Sec XXI

5 Tehnologii care pot Salva Planeta

În ziua de azi să spui că planeta este în pericol a devenit un laitmotiv repetat de toată lumea, dar care este înţeles parţial şi de cele mai multe ori superficial. În goana tot mai accentuată a secolului vitezei omenirea a făcut salturi uriaşe în tehnologie, însă a păstrat obiceiurile dăunătoare din trecut. Defrişările necontrolate, compromiterea surselor de apă precum şi poluarea globală, sunt doar câteva din amprentele negative cu care umanitatea îşi desenează un viitor deloc luminos.

Sunt vremuri dificile, timpuri în care ar trebui mai mult ca niciodată să înţelegem rolul nostru ca parte integrantă pe această planetă şi să păşim în direcţia potrivită. Dacă până acum evoluţia industrială s-a ridicat şi sprijinit pe umerii resurselor naturale a sosit ziua în care tehnologia trebuie să participe la vindecarea rănilor pe care le-a provocat şi care ameninţă să ne limiteze drastic timpul omului pe acest pământ. Expresia “pe acest pământ” aparepentru că nu poate fi exclusă posibilitatea de eşec în salvarea Terrei, moment în care omenirea va trebui să se refugieze printre stele. Omul modern nu este specia care să facă asta, să consume şi să distrugă pentru ca apoi să treacă la următoarea sursă care să sufere apoi aceeaşi teribilă soartă.

Aplicații tehnologice utile pentru viitor

În continuare o să ne uităm la câteva moduri prin care putem folosi nivelul tehnologic pe care l-am atins în folosul generaţiilor viitoare, ele merită să primească un loc mai bun, mai sigur şi mai verde decât cel pe care noi l-am moştenit de la înaintaşi. Trebuie de asemenea menţionat că unele din aceste aplicaţii ale tehnologiei asupra mediului vin cu propriile riscuri,dar să nu facem nimic este infinit mai condamnabil .

1. Grafenul

Grafenul, varianta bidimensională a Grafitului, este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Acest material-minune a fost descoperit în anul 2004 la Universitatea din Manchester de către un grup de cercetători britanici conduşi de profesorul olandez Andre Geim, care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2010 pentru această inovaţie.

Grafenul este mai rezistent decât oţelul, mai subţire decât hârtia şi un mai bun conductor decât cuprul. Poate fi folosit în filtrarea apei, în producerea de super-conductori de mare viteză şi chiar de panouri foto-voltaice. Prin performanţă crescută în comparaţie cu materialele existente poate reprezenta un pas viguros spre un viitor modern şi eficient.

2. Plasticul Ecologic

Devine vital să se încheie capitolul plasticului de unică folosinţă, un material neprietenos cu mediul, care nu este bio-degradabil şi care sufocă ecosisteme întregi precum şi importante surse de apă potabilă. Problema este una vastă cu ramificaţii în mai toate domeniile de activitate, dar nu este una fără soluţie.

Compania Avani Eco din Indonezia produce bio-plastic folosind o plantă numită Cassava, sau Manioc. Producţia în creştere a acestui material promite o responsabilizare a consumatorului care începe să înţeleagă că deciziile lui pot afecta imediat sănătatea mediului înconjurător.

3. Carnea Falsă

O veste neplăcută pentru miliardele de carnivori cu două picioare, dar una care reuşeşte acum să lase un gust plăcut. Mai întâi trebuie să recunoaştem că industria cărnii în masă şi la scară largă are efecte dezastruoase pentru planetă. Un exemplu este carnea de vită, care are nevoie de 164 de metri pătraţi de păşune pentru doar 100 de grame de produs finit. La asta se adaugă emisiile imense de carbon în atmosferă, defrişările pentru crearea spaţiilor de păşunat şi cantităţile uriaşe de apă potabilă consumate în timp ce deşeurile fermelor poluează pânzele freatice locale.

Gustul plăcut menţionat mai sus este posibil o dată cu noile inovaţii în producerea bio-cărnii. Companii ca Beyond Meat şi Impossible Foods au reuşit să aducă în realitate un produs al cărui gust rivalizează cu carnea obişnuită, unul care poate deja fi cumpărat fiind accesibil în magazine sau în lanţurile de restaurante de tip fast food Burger King şi Del Taco.

Despre alimente printate 3D și viitorul alimentației puteți să citiți în articolul nostru: ”Carnea Printată 3D – ajută la reducerea consumului de carne animală

4. Bateriile

Lipsa energiei suficiente este unul din factorii care pune piedică dezvoltării multor tehnologii verzi. Energia solară şi cea eoliană sunt capabile să dezvolte cantităţi mari de energie, dar sunt încă limitate de factori externi şi de capacitatea limitată de stocare. În această linie automobilele electrice fac progrese uimitoare anual, dar până când autonomia nu va creşte şi nu vor scădea timpul de încărcare vom fi la mâna combustibililor fosili.

