Energia Regenerabilă Offshore conține câteva surse diferite de energie pe care le găsim din abundență în lume, respectiv vântul, valurile și mareea. România, având ieșire la Marea Neagră ar trebui să facă parte din această strategie și să înceapă să investească în Energia Regenerabilă Offshore.
Strategia UE pentru Energia Regenerabilă Offshore face parte din Pactul Ecologic European care are ca scop transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050.
Despre Pactul Ecologic European puteți să citiți mai multe în secțiunea noastră de articole dedicate: Pactul Ecologic European.
Energia mărilor și a oceanelor poate să fie colectată prin tehnologii moderne, care să nu implice emiterea de gaze de seră și care să ducă Europa înspre o tranziție mai rapidă înspre energie verde.
Cum se va realiza tranziția înspre Energie Regenerabilă Offshore
Oportunități pentru acest tip de Energie Regenerabilă există peste tot în Europa, de la Marea Nordului și Marea Baltică până la Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Marea Neagră. De energia Regenerabilă Offshore vor beneficia toate țările din Europa pentru că energia va fi introdusă în rețea, ceea ce va duce la reducerea dependenței de energie de import și va ajuta industriile de la nivelul UE.
Harta de mai jos arată exemple de proiecte realizate sau în curs de realizare, precum și fabricile existente:

Tehnologiile care pot să susțină Energia Regenerabilă Offshore
Există tehnologii care sunt dezvoltate deja și funcționează, precum și alte tehnologii care sunt în curs de dezvoltare.
Tehnologii care sunt operaționale și dezvoltă deja piața
Energie Eoliană Offshore cu turbine eoliene fixate pe fundul mării. Energia obținută este mult mai mare pentru că spre deosebire de Eolienele de pe pământ, pe mare nu există obstacole (copaci, dealuri, clădiri, etc) care să încetinească viteza vântului. Uniunea Europeană este în acest moment lider în producerea și utilizarea acestei tehnologii.

Tehnologii care sunt în stadiul de dezvoltare și care participă la dezvoltarea pieței
Energie Eoliană Offshore cu turbine plutitoare. Acestea sunt într-o fază incipientă de dezvoltare. Par a avea o mai mare flexibilitate de a se adapta la schimbările direcției vântului și la diverse bazine marine.

Tehnologia pentru Curent Continuu pentru rețea, cum sunt convertoarele și sistemele de Curent Continuu de Înaltă Tensiune pot să transporte valori mari de energie regenerabilă de pe mare înspre țărm.

Energia Valurilor este o tehnologie nouă care prelucrează puterea creată de valuri prin mișcarea unor balize plutitoare odată cu valurile și curenții marini. Mai multe tehnologii sunt dezvoltate în această direcție, având un potențial considerabil pentru decarbonizarea insulelor UE.

Energia Mareei transformă mișcarea mareei în electricitate folosindu-se de curenții mareei pentru a alimenta turbine aflate sub apă. Mareea este predictibilă și constantă, ceea ce va ajuta la transmiterea energiei în mod constant în rețea.

Tehnologii în stadiul incipient de Cercetare/Dezvoltare
Energia Solară colectată cu ajutorul panourilor fotovoltaice plutitoare.
Algele pentru biocombustibili. Algele pot să fie o sursă de biocombustibili, cum ar fi biogazul și bioetanolul. Este o tehnologie care arată un potențial promițător.

Energia regenerabilă Offshore este una dintre cele mai promițătoare tehnologii menită să crească nivelul de energie în următorii ani. Oceanele și mările Europei au un potențial mare pentru energia regenerabilă offshore.
Energia regenerabilă a mărilor și a oceanelor poate să fie colectată prin tehnologii moderne, care să nu implice emiterea de gaze de seră. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Pactul Ecologic European, Stiinta / Tech, Sustenabilitate