Homo Sapiens

Ce înseamnă Venitul Universal?

Venitul universal (Basic Income) este un produs al imaginației unor economiști care cred în anumite valori ale societății. Totodată, este un produs al necesității fundamentale de asigurare a unor servicii de bază pentru întreaga populație.

G.D.H Cole, un reputat economist politic de la Oxford, a fost primul care a construit și folosit acest concept de Basic Income în anii 1950.

Dar ce este și ce presupune mai exact Venitul Universal?

În primul rând, Venitul Universal înseamnă oferirea unei sume de bani întregii populații, necondiționat, de către guvernele țărilor.

În al doilea rând, scopul final al Venitului Universal este să scadă nivelurile de sărăcie în întreaga lume. Aici, putem să discutăm despre programul din Brazilia Bolsa Familia, care este un program social prin care familiile sărace primesc o anumită sumă de bani pentru acoperirea nevoilor de subzistență. Acest program este totuși condiționat de anumite aspecte. Astfel, dacă familia are copii, aceștia sunt obligați să meargă la școală și să fie vaccinați. Ca urmare a acestui program, s-a observat că o mare parte din bani sunt folosiți pentru mâncare și pentru haine, iar la nivel social exploatarea copiilor prin muncă a fost redusă.

În al treilea rând, Venitul Universal ar trebui să fie o motivație în plus pentru oameni să caute să se dezvolte, să creeze, să inoveze și să se formeze pentru a putea să fie integrați în societățile din care fac parte. Din nefericire, există multe cazuri de persoane care în momentul în care obțin un astfel de venit îl consumă pe vicii, fie ele droguri, băutură sau țigări. De asemenea, există un număr extrem de mare de asistați sociali, care primesc deja un astfel de ajutor.

Rolul Venitului Universal

Rolul Venitului Universal ar trebui să fie acoperirea nevoilor de bază din cadrul piramidei lui Maslow. Acestea sunt Hrană, Locuință, Securitate, Haine.

Cu toate că pare un concept mai mult futuristic, acesta a început să fie experimentat, testat în mai multe țări. Astfel, a fost testat în Finlanda, în Elveția, iar în anumite țări cum ar fi Mongolia, Iran și India s-a încercat chiar implementarea lui. Cu toate acestea, până astăzi nicio țară din lume nu are implementat în totalitate un sistem social de tip Venit Universal – conform WorldBank.

Din perspectiva aplicării unui astfel de Venit Universal în România, putem să încercăm să ne imaginăm cum ar funcționa sau dacă ar funcționa.

Cum Funcționează venitul universal?

Astfel, să ne imaginăm că fiecare persoană din țară, cu vârsta de peste 18 ani, primește un venim minim de 1000 lei net, fără să fie obligat să muncească. Ideea este că indiferent dacă muncești sau nu, vei primi banii aceștia. În mod normal nu ar trebui să aducă diferențieri în nicio categorie socială. Pensionarii s-ar bucura că ar avea o pensie mai mare. Angajații ar avea și ei un surplus la venit. Persoanele asistate social ar fi probabil cele care ar avea cel mai mult de suferit.

Există astăzi în România un grup de peste 250 k persoane asistate social, adică cei cărora din diverse motive le este asigurat un venit minim garantat. Aceștia preferă să nu depună niciun efort și nici să nu se gândească la dezvoltarea lor personală sau profesională. Din acest motiv spun că ar avea cel mai mult de suferit. S-ar adânci într-o stare de indiferență față de propria lor persoană, care s-ar agrava pe măsură ce trece timpul. Motiv pentru care, cred că Venitul Universal ar putea să funcționeze doar dacă s-ar solicita ceva în schimb.

Cum să implementăm Venitul Universal?

Mă refer aici la un fel de raport de activitate anual, după care să fie evaluată fiecare persoană care a beneficiat de Venitul Universal. Iar dacă se dovedește că în întregul an nu ai făcut nimic pentru dezvoltarea ta, pentru societate, pentru creșterea calității vieții, începând cu anul următor, nu vei mai beneficia de Venitul Universal. Cam așa ar trebui să funcționeze dacă ne dorim să avem și un ROI bun la acest program.

Chiar dacă ar fi implementat, probabil că va dura decenii până când oamenii să reușească să înțeleagă rolul Venitului Universal și faptul că acesta este menit pentru dezvoltarea fiecărei persoane, pentru minimizarea disparităților sociale și pentru scăderea nivelului de sărăcie.

De asemenea, societatea noastră este un drum cu două sensuri, iar noi funcționăm pe bază de reguli și obligativități. Dacă nu ar exista reguli, ar fi Anarhie. Și nu ne dorim asta. Lumea ar trebui să susțină Venitul Universal, dar ar trebui totodată să îl condiționeze.

Rolul Venitului Universal ar trebui să fie acoperirea nevoilor de bază din cadrul piramidei lui Maslow. Acestea sunt Hrană, Locuință, Securitate, Haine. @zhs


Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Bicicleta schimbă fața Europei

Uniunea Europeană a anunțat că sumele alocate pentru infrastructura sustenabilă, ceea ce include și benzile de biciclete, au fost dublate la valoarea de 20 Miliarde Euro.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

1 reply »

Leave a Reply