Pentru că încă nu a început în totalitate sezonul de ski, propunem pentru weekend o vizită în vesticul oraș Oradea. Alături de București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Alba-Iulia, Oradea este unul dintre orașele care au cunoscut o transformare pozitivă în ultimii ani. Atragerea constantă de fonduri europene și transformarea centrului orașului într-unul plin de locuri de vizitat a adus orașului Oradea faima bine-meritată. Iubitorii de călătorii și cei cărora le place să își petreacă timpul plimbându-se și admirând arhitectura urbană, găsesc în Oradea locul ideal.
Ce oferă Oradea turiștilor
Pentru a transforma orașul cu adevărat într-unul ușor de vizitat, Oradea a primit și un site de prezentare și de promovare a turismului cultural: Oradea Travel.
Sunt prezentate aici în detaliu toate obiectivele principale de vizitat, arhitectura orașului, dar și cultura și legendele urbane cu care se înconjoară.
Unele dintre cele mai interesante pachete turistice sunt și Hărțile Interactive
Prima hartă turistică este denumită ”Prin Palate spre Cetate” și este un traseu care pornește din Gara Centrală, trece pe la Palatul Copiilor, Palatul Baroc, Palatul Apollo, Palatul Stern, Casa Adorjan, Palatul Szatarill, Palatul Levay, Palatul Moskovits Adolf și Fiii și se termină la Palatul Ullmann.

Acesta este un traseu lung, dar plin de satisfacții.
A doua hartă turistică acoperă traseul denumit ”Oradea Secession”. Traseul pornește de la Casa Sonnenfeld, ne duce pe la Casa Roth, apoi Palatul Apollo, Casa Adorjan, Palatul Darvassy și se termină la Casa Poynar.

A treia hartă turistică este cea care privește înspre zona religioasă a orașului. Traseul turistic se numește ”Oradea Bisericilor” și pornește de la Catedrala Romano-Catolică ”Înălțarea Fecioarei Maria”, ne duce apoi pe la Mănăstirea Ursulinelor, Catedrala Greco-Catolică, Sinagoga Ortodoxă, Biserica Reformată Calvină Olosig și se termină cu Biserica Ortodoxă ”Sf. Gheorghe”.

Ultimul traseu turistic care primește și o hartă este cel denumit ”Harta Memorabilă”. În cadrul acestui traseu se pot vizita Casa Memorială ”Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial ”Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial ”Ady Endre”, Muzeul de la Centrul Eparhial Oradea, Tezaurul Episcopiei romano-catolice de Oradea și se termină cu Colecția Muzeului episcopal reformat.

Arhitectura din Oradea
Oradea se mândrește cu clădirile și arhitectura pe care le deține. Arhitectura laică este reprezentată de către Sediul Lojei Masonice, Casa Kovats, Palatul Darvassy și alte asemenea clădiri importante.
Din punct de vedere al arhitecutrii ecleziastice, Oradea deține un număr impresionant de biserici și catedrale. Printre acestea, sunt demne de menționat Biserica din Cetate, Biserica Sf Gheorghe, Complexul Capucinilor și Palatul Episcopal Greco-Catolic.
Galeriile de artă din Oradea
Cultura face parte din viața orașului Oradea. Cele zece galerii de artă împrospătează orașul și îl transformă într-unul boem și atrăgător pentru orice ochi artistic.
Galeria de Arte Vizuale, Galeria Empire, Galeria Euro Foto Art și Galeria de Artă sunt doar câteva dintre galeriile care expun lucrări artistice importante.

Parcurile verzi din Oradea
Oradea se mândrește cu 25 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor, ceea ce reprezintă un adevărat succes din acest punct de vedere. În anul 2011, Oradea a primit titlul de Capitala Verde.
Printre cele mai cunoscute parcuri este și Parcul Palatului Baroc, care este un parc dendrologic cu diverse specii de copaci, printre care și trei arbori sequoia gigantea.
Parcul Ion C Brătianu este cel mai mare parc al orașului Oradea, parc care are și câteva izvoare de apă termală.
Parcul 1 Decembrie, Parcul 22 Decembrie, Parcul Liniștii, Parcul Seleus, Parcul Padiș sunt zone verzi din Oradea care merită vizitate. Fiecare are câte ceva de oferit.
Într-adevăr Oradea este un oraș turistic, un oraș în care timpul trece repede atunci când privești la toate aceste monumente istorice, monumente care împânzesc și înfrumusețează orașul.
Iubitorii de călătorii și cei cărora le place să își petreacă timpul plimbându-se și admirând arhitectura urbană, găsesc în Oradea locul ideal. @zhs
Tweet
Categories: Ce facem în Weekend, Homo Sapiens, Sport / Calatorii