Homo Sapiens

Carnea Printată 3D – ajută la reducerea consumului de carne animală

Lumea în care trăim se bazează astăzi pe Miliardele de animale care sunt crescute și ucise pentru a ne asigura mâncarea de zi cu zi. Pe lângă aceasta, creșterea atâtor animale implică resurse enorme de energie și de apă.

O statistică impresionantă este oferită de Organizația Națiunilor Unite. Ne arată evoluția animalelor crescute și ucise pentru carne în ultima jumătate de secol.

Pe lângă aceste statistici, un alt aspect imposibil de ignorat este și consumul imens de apă pe care creșterea unui animal îl implică. Astfel, este nevoie de 15000 de litri de apă pentru a produce un singur Kg de carne de vită. Mai putem discuta și despre gazele de seră care se creează ca urmare a creșterii atâtor Miliarde de animale.

Conform Națiunilor Unite, alternativele de carne pe bază de plante consumă cu 99% mai puțină apă, cu 95% mai puțin pământ și emit cu 90% mai puține gaze de serii.

O comparație interesantă este regăsită într-un studiu realizat de Universitatea din Michigan, la cererea producătorului de carne alternativă Beyond Meat. Studiul spune că Americanii consumă în medie 3 burgeri pe săptămână. Dacă ar consuma doar doi burgeri pe săptămână și un burger din carne alternativă, ar reduce consumul de gaze de seră cu echivalentul a gazelor produse de 12 Milioane de mașini.

Ce alternative avem?

Având în vedere cele de mai sus, lumea a început deja de ceva vreme să caute alternative la consumul de carne naturală.

Startup-ul Israelian Redefine Meat folosește printarea 3D pentru a produce o friptură din plante despre care se spune că are structura și textura similară cu adevărata carne. Se spune chiar că ar putea să reproducă o întregă vacă, nu doar o parte din ea,

În anul 2019, Compania Redefine Meat a atras finanțări în valoare de 6 Milioane Dolari. Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, mai ales dacă avem în vedere raportul Nielsen ”Meet the New ”Meat” Eater” care spune că au crescut vânzările de carne vegetală cu peste 260% în primele luni ale anului 2020.

Expectanțele sunt ca vânzările de carne vegetală să ajungă la peste 140 Miliarde Dolari până în anul 2030.

Cum influențează consumul de carne sănătatea noastră?

Consumul crescut de carne roșie este asociată cu mai multe probleme de sănătate, printre care cancer, boli de inimă, obezitate.

Luând în considerare regiunile lumii, se poate observa un stil de consum al cărnii diferit de la o regiune la alta. China a început să consume mai multă carne roșie în ultimii zeci de ani ca urmare a dezvoltării societății, a economiei și ca urmare a urbanizării.

În America se mănâncă foarte mult Fast-Food și multă carne în mod general, ceea ce reprezintă o sursă de obezitate și alte boli asociate. Peste 70% din Americani suferă de obezitate sau sunt supraponderali.

Consumul mai mare de carne a venit împreună cu creșterea veniturilor și cu un stil de viață mai bun. Zonele care au cunoscut o expansiune în ultimii ani au întâmpinat și astfel de probleme.

Ce înseamnă carnea alternativă

De zeci de ani se găsește în supermarketuri carne vegetală, carne care conține în general soia, orez, mazăre sau alte legume.

Condiția obligatorie pentru această carne alternativă este să semene cât mai mult cu carnea animală. Ne referim aici la textură, structură și gust. Carnea vegetală nu va avea niciodată gustul cărnii animale. Aici intervine tehnologia de printare 3D sau alte tehnologii revoluționare.

În anul 2013, un cercetător din Olanda, Mark Post, a reușit să crească în laborator un burger folosind celule stem de la vaci și țesut muscular. La nivel biochimic, burgerul creat de Mark Post pare a fi perfect similar cu carnea animală.

Cum arată consumul în România?

În continuare câteva cifre interesante cu privire la creșterea de animale și consumul din România în ultimele decenii.

