A fost publicat Raportul Riscurilor Globale 2021 (The Global Risks Report 2021) de către World Economic Forum în parteneriat cu Marsh McLennan, SK Group și Zurich Insurance Group.
De la prima ediție, din anul 2006, Raportul Riscurilor Globale a prezentat riscurile pandemice și alte riscuri asociate sănătății oamenilor. Edițiile următoare au continuat să prezinte nevoia de colaborare globală în fața virușilor, crizei Ebola și amenințărilor biologice.

Anul 2020 a fost anul în care riscurile discutate în ultimele ediții a devenit o realitate. Pandemia COVID-19 a lovit întreaga lume, iar colaborarea globală a fost necesară mai mult ca oricând.
În cadrul Raportului Riscurilor Globale 2021 sunt prezentate rezultatele obținute în cadrul Studiului Percepției asupra Riscurilor Globale (Global Risks Perception Survey). De asemenea, sunt analizate divizările tot mai crescute la nivel social, economic și industrial. Aceste divizări și abilitatea oamenilor de a rezolvat riscurile globale poate avea succes doar dacă există coeziune socială și cooperare globală.
Principalele Riscuri Identificate
În urma Studiului Percepției asupra Riscurilor Globale, au fost identificate o serie de riscuri cu care lumea s-ar putea confrunta în următorii zece ani.
Vremea extremă și neatingerea obiectivelor de neutralitate climatică
Distrugerea mediului înconjurător de către oameni
Concentrația puterii digitale, inegalitatea digitală și eșecul securității cibernetice
Bolile Infecțioase
Armele de distrugere în masă
Criza îndatorării și căderea infrastructurii IT
Riscuri pe termen scurt (0-2 ani)
Pe perioadă scurtă de timp, riscurile sunt în mare parte privite din prisma evoluției societății din ultimii ani. Astfel, în următorii doi ani este posibil să vedem crize cauzate de șomaj, de traiul zilnic.
Deziluzia tinerilor este un alt risc identificat.
Stagnarea economică și inegalitatea digitală vor reprezenta riscuri care vor mări diferențele între țări și societăți.
Atacurile teroriste și erodarea coeziunii societale sunt alte riscuri care ar putea afecta lumea în următorii doi ani.
Distrugerile mediului înconjurător făcute de către oameni.

Riscurile pe termen mediu (3-5 ani)
Aceste riscuri au fost identificate în cadrul unui spectru mai larg, afectând din punct de vedere geopolitic și economic întreaga lume.
Riscurile economice identificate sunt creșterea necontrolată a activelor (bula imobiliară), instabilitatea prețurilor și criza îndatorării.
Riscurile Geopolitice includ relații interstatale și conflicte care escalează continuu. De asemenea lupta pentru resurse se intensifică.

Riscurile pe termen lung (5 – 10 ani)
Riscurile care afectează planeta și locuitorii pe o perioadă lungă de timp sunt într-o mare măsură cele legate de mediul înconjurător, precum și creșterea nivelului tehnologic până la un moment în care este greu de controlat.
Riscurile mediului înconjurător fac referire la pierderea biodiversității, criza resurselor naturale și eșecurile cu privire la acțiunile climatice.
Riscurile tehnologice vor duce la apariția de noi arme de distrugere în masă, căderea integrală a unor state și a unor instituții multilaterale.

Acest raport este unul menit să prezinte aspectele negative și potențialele riscuri la care lumea ar putea să fie supusă. Totuși, nu pot fi ignorate exemplele de determinare, cooperare și inovare pe care țările au fost nevoite să le facă în lupta globală împotriva COVID-19.
Ultimul an și lupta globală împotriva pandemiei au scos la iveală un număr de patru oportunități de guvernare menite să întărească țările lumii, colaborarea dintre acestea și comunitățile internaționale.
1 Crearea unor cadre de lucru care privesc holistic impactul riscurilor
2 Investițiile în ”campioni ai riscurilor” pentru a încuraja cooperarea internațională și leadership-ul național.
3 Îmbunătățirea comunicațiilor și combaterea dezinformării
4 Explorarea unor noi oportunități de parteneriat public-privat și pregătirea în vederea eliminării riscurilor.
A fost publicat Raportul Riscurilor Globale 2021 de către World Economic Forum. Acest raport este unul menit să prezinte aspectele negative și potențialele riscuri la care lumea ar putea să fie supusă. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Stiinta / Tech, Sustenabilitate