Homo Sapiens

8 Moduri de a salva planeta schimbând felul în care mâncăm

Este o realitate faptul că aruncăm aproape un miliard de tone de mâncare în fiecare an. Este o realitate și existența foametei pentru un număr mare de populație din întreaga lume.

Dar totodată, este o realitatea și posibilitatea de a ne implica și de a schimba ceva. Pentru a reuși să ne aducem aportul la creșterea sustenabilității, putem să ne schimbăm obiceiurile de consum, dieta și materialele folosite.

Prezentăm în continuare o serie de metode simple prin care putem să participăm activ la schimbare.

1 Dieta pe bază de plante

Creșterea animalelor înseamnă implicit un consum enorm de apă și totodată emisii cu efect de seră (14,5% din totalul emisiilor cu efect de seră sunt cauzate de creșterea animalelor). Producția de carne s-a dublat în ultimii 50 de ani. Din acest motiv, o alimentație pe bază de plante poate să ajute la restabilirea echilibrului.

2 Să mâncăm mai variat

Există doar 120 de plante care sunt crescute și consumate de către oameni. De asemenea, mâncarea principală are la bază doar 12 plante și 5 animale. Acest lucru trebuie să se schimbe.

3 Descoperă peștele

În România consumul de pește este unul moderat, dar în alte părți ale lumii, peștele reprezintă elementul de bază din dieta zilnică. Aici este necesar să nu se pescuiască mai mult decât este nevoie, să se minimizeze fraudele cu pește, să nu mai existe pești identificați eronat tocmai pentru a permite pescuitul speciilor aflate pe cale de dispariție.

4 Minimizarea cantității de mâncare aruncată

Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind în final aruncată. Obiceiurile de consum trebuie să însemne cumpărarea de alimente în cantitățile care pot să fie consumate și care să nu permită mâncării să se strice și apoi să fie aruncată.

5 Creșterea de animale și plante acasă

Pentru persoanele care își permit și mai ales cele care stau la casă, agricultura minimalistă, dar și creșterea unui număr de animale de casă pot să aducă schimbări majore în modul de consum. Efortul depus înseamnă și sănătate, iar satisfacția mâncării făcute din resurse proprii este una de neegalat.

6 Caută produse sustenabile

Este important să participăm activ la îmbunătățirea modului de producere a alimentelor. Astfel, putem să ne uităm și să cumpărăm produse care au fost obținute cu un impact minim asupra mediului înconjurător.

7 Spune NU plasticului

Utilizarea unei pungi eco este un pas important pe care atât consumatorii, cât și magazinele trebuie să o impună.

8 Consumul mâncării de sezon

Oriunde am locui, există anumite alimente specifice sezonului în care suntem. Mâncarea care nu este specifică sezonului înseamnă ca a fost transportată pe distanțe mari. Mâncarea de sezon ajută și producătorii locali să se dezvolte.

Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind în final aruncată. Obiceiurile de consum trebuie să se schimbe. @ziarhomosapiens


Noutăți în Știință – Săptămâna 01 – 07 Martie 2021
O echipă de ingineri au propus primul mod fezabil de propulsie Warp, …
Ecocidul – un nou concept legislativ propus pentru apărarea Planetei
Ecocidul este o crimă împotriva ecosistemelor planetei. Acest concept ar putea să …
SpaceX – Evoluția Testelor Navei Spațiale de la SN1 la SN10 – continuare
La fel ca ultimele două zboruri test, și SN10 a fost propulsată …
Baterii pe Hidrogen pentru casele noastre
Bateria pe Hidrogen Lavo se conectează la un invertor solar și la …
Noutăți în Știință – Săptămâna 22 – 28 Feb 2021
Coloana vertebrală nefuncțională a fost vindecată folosind propriile celule stem ale persoanei …
Tehnologia AI transformă poze vechi în imagini video – ”Deep Nostalgia”
Tehnologia Deep Nostalgia este menită să aducă la viață pozele vechi, poze …
Dezbatere Publică la Cluj-Napoca cu tema: Mobilitate
Joi, 25 februarie 2021, începând cu ora 17.00 va avea loc o …
NASA a prezentat primul video cu aterizarea Roverului Perseverance pe Marte
NASA a pus la dispoziția publicului primele imagini video cu aterizarea Roverului …
Noutăți în Știință – Săptămâna 15 – 21 Feb 2021
Roverul Perseverence al NASA a aterizat cu succes pe Marte și a …
Pionierii în Economie Circulară: ce fac pentru a avea succes?
Pionierii economiei circulare ridică standardele pentru produsele pe care le creează și …
Growing Underground – fermă urbană în tunelurile Londrei
Growing Underground este o fermă urbană situată la 33 m sub străzile …
Noutăți în Știință – Săptămâna 8 – 14 Feb 2021
Oamenii de știință au reușit să transforme plasticul în grafen foarte stabil, …
ZF Power Summit 2021: Potențialul României în Zona de Hidrogen – Eveniment 23-24 Feb
Care este potențialul României în domeniul Hidrogenului și ce rol ar putea …
Obiectivele de dezvoltare sustenabilă: Schimbările Climatice
Schimbările climatice afectează fiecare țară din fiecare continent; afectează economiile naționale și …
Hub pentru energie verde pe o insulă artificială construită de Danemarca
Energia verde produsă de insula artificială va fi la niveluri nemaiîntâlnite, fiind …
Orașele încep să se pregătească pentru mașinile zburătoare
Conceptul de Mobilitate Aeriană Urbană se consideră că va fi un nou …
Noutăți în Știință – Săptămâna 1 – 7 Feb 2021
Oamenii de știință dezvoltă un ”creier cuantic” care învață singur și care …
Navele spațiale vor primi un nou tip de propulsie
Propulsia pe bază de plasmă ar utiliza câmpuri magnetice pentru a împinge …
Cele mai importante inițiative ale evenimentului The Davos Agenda
Inițiativa Healthy Cities and Communities analizează legătura dintre orașe și un stil …
Orașe sustenabile în care natura este pe primul loc
A apărut o nouă inițiativă globală, BiodiverCities by 2030, a cărei rol …

Leave a Reply