Ideea de haine ajustabile este una destul de recentă, dar care începe să prindă contur. Fie că este vorba despre utilizarea capselor sau a fermoarelor pentru a crește sau reduce dimensiunile, fie că este vorba de haine modulare, ideea în sine reprezintă un succes.
Aceste haine sunt pentru copii cu vârsta cuprinsă între câteva luni și până la 5 ani. Hainele expandabile sau ajustabile permit utilizarea pe o durată mai lungă de timp. În mod normal, hainele copiilor trebuie să fie schimbate la câteva luni de zile. Cu ajutorul noilor tehnologii, se pune totodată bazele unei noi direcții pentru industria modei.
Cum poate industria modei să reducă amprenta de carbon?
Conform unui raport publicat de către compania McKinsey, industria modei a fost responsabilă pentru cel puțin 4% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial în anul 2018.
Acordul de la Paris a impus un obiectiv clar pentru industria modei: reducerea până la 2% până în anul 2030. Produsele sustenabile sunt pe buzele tuturor, iar noua generație este mult mai atentă la ceea ce consumă. Din acest motiv, industria modei trebuie să se adapteze și să inoveze în direcția sustenabilității.

Pentru a reuși acest lucru, este necesar în primul rând să existe o privire de ansamblu asupra întregului lanț de producție, nu doar asupra produsului finit, obiectul vestimentar.
Reducerea amprentei de carbon trebuie să fie realizată la nivelul fabricilor de producție și procesare și la nivelul fabricilor care produc elemente conexe cum ar fi vopseaua, nasturii, etc.
Dar implicarea nu trebuie să se oprească aici. Pentru a reduce nivelurile de emisii de carbon, este necesar ca și distribuția să fie optimizată iar brandurile de haine să își asume responsabilități în acest sens.
Consumatorul final este un alt element important care poate să influențeze atingerea targetului impus prin Acordul de la Paris. Comportamentul consumatorului trebuie să se îndrepte înspre sustenabilitate, înspre achiziția a obiectelor vestimentare strict necesare, obiecte sustenabile, ajustabile, dar și reutilizabile.
Care sunt modelele de investiții pentru scăderea emisiilor de carbon
Eficiența producției și a rotației stocurilor poate să fie un element principal care să ajute la reducerea costurilor și care să permită ulterior investiții în noi linii de producție inovatoare.
Reciclarea este o necesitate în toate domeniile atunci când vorbim despre sustenabilitate. În industria modei reciclarea poate să fie un motor puternic având în vedere nivelurile de haine aruncate și viteza de schimbare a ținutelor.
Atingerea unui nivel de 100% energie verde în întregul lanț de producție este o altă metodă de a ajuta reducerea nivelurilor de emisii de carbon.
Utilizarea materialelor sintetice sau organice, realizate fără utilizarea de fertilizanți sau pesticide, pot să scadă emisiile de carbon cu până la 50%.
La fel ca orice altă industrie, și cea a modei trebuie să se reinventeze în următoarea perioadă. Sustenabilitatea trebuie să fie un capitol important în fiecare raport de activitate, iar scopul de reducere a emisiilor de carbon un deziderat în sine.
industria modei a fost responsabilă pentru cel puțin 4% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial în anul 2018. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sustenabilitate