Homo Sapiens

5 Mega Trenduri cu care se confruntă lumea

Lumea este în continuă schimbare, adaptare și transformare. Impactul numărului tot mai mare de populație este de netăgăduit și tot mai vizibil. De la încălzirea globală, schimbările climatice, la tehnologii disruptive și noi forme de energie, toate sunt efecte directe ale suprapopulării. Urmărim astăzi 5 Mega Trenduri (trenduri care impactează întreaga lume) cu care ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare.

1 Încălzirea Globală

Încălzirea globală este un subiect intens discutat în ultimele decade. Ultimii 5 ani au fost cei mai călduroși ani înregistrați în întreaga istorie. De asemenea, valurile de căldură au produs cele mai mari incendii în întreaga lume. Vorbim aici despre incendiile de păduri din Amazon, din America sau din Siberia.

Încălzirea globală depinde foarte mult de nivelurile de CO2 din atmosferă. Cu toate că anul acesta a scăzut nivelul de CO2 cu 5% datorită pandemiei COVID-19, la nivel global este necesară o scădere anuală de peste 7% pentru a limita creșterea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

2 Creșterea nivelului mărilor și oceanelor

La rata de creștere actuală a topirii ghețarilor, nivelul mărilor și oceanelor va crește cu aproximativ 1 metru până în anul 2100. Efectul acestui 1 metru va fi devastator.

2.4 Miliarde de oameni locuiesc în apropierea mărilor și oceanelor. Aceștia reprezintă 40% din populația lumii. Fiecare centimetru de creștere a nivelului mărilor și oceanelor ar însemna ca aproximativ 1 Milion de oameni să fie mutați din casele lor. Orașe foarte mari, cum ar fi New York, Miami, Londra, Shanghai, Tokyo, vor putea fi în mare parte scufundate sub ape.

3 Acțiunile cetățenilor

Globalizarea, tehnologia de comunicații avansată, accesul la informație și mediul online a permis în ultimii ani ca oamenii să transmită gânduri, idei, concepte în orice parte a globului. Pentru a afla o informație nu mai depindem de ziare, de agențiile de știri care încearcă în continuare să manipuleze și să altereze informațiile după bunul plac. Astăzi putem să alegem ce să citim și cum să ne informăm.

Toate cele de mai sus au permis cetățenilor să se ralieze pentru diverse cauze, fie ele sociale, politice, economice sau de mediu. Ralierea sub formă de manifestații au ajuns să fie tot mai masive. Doar în acest an am văzut manifestații ca ”Black Lives Matter” sau manifestațiile din Belarus (pentru mai multe informații vezi și articolul nostru ”Nu știu nimic despre Belarus”).

4 Energie verde

Încălzirea globală a fost cauzată și de arderea abundentă a combustibililor fosili în ultimul secol. Industrializarea atât de necesară dezvoltării și avansării tehnologice a dus din păcate și la efecte negative. Din acest motiv, ne-am îndreptat atenția înspre surse de energie alternativă, energia verde. Totuși, această nouă direcție se mișcă în continuare destul de încet.

5 Conservarea naturii

O economie globală care să conserve natura este garanția unui mediu sustenabil și sănătos pe care o putem lăsa generațiilor următoare. Dar cum să facem acest lucru?

Europa este un bun exemplu în acest sens, prin proiectul EU Green de 1 Trilion de Euro alocați pentru conceptul de neutralitate climatică. Stoparea despăduririlor este un alt exemplu de conservare a naturii. Metode de călătorie care să nu lase o amprentă de carbon foarte mare, diete bazate pe plante și tot mai multe orase sustenabile sunt doar câteva dintre posibilele metode de conservare a naturii.

De la încălzirea globală, schimbările climatice, la tehnologii disruptive și noi forme de energie, toate sunt efecte directe ale suprapopulării. @zhs


Doar 100 companii responsabile pentru 71% din emisiile globale de CO2

Doar 100 dintre sutele de mii de companii din lume au fost responsabile pentru 71% din emisiile globale de GES (gaze cu efect de sera)

Panouri Solare printate, o metodă eficientă de a obține energie solară

Costul și greutatea redusă, flexibilitatea și durabilitatea materialului din care este realizat panoul solar printat inspiră o gamă largă de aplicații posibile.

Bateriile Li-Ion devin un produs reciclabil și sustenabil

Li-Cycle este o companie al cărei principal scop este să rezolve problema reciclării bateriilor Li-Ion. Compania a fost fondată în anul 2016, creând pe parcursul timpului mai multe fabrici inovative pentru reciclarea bateriilor.

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply