările anterioare.
Cu siguranță oamenii de știință folosesc proiecții ale încălzirii globale viitoare folosind modele climatice de multă vreme. Iar aceste modele climatice joacă un rol important în modul în care înțelegem Pământul și schimbările prin care acesta trece. Întrebarea rămâne totuși cu privire la acuratețea acestor informații.
Un astfel de model climatic are la bază simulări matematice care implică utilizarea unui număr de variabile. Aceste variabile sunt, în cazul încălzirii globale, factori care influențează acest eveniment: atmosfera, oceanul, calota glacială, soarele și chiar suprafața pământului. Este totodată evident faptul că aceste modele matematice nu vor avea niciodată o acuratețe de 100%.
Această acuratețe imperfectă a permis persoanelor care sunt sceptice în privința încălzirii globale să își creeze un fundament pentru discursuri și pentru o propagandă greșit îndreptată.
Diferența dintre modul în care este calculat intervalul de temperatură globală de către Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice și noul studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea McGill este chiar utilizarea datelor istorice.
Panelul pentru Schimbări Climatice capturează într-un mod imperfect previziunile climatice prin ale lor General Circulation Models (GCM). Prin aceste modele aceștia obțin un interval mult prea mare pentru creșterea temperaturii globale: între 1,9 și 4,5 grade Celsius la o dublare a concentrației de CO2.
Pragul Încălzirii Globale – care este limita admisă?
În studiul realizat, cercetătorii creează un model nou denumit ”Scaling Climate Response Function (SCRF)”, care realizează o proiecție a temperaturilor globale până în anul 2100.
Prin utilizarea datelor istorice, noul studiu crește cu aproximativ 50% acuratețea datelor față de modul de calculație a Panelului pentru Schimbări Climatice.
Rezultatele obținute au arătat că se va depăși pragul amenințător de încălzire globală (+1,5 grade Celsius) între anii 2027 și 2042.
Cercetătorii susțin că modelul creat de ei va fi îmbunătățit pe viitor și va oferi date tot mai corecte și cu o marjă mai mică de eroare.
Rezultatele obținute au arătat că se va depăși pragul amenințător de încălzire globală (+1,5 grade Celsius) între anii 2027 și 2042. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sustenabilitate