Germania a început demersurile pentru a crea un cadru legal în ceea ce privește munca de acasă. Majoritatea companiilor și a angajaților din întreaga lume au fost afectați anul acesta de COVID-19, fiind nevoiți să își mute munca în propriile lor cămine.

În Germania, un studiu recent realizat a arătat că aproximativ 40% dintre angajați își doresc să continue să lucreze de acasă cel puțin câteva zile pe săptămână după terminarea pandemiei.
Drept urmare, Germania a început să se gândească în termeni oficiali la posibilitatea de a munci de acasă legal. Primul draft al legii va fi prezentat în câteva săptămâni, conform spuselor Ministrului Muncii din Germania.
Ce înseamnă munca de acasă din perspectiva angajtorului și a angajatului
În primul rând, este necesar sa se seteze niște limite clare între ceea ce înseamnă munca de acasă și timpul liber. În acest an, angajații au experimentat munca de acasă într-un mod rapid, oarecum forțat. Mulți dintre ei au fost nevoiți să își transforme puținul spațiu pe care îl aveau la dispoziție pentru locuit, în birou.
Cu toate că întreaga lume s-a obișnuit cu munca de acasă, acest lucru nu înseamnă și că funcționează într-un mod corect și benefic pentru toți.
O cercetare recentă realizată de către IBM a descoperit că există discrepanțe mari între ceea ce cred managerii executivi ai firmelor că înseamnă munca de acasă și ce înseamnă ea cu adevărat din perspectiva angajaților.

Studiul IBM a scos la iveală faptul că mulți angajați au ajuns la extenuare, consideră că lucrează mult mai mult față de când erau la birou și nu reușesc să delimiteze munca de acasă de viața personală.
Cum se va munci de acasă în viitor
Este foarte probabil să se identifice în viitor un echilibru între munca de acasă și munca de la birou. Germania încearcă să facă acest lucru posibil prin intermediul legislației.
Companii de dimensiuni mari, cum sunt Google, Salesforce și Facebook, susțin în continuare munca de acasă până la jumătatea anului viitor. Alte companii, cum sunt Microsoft și Twitter, susțin că unii angajați pot să muncească definitiv de acasă.
Un studiu realizat de PwC asupra companiilor financiare a relevat că 69% dintre aceste companii se așteaptă ca două treimi din angajați să continue să lucreze de acasă o zi pe săptămână în viitor. Înainte de pandemie, procentul companiilor care susțineau munca de acasă era de 29%.
Munca de acasă aduce cu ea și anumite temeri. În primul rând, nu toți angajații pot să lucreze de acasă. De asemenea, reglementarea muncii de acasă ar putea să însemne că unele companii o să înceapă să își caute forță de muncă mai ieftină în alte țări.
Dar indiferent de efectele viitoare ale muncii de acasă, reglementările legislative pot doar să ajute la îmbunătățirea calității vieții și la bunăstarea angajatului și a companiei. Spania, Grecia și Irlanda au început și ele să privească înspre un cadru legislativ pentru munca de acasă.
Studiul IBM a scos la iveală faptul că mulți angajați au ajuns la extenuare, consideră că lucrează mult mai mult față de când erau la birou și nu reușesc să delimiteze munca de acasă de viața personală. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sec XXI