Compania Form Energy din California lucrează la dezvoltarea unei baterii pentru viitor, una care foloseşte un flux de sulf lichid, aceste baterii vor costa între 1 şi 10 dolari per Kilowatt/Oră în comparaţie cu 200 de dolari cât este costul bateriilor cu Lithium. Spaţiul de stocare al acestor baterii ar urma să crească suficient pentru ca acestea să poată fi folosite luni de zile, performanţă incredibilă ce ar pune California pe primul loc în cursa pentru descoperirea unei forme de energie curate şi sustenabile.

5. Inteligenţa Artificială

Cea de la urmă şi de departe cea mai controversată din această listă, este scenariul spre care facem paşi în fiecare zi deşi conform atâtor scenarii S.F. poate fi ultima invenţie a umanităţii. Cu toate acestea Inteligenţa Artificială poate fi o soluţie extraordinară în faţa provocării uriaşe cu care ne luptăm.

Programul AI For Earth al companiei Microsoft pune la bătaie în folosul planetei rodul a peste 200 de burse de cercetare care încearcă să aplice această tehnologie în segmente cum ar fi: agricultura, schimbările climatice sau biodiversitatea.

Inteligenţa Artificială are un real impact în agricultură şi în curând va aduce schimbarea atât de necesară în industrializarea naţiunilor prin reducerea pesticidelor şi reducând cantitea de apă folosită. Va putea de asemenea să susţină efortul de producere al materialelor bio-degradabile ce va avea un efect major în curăţarea mărilor şi oceanelor.

Acestea nu sunt nici pe departe singurele metode pe care ştiinţa le are la dispoziţie pentru a ne echipa cum se cuvine pentru munca din faţa noastră. În fiecare zi sunt descoperite noi aplicaţii care pot înclina balanţa în favoarea noastră, care pot reprezenta soluţia din acest joc periculos care se poartă cu viitorul speciei ca miză.

Grafenul a fost descoperit în anul 2004 la Universitatea din Manchester de către un grup de cercetători britanici conduşi de profesorul olandez Andre Geim @zhs


Acord asupra calității apei și accesul la apă potabilă
Noua Directivă va garanta cetățenilor UE accesul sigur la apă potabilă și …
Raportul Riscurilor Globale 2021
A fost publicat Raportul Riscurilor Globale 2021 de către World Economic Forum. …
The Davos Agenda – Eveniment 25 – 29 Ianuarie 2021 – Update I
The Davos Agenda mobilizează liderii la nivel mondial pentru pune bazele unor …
Etichetele energetice se vor schimba la nivelul UE
Una dintre cele mai importante modificări reprezintă faptul că noua categorie de …
Industria modei inovează pentru scăderea emisiilor de carbon
Industria modei a fost responsabilă pentru cel puțin 4% din emisiile de …
Noutăți în Știință – Săptămâna 11 – 17 Ian 2021
Celulele canceroase hibernează asemenea urșilor pe timpul iernii, pentru a supraviețui chimioterapiei.
Cele mai șocante motive pentru o posibilă extincție globală
Conform ”Living Planet Report 2020”, în ultimii ani am pierdut aproximativ 68% …
6 Inovații Premiate la Ediția CES 2021
CES (Consumer Technology Association) este cel mai cunoscut și influent eveniment tehnologic …
Noutăți în Știință – Săptămâna 04 – 10 Ian 2021
Oamenii de știință folosesc editarea genetică pentru a trata sindromul îmbătrânirii premature …
Creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius încă din anul 2027
Rezultatele obținute au arătat că se va depăși pragul amenințător de încălzire …
Construcția celei mai mari Ferme Verticale din Europa avansează
Nordic Harvest susține că pe o suprafață echivalentă cu 20 terenuri de …
Scoția își va proteja 30% din suprafața țării pentru a crește biodiversitatea
Guvernul Scoției a anunțat recent planurile sale de a proteja 30% din …
Noutăți în Știință – Săptămâna 28 Dec 2020 – 03 Ian 2021
Un studiu realizat pe mai mult de 1 Milion de oameni a …
Top țări cu cele mai inovative economii
România se regăsește pe poziția 46 dintr-un număr total de 131 de …
Singurătatea afectează creierul, oferindu-i o semnătură neurală unică
Concluzia este una foarte clară: singurătatea ne afectează și ne impactează sănătatea …
Costul unei farfurii de mâncare în 2020
World Food Programme au realizat un nou raport care să ajute la …
Germania pregătește un draft de lege pentru reglementarea muncii de acasă
Studiul IBM a scos la iveală faptul că mulți angajați au ajuns …
SpaceX – Evoluția Testelor Navei Spațiale de la SN1 la SN8
Echipată cu trei motoare Raptor, modelul de 50 m al Navei Spațiale …
Noutăți în Știință – Săptămâna 21 – 27 Decembrie
Oamenii antici ar fi hibernat în timpul lungilor sezoane de iarnă și …
Top 10 Țări care Conduc Tranziția înspre Energie Sustenabilă
Energy Transition Index este o clasificare bazată pe fapte a țărilor participante …

Leave a Reply