În vasta căutare de a realiza transporturi cu un impact minim asupra mediului, Oceanbird este o propunere care înseamnă traversarea Atlanticului într-un mod sustenabil și rapid. Prin realizarea Oceanbird, o schimbare majoră va fi făcută la nivelul transportului naval. Această idee reprezintă totodată începutul unei noi ere și drumul înspre un transport naval cu adevărat sustenabil.

Navigația maritimă a însemnat un procent de 2,9% din gazele cu efect de seră emise în anul 2018, aceste valori crescând de la un an la altul. O soluție viabilă este întoarcerea în timp și utilizarea vântului pentru a transporta vasele pe imensitatea oceanelor.
Compania Suedeză Wallenius Marine AB, un constructor și designer de nave, testează un model de navă cargo denumită OceanBird. Momentan, modelul testat are o lungime de doar 7 m, dar compania speră ca până în anul 2024, vasul OceanBird să fie dat în folosință.
International Maritime Organization își dorește să scadă emisiile de la transportul maritim la jumătate până în anul 2050.
Ce aduce nou vasul OceanBird
Tehnologia inovativă pe care Suedezii o propun va face posibilă propulsarea celor mai mari nave de croazieră sau de cargo cu ajutorul vântului, reducând astfel emisiile cu până la 90%.
Astăzi, toate vasele de dimensiuni mari sunt propulsate de motoare enorme care funcționează pe combustibili. Atunci când un incident are loc, un întreg ecosistem are de suferit.
Pentru a putea să fie propulsate, marile vapoare vor utiliza niște vele asemănătoare mai degrabă cu aripile unor avioane. Vântul va fi cel care va împinge nava și o va ajuta să străbată oceanul la viteze mai mari decât cele de călătorie actuale.
Câteva caracteristici tehnice ale vasului OceanBird
Nava va avea 200 m lungime și 40 m lățime. Aripile care vor ține locul pânzelor vor avea 80 m înălțime, ceea ce va oferi navei o înălțime totală de 105 m.
Aripile vor fi telescopice, ceea ce le va permite să fie coborâte sau înălțimea să fie ajustată în funcție de nevoi. Chiar și cu ele coborâte, nava ar avea o înălțime de aproximativ 45 m. Construcția telescopică permite și trecerea pe sub poduri. Atunci când vântul este prea puternic, aripile pot să fie micșorate oferind astfel o suprafață mai mică pentru rezistență.
Aripile vor fi realizate din materiale compozite și vor putea să se rotească la 360 de grade pentru a putea să prindă vântul în cel mai bun mod.
Nava va avea și un motor auxiliar care va funcționa pe energie regenerabilă. Motorul va permite intrarea și ieșirea din porturi.
Capacitatea totală a vasului va fi de 32.000 de tone, acesta putând să transporte până la 7000 de mașini. Va putea să străbată Atlanticul în 12 zile, având o viteză medie de aproximativ 20 km/h. Un vas de croazieră propulsat de motoare și combustibil străbate Atlanticul în aproximativ 8 zile.
Tehnologia inovativă pe care Suedezii o propun va face posibilă propulsarea celor mai mari nave de croazieră sau de cargo cu ajutorul vântului, reducând astfel emisiile cu până la 90%. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sustenabilitate