Date Statistice din RomâniaAnAn
19602018
Consum Carne per Persoană28,2 kg/an63,2 kg/an
Animale Ucise: Pui55 Mil/an281 Mil/an
Animale Ucise: Oi3,6 Mil/an6,7 Mil/an
Animale Ucise: Porci3,6 Mil/an5,6 Mil/an
Animale Ucise: Vaci1,44 Mil/an0,6 Mil/an
Animale crescute: Pui43,56 Mil/an83,2 Mil/an
Animale crescute: Porci4,3 Mil/an4,4 Mil/an
Animale crescute: Vaci4,53 Mil/an2 Mil/an
Producția de lapte2,91 Mil/an4,44 Mil/an
Consum de lapte per persoană108 Kg/an239 Kg/an
Producție de ouă132 Tone/an285 Tone/an
Consum de ouă per persoană6 kg/an14,35 Kg/an
Sursa: Our World in Data

Pentru a se utiliza tot mai multă carne alternativă, consumatorii trebuie să își schimbe obiceiurile și comportamentul. Risipa de mâncare enormă pe care oamenii o fac este o altă problemă majoră care provine tot ca urmare a comportamentelor incorecte.

Un sfert din mâncarea produsă la nivel mondial este aruncată la gunoi.

Mai este necesară și o balansare corectă a prețurilor alimentelor, care să reflecte mai îndeaproape costurile cu producția și costurile afiliate.

Startup-ul Israelian Redefine Meat folosește printarea 3D pentru a produce o friptură din plante despre care se spune că are structura și textura similară cu adevărata carne. @zhs


Raport HSI: Impactul Fermelor asupra Încălzirii Globale și al Schimbărilor Climatice
Conform prezentării făcute în introducerea raportului, sectorul producției de animale de fermă …
Lupta împotriva Substanțelor care Epuizează Stratul de Ozon
Datele pentru 2020 arată că consumul de ODS în UE a rămas …
Transylmagica: un produs vândut, un copac plantat
Transylmagica plantează puieții în cadrul unor proiecte de realibilitare ecologică, ceea ce …
Raportul Migrației la Nivel Mondial – 2022
Estimarea globală actuală este că au existat aproximativ 281 de milioane de …
10 Sportivi Vegani (Partea II)
Continuând seria despre sportivi vegani care au ales să urmeze o dietă …
Primul festival de mâncare vegană din regiune vine la Expo 2020, în asociere cu Veganuary și Dubai Vegan Days
Primul festival de mâncare vegană din regiune vine la Expo 2020, în …
Happy Veganuary!
Cu un mediu mai durabil, un organism mai sănătos și o etică …
Bicicleta Electrică cu propulsie pe Hidrogen
Această primă bicicletă cu hidrogen din lume face posibil transportul pe distanțe …
Kaufland reciclează – automate de reciclare, pentru un mediu mai curat
Primele Automate de Reciclare a ambalajelor au fost montate în parcările magazinelor …
Top 10 cele mai citite articole ale ZHS în anul 2021
Top 10 cele mai citite articole ale ZHS în anul 2021. Bula …
Rețete vegane pentru petrecerea de Revelion
Pentru a sărbători trecerea dintre ani într-un mod deosebit, dar totuși sustenabil …
ABB va furniza încărcătoare pentru livrarea durabilă a coletelor de către serviciul poștal din Austria
Terra AC-Wallbox-urile sunt soluții de încărcare inteligente și în rețea, care sunt …
Telescopul Spațial James Webb – Etapele Lansării și Plasării pe Orbita L2
Telescopul va fi capabil să obțină imagini ale unora dintre primele galaxii …
Donează pentru World Food Programme – Salvează Vieți, Schimbă Vieți
Cu prețul unei singure jucării, poți să ajuți un copil care suferă …
Asociația care luptă prin artă împotriva plasticului – Plastic Art Performance
Tot mai multe obiceiuri legate de Crăciun și sfârșitul de an incorporează, …
Originile păgâne ale Crăciunului
oficialii bisericii au stabilit pe 25 decembrie la sfârșitul secolului al treilea, …
Premiile Academiei Române 2021 – au fost acordate 62 de premii
Anual, Academia Română primește propuneri din partea Universităților, a Institutelor de Cercetare …
Raportul Coal 2021 – anunță creșterea consumului global de cărbune
Nevoia de electricitate și căldură pentru China se traduce într-un consum enorm …
Top 3 cele mai inovative ferme solare
În India, o idee inovatoare a apărut și a fost deja pusă …
Suport Umanitar Aerian – o soluție utilă pentru zonele afectate de foamete
Transportul de mâncare pe calea aerului costă World Food Programme de 7 …

1 reply »

Leave a Reply