Inventarierea patrimoniului monumentelor istorice din județul Cluj este o inițiativă excelentă venită din partea Consiliului Județean Cluj. În colaborare cu Banca Mondială, Consiliul Județean Cluj a elaborat Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ).
Ultima dată când acest document a fost actualizat era anul 1998. Era necesară o nouă actualizare și mai ales adaptarea la noile tehnologii.
Conform explicației de pe site-ul Consiliului Județean Cluj, proiectul s-a desfășurat astfel: ”au fost elaborate 10 studii de fundamentare în domenii precum cadrul natural, zonele naturale protejate și mediul, populația, rețeaua de localități, resursele naturale şi economia, transporturile şi căile de comunicație, echiparea tehnico-edilitară a teritoriului, patrimoniul cultural, riscurile naturale, planificarea teritoriului în contextul politicilor şi strategiilor europene și analiza impactului social”.
Aplicația creată pentru inventarierea monumentelor istorice
Accesarea aplicației se poate face aici: Inventarul Monumentelor.
Nu este cea mai interactivă hartă și mai poate suferi o mulțime de îmbunătățiri, dar în final este importantă și pura existență a unui astfel de inventar.
Aplicația și hărțile ne ajută să identificăm și să localizăm monumentele istorice din județul Cluj. Filtrele pe care le putem pune ne ajută să localizăm monumentele istorice de interes pentru fiecare dintre noi.
Au fost inventariate peste 650 de monumente în întreg Județul Cluj, din care aproape 300 de monumente istorice se află în Cluj-Napoca.
Filtrele ne ajută să alegem tipul de patrimoniu, valoarea (național sau local) și dacă este un sit arheologic, un ansamblu sau dacă este un monument.
Tipurile de patrimoniu detaliază monumentele istorice în mai multe categorii (urban, rural, religios, administrativ, transporturi, preindustrial prelucrător, industrial extractiv, industrial prelucrător și industrial energetic).
O îmbunătățire a hărții, care să implice mai multă interactivitate și să fie mai user-friendly ar putea să ajute mai mult la identificarea rapidă a monumentelor. Având în minte ideea că această aplicație este menită și să crească nivelul turistic al Județului Cluj, o aplicație mai prietenoasă ar adăuga plus-valoare proiectului.
Dar până atunci, să ne mulțumit și cu acest pas și cu această inițiativă.
Au fost inventariate peste 650 de monumente în întreg Județul Cluj, din care aproape 300 de monumente istorice se află în Cluj-Napoca. @zhs
Tweet
Categories: Sport / Calatorii, Sustenabilitate