Câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace, World Food Programme au realizat un nou raport care să ajute la conștientizarea problemelor globale de alimentație: ”The Cost of a Plate of Food – 2020”.
Cât costă cea mai simplă farfurie de mâncare?
Poate să pară extrem de dificil de vizualizat diferențele dintre o țară și alta din perspectiva costurilor cu alimentele, mai ales când considerăm că acestea există din abundență.
În New York, ingredientele pentru o masă simplă costă $1,26, ceea ce reprezintă 0,6% din venitul unei persoane.
Dacă o persoană din New York ar aplica procentul din venituri pe care o persoană din Sudanul de Sud le alocă pentru o masă, atunci ar trebui să plătească $392,82 pentru ingredientele necesare unei mese.

Aceste diferențe scot în evidență inegalitățile masive care există între țările lumii din perspectiva posibilităților de procurare a mesei zilnice. Situația COVID-19 din ultimul an a creat un climat și mai nefavorabil pentru aceste zone defavorizate.
Raportul ”Costul unei Farfurii de Mâncare – 2020” cuprinde un număr de 20 de țări care se lovesc de problema procurării mesei zilnice. Dintre acestea, 17 sunt țări din Africa, din zona deșertului Sahara. Problemele majore pentru aceste țări sunt dependența de importuri, munca fără acte, conflictele armate și dezastrele naturale.
Raportul permite de asemenea selectarea fiecărei țări dintre cele 20 și identificarea problemelor cu care aceasta se confruntă. Un exemplu în acest sens găsiți în continuare.
Sudanul de Sud
”Foametea și malnutriția sunt la cote alarmante în Sudanul de Sud, unde războiul civil a dus la relocarea a peste 4,3 Milioane de oameni până în anul 2018. Economia instabilă, piețele financiare nefuncționale, fără infrastructură, conflicte locale și dezastre naturale – inundațiile catastrofale recente au dus la relocarea a sute de mii de oameni – au dus la probleme grave din perspectiva securității alimentare. Un total de 7,5 Milioane de oameni (mai mult de două treimi din populație) au avut nevoie de asistență umanitară în anul 2020. Dependența de importuri și monede externe lasă Sudanul de Sud extrem de vulnerabil în fața inflației și a fluctuațiilor de preț. (…) ” – transcript din cadrul raportului.

World Food Programe luptă în fiecare zi pentru a pune capăt inegalităților, ajutând guvernele să creeze plase de siguranță pentru populație, pentru a obține prețuri rezonabile, pentru a produce și distribui hrană și pentru a ajuta comunitățile să devină mai rezistente și mai sănătoase.
World Food Programme au realizat un nou raport care să ajute la conștientizarea problemelor globale de alimentație: ”The Cost of a Plate of Food – 2020” @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sec XXI, Sustenabilitate, World Food Programme