Homo Sapiens

8 Moduri de a salva planeta schimbând felul în care mâncăm

Este o realitate faptul că aruncăm aproape un miliard de tone de mâncare în fiecare an. Este o realitate și existența foametei pentru un număr mare de populație din întreaga lume.

Dar totodată, este o realitatea și posibilitatea de a ne implica și de a schimba ceva. Pentru a reuși să ne aducem aportul la creșterea sustenabilității, putem să ne schimbăm obiceiurile de consum, dieta și materialele folosite.

Prezentăm în continuare o serie de metode simple prin care putem să participăm activ la schimbare.

1 Dieta pe bază de plante

Creșterea animalelor înseamnă implicit un consum enorm de apă și totodată emisii cu efect de seră (14,5% din totalul emisiilor cu efect de seră sunt cauzate de creșterea animalelor). Producția de carne s-a dublat în ultimii 50 de ani. Din acest motiv, o alimentație pe bază de plante poate să ajute la restabilirea echilibrului.

2 Să mâncăm mai variat

Există doar 120 de plante care sunt crescute și consumate de către oameni. De asemenea, mâncarea principală are la bază doar 12 plante și 5 animale. Acest lucru trebuie să se schimbe.

3 Descoperă peștele

În România consumul de pește este unul moderat, dar în alte părți ale lumii, peștele reprezintă elementul de bază din dieta zilnică. Aici este necesar să nu se pescuiască mai mult decât este nevoie, să se minimizeze fraudele cu pește, să nu mai existe pești identificați eronat tocmai pentru a permite pescuitul speciilor aflate pe cale de dispariție.

4 Minimizarea cantității de mâncare aruncată

Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind în final aruncată. Obiceiurile de consum trebuie să însemne cumpărarea de alimente în cantitățile care pot să fie consumate și care să nu permită mâncării să se strice și apoi să fie aruncată.

5 Creșterea de animale și plante acasă

Pentru persoanele care își permit și mai ales cele care stau la casă, agricultura minimalistă, dar și creșterea unui număr de animale de casă pot să aducă schimbări majore în modul de consum. Efortul depus înseamnă și sănătate, iar satisfacția mâncării făcute din resurse proprii este una de neegalat.

6 Caută produse sustenabile

Este important să participăm activ la îmbunătățirea modului de producere a alimentelor. Astfel, putem să ne uităm și să cumpărăm produse care au fost obținute cu un impact minim asupra mediului înconjurător.

7 Spune NU plasticului

Utilizarea unei pungi eco este un pas important pe care atât consumatorii, cât și magazinele trebuie să o impună.

8 Consumul mâncării de sezon

Oriunde am locui, există anumite alimente specifice sezonului în care suntem. Mâncarea care nu este specifică sezonului înseamnă ca a fost transportată pe distanțe mari. Mâncarea de sezon ajută și producătorii locali să se dezvolte.

Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind în final aruncată. Obiceiurile de consum trebuie să se schimbe. @ziarhomosapiens


25 de Ani de la Crearea Programului “Marie Skłodowska-Curie Actions”
MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) finanțează programe de cercetare și dezvoltare pentru pregătire …
10 Sportivi Vegani (Partea I)
Prezentăm în continuare o serie de sportivi care au ales dieta vegană …
Rompetrol continuă campania de împădurire în judeţul Prahova
Rompetrol, în parteneriat cu Asociaţia EcoAssist, prin Plantăm fapte bune în România, …
16 Milioane de oameni din Yemen sunt în pragul foametei
Yemen este o țară în pragul foametei. Peste 16 Milioane de oameni …
Inteligența Artificială învață să se creeze singură
Inteligența Artificială își îmbunătățește abilitățile printr-un proces denumit ”reinforcement learning”, un fel …
Eveniment: Ziua Mondială a Copiilor
20 Noiembrie 2021 – Ziua Mondială a Copiilor. Tema Zilei Mondiale a …
Acordul Orașelor Verzi
Acordul Orașelor Verzi reprezintă o mișcare a primarilor orașelor Europei care doresc …
Parlamentul European și lupta pentru o Economie Circulară
Economia de tip ”cumpără/folosește/aruncă”, o economie liniară, trebuie să fie transformată într-o …
Cum ne asigurăm nutrienții necesari într-o dietă vegană
Toți cei care urmează o dietă în mare parte sau în întregime …
#NextGenEU – Revenirea Europei
Platforma NextGenerationEU se dezvoltă pe cinci arii mari: Make it Green, Make …
Generația Z vs Mileniali
Generația Z sunt nativi digitali. De cealaltă parte, Milenialii au fost pionierii …
Tesla domină categoric piața Mașinilor Electrice
Competiția pe piața auto este una acerbă. Companiile tradiționale nu au altă …
TEDx Countdown Schimbările Climatice – 2021
Companii, orașe, parteneri, cetățeni și organizatori locali TEDx sunt invitați să participe …
Un viitor mai bun bazat pe plante
O dietă care constă în mare parte din plante este mai bună …
Top 20 Orașe Pro-Biciclete – Copenhagenize Index
Modernizarea transportului urban pe bicicletă înseamnă îmbunătățirea infrastructurii, politici mai bune, sisteme …
Eveniment UE: Conferința pentru Schimbările Climatice – Glasgow Oct – Noi 2021
Săptămâna aceasta se desfășoară ultimele zile ale Conferinței pentru Schimbările Climatice în …
Industria de creștere a animalelor – variabila de bază în Anthropoceen
Industria de creștere a animalelor este unul dintre cei mai mari factori …
Eveniment UE: Conferința privind Viitorul Europei
Conferința privind Viitorul Europei reprezintă o oportunitate ideală pentru toți cetățenii Europei …
WFP ajută 42 milioane de oameni aflați în pragul foametei
Cele $6 Miliarde va ajuta pe cei mai nevoiași oferindu-le 1 singură …
Repornim activitatea
Conceptul Ziarului Homo Sapiens va rămâne neschimbat, dar ne vom îndrepta atenția …

Leave a Reply