Comisia Europeană a adoptat în 15 Decembrie 2020 Directiva Revizuită asupra Apei Potabile.
Noua Directivă va garanta accesul sigur la apă potabilă pentru toți Europenii. De asemenea, va asigura cele mai înalte standarde din lume în ceea ce privește apa potabilă, fiind aliniate cu ambițiile legate de poluare zero și un mediu non-toxic conform Pactului Ecologic European
Despre Pactul Ecologic European am scris în articolul nostru: „Pactul Ecologic European: 1 Trilion de Euro”
Această Directivă a Apei Potabile are la bază Inițiativa ”Right2Water European Citizens” – Dreptul la Apă pentru Cetățenii Europeni.

Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius, a spus: ”Accesul la apă potabilă sigură și la canalizare este un drept fundamental. Criza curentă de sănătate ne-a făcut chiar mai conștienți de importanța lor vitală.”
Textul Directivei depășește recomandările făcute de World Health Organisation cu privire la standardele de siguranță a apei potabile. Include asigurări cu privire la controlul apei potabile și a apei de la robinet, pentru a minimiza riscul unui impact negativ poluant asupra sănătății oamenilor.
Directiva introduce și obligația pentru Statele Membre de a îmbunătăți și menține accesul la apă potabilă, cu o atenție sporită pe grupurile defavorizate, vulnerabile și marginalizate. De asemenea, prevede un acces mai bun la informații cu privire la furnizorii de apă potabilă și la calitatea și sursele apei potabile din zona în care locuiesc. Directiva vrea să crească încrederea consumatorului în apa de la robinet, reușind astfel să scadă poluarea prin utilizarea sticlelor de plastic.
Mai mult, noua legislație include o detaliere a cerințelor de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa de la robinet. Oferă astfel un rol important Agenției Europene pentru Chimicale (ECHA), care trebuie să se asigure că se utilizează doar substanțe sigure în realizarea produselor care intră în contact cu apa (țevi, robinete, etc). .
După intrarea în vigoare a acestei directive, Statele Membre au la dispoziție 2 ani pentru a se alinia la prevederile Directivei pentru Apă Potabilă.
Articol preluat din Comunicatele de Presă ale Uniunii Europene.
Noua Directivă va garanta cetățenilor UE accesul sigur la apă potabilă și va asigura cele mai înalte standarde din lume pentru apa potabilă. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Pactul Ecologic European, Sustenabilitate