Recentul documentar creat de Sir David Attenorough pentru Netflix, ”A life on our planet” prezintă și analizează Pământul și schimbările negative la care acesta a fost supus în ultimii ani. Pune sub lupă dezastrul creat de schimbările climatice, precum și alte moduri în care intervenția omului a crescut nivelul dezastrului.

Prezentăm în continuare câteva motive pentru care noi, oamenii planetei, ar trebui să fim mult mai atenți și mai îngrijorați față de viitorul nostru.
1 Populația de animale sălbatice a scăzut cu aproximativ 70% în ultimii 50 de ani
Conform unui raport publicat de către WWF, ”Living Planet Report 2020”, în ultimii ani am pierdut aproximativ 68% din populația globală de amfibieni, păsări, mamifere și reptile.
Global Living Planet Index este un indicator care analizează o populație de peste 20.000 de animale care fac parte din aproape 5000 de specii din întreaga lume.
2 Sub-regiunile tropicale din America sunt cele mai afectate
Conform aceluiași raport creat de către WWF, cele mai afectate zone în ceea ce privește scăderea populației de animale sunt sub-regiunile tropicale din America. Aici, s-a ajuns la un procent de scădere a populației de animale de 94%.
3 Speciile dispar mult mai repede decât înainte
Speciile de astăzi dispar mai repede decât o făceau acum 60 milioane de ani, conform unui studiu realizat în anul 2014 de către Universitatea Brown. Suntem astfel nevoiți să ne îndreptăm atenția înspre ceea ce a mai rămas.
4 Peste 1 Milion de specii sunt în pragul extincției
Amenințarea este una reală pentru peste un milion de specii de animale și vegetație. Mai mult ca niciodată, extincția se propagă cu rapiditate și este necesar să se intervină pentru a stopa acest declin.
5 Speciile de apă dulce dispar mai repede decât oricare altele
Există o diferență mare în ceea ce privește proporția declinului speciilor de apă dulce față de orice alte specii. Vorbim aici de o medie de 84% conform raportului WWF. În raportul din urmă cu doi ani, acest procent era de 83%. O creștere de 1% în doi ani ar trebui să ne ridice mari semne de întrebare cu privire la viitorul acestor specii.
6 Pădurile tropicale pierdute în favoarea agriculturii
Peste 100 milioane de hectare de pădure tropicală au fost sacrificate între anii 1980 și 2000 în favoarea agriculturii și fermelor de animale. Acest lucru a fost mult accentuat cu precădere în America Latină și în Sud-Estul Asiei.
7 Aproximativ 40% dintre plante prezintă risc de extincție
Acest procent a fost prezentat de către Royal Botanic Gardens Kew’s State în raportul lor, Plantele și Ciupercile Lumii. O adevărată provocare o reprezintă identificarea acestor specii aflate în curs de dispariție.
8 Insectele sunt afectate de industrializarea agriculturii
În următoarea perioadă se estimează o scădere de peste 40% din speciile de insecte ale lumii. Insectele își vor pierde habitatele ca urmare a industrializării agriculturii, acesta fiind cel mai important factor.
Documentarul realizat de către Sir David Attenborough poate să fie vizionat aici: A Life on Our Planet.
Conform ”Living Planet Report 2020”, în ultimii ani am pierdut aproximativ 68% din populația globală de amfibieni, păsări, mamifere și reptile. @ziarhomosapiens
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sustenabilitate