Inițiativa Dezvoltarea Inteligenței Artificiale are drept scop primar încurajarea cercetării avansate în domeniul Inteligenței Artificiale, dar și dezvoltarea unor programe care să ajute la creșterea acestui domeniu în România.
Programul a fost dezvoltat de către Secretarul de Stat pentru Comunicații, Dragoș Preda. Acesta a primit sprijinul unui grup de experți români în domeniu, reușind astfel să creeze un grup independent care să dezvolte această inițiativă.
Scopul inițiativei Dezvoltarea Inteligenței Artificiale
Inteligența Artificială este o tehnologie care se poate aplica în sectoare diferite dintr-o societate, motiv pentru care depinde de existența unei coerențe clare venite din partea sectorului public și privat. În România există numeroși experți în acest domeniu, ceea ce ar putea să pună țara pe harta dezvoltatorilor Inteligenței Artificiale.

Scopul realizării acestei inițiative este dezvoltarea Inteligenței Artificiale într-o manieră responsabilă. Se are în vedere riscurile și beneficiile implementării acestei tehnologii disruptive la scală largă. De asemenea, se urmărește respectarea drepturilor omului dar și a recomandărilor existente în acest domeniu.
AI4RO (Artificial Intelligence for România) este denumirea declarației semnate de către grupul creat de către Dragoș Preda, iar în prima jumătate din anul 2021 se dorește realizarea unei Carte Albe a Dezvoltării Inteligenței Artificiale.
Principiile fundamentale ale Inițiativei Dezvoltarea Inteligenței Artificiale
1 Inteligența Artificială responsabilă – echilibrul și responsabilitatea dintre riscuri și beneficiile Inteligenței Artificiale, cu precădere cele care pot afecta sau impacta drepturile omului.
2 Open Data – se dorește crearea și implementarea unei guvernanțe pentru datele digitale și punerea la dispoziția publicului a tuturor informațiilor despre AI.
3 O piață a muncii echilibrată – analizarea și prevenția efectelor secundare pe care dezvoltarea Inteligenței Artificiale le-ar putea avea asupra pieței muncii.
4 Susținerea Dezvoltării Economice – prin intermediul Inteligenței Artificiale se dorește reducerea diferențelor dintre România și celelalte țări din UE.
5 Avantaje unice – România poate să facă diferența la nivel internațional din poziția de actor în domeniul Inteligenței Artificiale. Va crește baza de ingineri și programatori care se vor orienta înspre Inteligența Artificială. Se vor crea rețele de comunicații ultra-rapide și implicit vor apărea proiecte de parteneriate public-private internaționale cu scopul dezvoltării Inteligenței Artificiale. Atragerea de fonduri publice și private, naționale și internaționale, reprezintă un potențial calitativ și cantitativ major pentru Inteligența Artificială în România.
Pe lângă inițiatorul Dragoș Preda, AI4RO are suportul unui grup de experți Români: Maria Axente (Membru în Consiliul de Administrație, Grupul Parlamentar pentru Inteligență Artificială, Marea Britanie), David Timiș (Membru în Consiliul de Administrație AI Council Global Shapers Community – World Economic Forum), Adrian Dan (Președinte EurasAI) și Ioan Istrate (Vicepreședinte EurasAI).
Articol preluat din Romania Journal.
România poate să facă diferența la nivel internațional din poziția de actor în domeniul Inteligenței Artificiale. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sec XXI, Stiinta / Tech