Programul global UpLink din cadrul World Economic Forum a pus bazele unui nou proiect denumit The Future of Protein (Viitorul Proteinei). Populația crescută a lumii are nevoie să mănânce și să existe pe o planetă care începe să își arate limitările din punct de vedere al resurselor. Din perspectiva alimentației, oamenii au nevoie de o dietă echilibrată, o dietă care necesită proteine.

Pentru a obține proteine fără să lăsăm o amprentă negativă la nivel mondial (animalele consumă foarte multe resurse, defrișări masive în favoarea agriculturii, etc) este nevoie de o schimbare. Iar schimbarea poate să vină în primul rând cu ajutorul inovării.
Sursele alternative de a obține alimente bogate în proteine
Cererea de proteine se estimează că se va dubla până în 2050. Chiar și până în 2030 se estimează că populația globală va deveni tot mai urbanizată și nivelul clasei de mijloc va crește. Aceste două elemente reprezintă motivele principale care duc la consumul crescut de proteine obținute din carne.
Există și o parte negativă a celor două elemente menționate mai sus: o presiune crescută asupra mediului înconjurător, pe pământ, pe resurse. De asemenea, este posibilă chiar și apariția supra-nutriției pentru un număr tot mai mare de persoane.
Astfel, se pune tot mai mult accent pe diversificarea și ajustarea dietei prin includerea mai multor surse de obținere a proteinelor. Diversificarea poate să includă:
- produse dezvoltate prin procese tehnice inovative (carne pe bază de plante, carne crescută în laborator, produse fermentate)
- diverse forme de proteine care nu sunt încă incluse în consumul la scară largă (insecte, alge, etc)
- varietăți de plante care pot să fie crescute pentru conținutul lor bogat în proteine (leguminoase sau plante bogate în proteine, cum ar fi meiul).
Este necesară creșterea eforturilor de dezvoltare a acestor produse care să conțină cantități mari de proteine. De asemenea, este important ca o atenție deosebită să fie alocată în acele zone în care clasa de mijloc va cunoaște o dezvoltare financiară mai mare.
Dacă aveți idei sau soluții cu privire la obținerea unor surse alternative de proteine puteți să le depuneți în cadrul call-ului de soluții UpLink, The Future of Protein.
Se pune tot mai mult accent pe diversificarea și ajustarea dietei prin includerea mai multor surse de obținere a proteinelor. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Sec XXI, Stiinta / Tech