Încă din anul 2015, momentul în care s-a semnat Acordul Climatic de la Paris (Paris Agreement), lumea a început să se schimbe și să lupte împotriva schimbărilor climatice. În această luptă s-au implicat atât guverne și companii, cât și persoane dornice să vadă progres și să lase următoarelor generații o planetă curată și sănătoasă.
Cu toate că progresul este unul vizibil, există și opozanți ai acestei mișcări. Donald Trump a scos America din Acordul de la Paris, dar conform noului Președinte, Joe Biden, reintrarea în Acordul de la Paris este una dintre prioritățile principale. Pandemia COVID-19 a pus de asemenea la grea încercare obiectivele țărilor în direcția schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, țările lumii au continuat să lupte, au înțeles nevoia de schimbare, nevoia de a reduce emisiile de carbon, de a nu mai înregistra noi ani călduroși și de a stopa degradarea planetei. În continuare prezentăm câteva moduri în care lumea a reușit să arate că este pregătită pentru aceste schimbări.
1 Peste 1000 de companii au făcut pași în reducerea emisiilor de carbon
Companiile private și publice sunt cele care într-un fel sau altul au o amprentă de carbon mare la nivel mondial.
Inițiativa Science Based Targets a adunat un număr de 1000 de companii la nivel mondial care și-au pus obiective clare de reducere a emisiilor de carbon. Dintre acestea, 340 și-au propus să atingă obiectivul zero emisii de carbon.
De asemenea, dintre acestea, 270 își doresc să realizeze tranziția integrală înspre 100% energie regenerabilă.
Alte 92 de companii și-au setat ca și obiectiv schimbarea flotelor auto în 100% mașini electrice.
2 Orașele mari ale lumii își îmbunătățesc viața urbană
Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în orașe, iar acest procent se așteaptă să crească până la aproximativ 75% până în anul 2050.
Mai mult de 10500 de orașe au intrat în inițiativa ”Global Covenant of Mayors for Climate and Energy”. Dintre acestea, 400 de orașe și-au propus să atingă obiectivul zero emisii de carbon până în anul 2050.

Locuitorii orașelor sunt de asemenea tot mai implicați în reducerea emisiilor de carbon. Aceștia aleg să își lase mașinile acasă și să folosească mijloace de transport în comun sau bicicletele. Parisul și-a pus bazele planului de a deveni un ”Oraș de 15 Minute”.
Shenzen este primul oraș cu o flotă de autobuze în totalitate electrice.
3 Combustibilii fosili încep să fie tot mai evitați, chiar și de către instituțiile financiare
Drumul înspre atingerea neutralității în ceea ce privește emisiile de carbon implică și stoparea utilizării combustibililor fosili. Astfel companiile de investiții încep să privească înspre alte domenii și să nu mai investească în combustibili fosili.
Coreea de Sud a investit masiv în măsuri de stimulare a energiei verzi începând cu anii 2008, conform OECD.
Uniunea Europeană este lider în investițiile în energie verde. Peste 30% din suma alocată în cadrul Pactului Ecologic European (1 Trilion de Euro) va fi utilizată pentru investiții menite să reducă impactul climatic. Banca Europeană pentru Investiții nu va mai finanța proiectele care au la bază uleiul, gazul sau carbonul începând cu 2022.
Alianța ”Net-Zero Asset Owner” realizată de către Națiunile Unite conține 33 de instituții de investiții majore care totalizează peste $1,5 Trilioane în active, care susține reducerea portofoliilor de investiții în combustibili fosili la zero până în anul 2050.
4 Avansul tehnologic face mai ușoară obținerea energiei verzi
În ultima decadă, energia verde a devenit tot mai competitivă, prețul acesteia scăzând cu până la 90%. În țările mai însorite, energia regenerabilă este mai ieftin de obținut decât cea din combustibili fosili. De asemenea, și costurile cu energia eoliană au scăzut într-un ritm susținut.

Investițiile în vehicule electrice au crescut masiv, ceea ce reprezintă un pas mare înspre atingerea obiectivului zero emisii de carbon.
5 Creșterea mișcărilor sociale arată implicarea tot mai mare a publicului în lupta împotriva crizei climatice
Numele Greta Thunberg a ajuns pe buzele tuturor în anul 2019, când aceasta a creat mișcarea ”Friday for Future”, prin care în fiecare săptămână elevii protestau pentru schimbările climatice.

De asemenea, în Septembrie 2019, peste 7 milioane de oameni din peste 185 de țări s-au raliat în cea mai mare grevă împotriva schimbărilor climatice din istori. Aceste grupuri includeau și Sunrise Movement și Extinction Rebellion.
Un studiu realizat în America în aprilie 2020 a arătat că doi din trei americani sunt îngrijorați cu privire la încălzirea globală. Majoritatea susțineau participarea în continuare în Acordul de la Paris.
Uniunea Europeană este lider în investițiile în energie verde. Peste 30% din suma alocată în cadrul Pactului Ecologic European (1 Trilion de Euro) va fi utilizată pentru investiții menite să reducă impactul climatic. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Pactul Ecologic European, Sustenabilitate