Este o realitate faptul că aruncăm aproape un miliard de tone de mâncare în fiecare an. Este o realitate și existența foametei pentru un număr mare de populație din întreaga lume.
Dar totodată, este o realitatea și posibilitatea de a ne implica și de a schimba ceva. Pentru a reuși să ne aducem aportul la creșterea sustenabilității, putem să ne schimbăm obiceiurile de consum, dieta și materialele folosite.

Prezentăm în continuare o serie de metode simple prin care putem să participăm activ la schimbare.
1 Dieta pe bază de plante
Creșterea animalelor înseamnă implicit un consum enorm de apă și totodată emisii cu efect de seră (14,5% din totalul emisiilor cu efect de seră sunt cauzate de creșterea animalelor). Producția de carne s-a dublat în ultimii 50 de ani. Din acest motiv, o alimentație pe bază de plante poate să ajute la restabilirea echilibrului.
2 Să mâncăm mai variat
Există doar 120 de plante care sunt crescute și consumate de către oameni. De asemenea, mâncarea principală are la bază doar 12 plante și 5 animale. Acest lucru trebuie să se schimbe.
3 Descoperă peștele
În România consumul de pește este unul moderat, dar în alte părți ale lumii, peștele reprezintă elementul de bază din dieta zilnică. Aici este necesar să nu se pescuiască mai mult decât este nevoie, să se minimizeze fraudele cu pește, să nu mai existe pești identificați eronat tocmai pentru a permite pescuitul speciilor aflate pe cale de dispariție.
4 Minimizarea cantității de mâncare aruncată
Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind în final aruncată. Obiceiurile de consum trebuie să însemne cumpărarea de alimente în cantitățile care pot să fie consumate și care să nu permită mâncării să se strice și apoi să fie aruncată.
5 Creșterea de animale și plante acasă
Pentru persoanele care își permit și mai ales cele care stau la casă, agricultura minimalistă, dar și creșterea unui număr de animale de casă pot să aducă schimbări majore în modul de consum. Efortul depus înseamnă și sănătate, iar satisfacția mâncării făcute din resurse proprii este una de neegalat.
6 Caută produse sustenabile
Este important să participăm activ la îmbunătățirea modului de producere a alimentelor. Astfel, putem să ne uităm și să cumpărăm produse care au fost obținute cu un impact minim asupra mediului înconjurător.
7 Spune NU plasticului
Utilizarea unei pungi eco este un pas important pe care atât consumatorii, cât și magazinele trebuie să o impună.
8 Consumul mâncării de sezon
Oriunde am locui, există anumite alimente specifice sezonului în care suntem. Mâncarea care nu este specifică sezonului înseamnă ca a fost transportată pe distanțe mari. Mâncarea de sezon ajută și producătorii locali să se dezvolte.
Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind în final aruncată. Obiceiurile de consum trebuie să se schimbe. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sustenabilitate, World Food Programme