Un nou raport realizat de Scientific American și de World Economic Forum a analizat peste 75 de tehnologii cu potențial disruptiv, iar în final au fost alese primele 10 cele mai importante pentru viitorul lumii.
Tehnologiile disruptive vor impacta și revoluționa industria, sistemul de sănătate și societatea în întregul ei. Pentru a face parte din categoria tehnologiilor disruptive, acestea trebuie să aibă potențial de a aduce progres în societăți și economii, reușind să depășească modul în care respectivul domeniu performa până acum. De asemenea, trebuie să fie tehnologii noi, cu impact pe piață în următorii trei până la cinci ani.
Raportul poate să fie citit integral aici: Top 10 Emerging Technologies.
Cele 10 tehnologii disruptive
1 Microace pentru injecții nedureroase și pentru teste
Pare a fi o tehnologie desprinsă din filmul Star Trek, dar aceasta există. Sunt ace foarte greu vizibile, care în momentul intrării în piele evită contactul cu terminațiile nervoase, ceea ce le face să fie nedureroase. Au grosimea unei foi de hârtie și au capacitatea de a livra medicamentația mult mai eficient pentru că se bazează pe transmiterea prin piele.
2 Chimia alimentată de soare
Lumina vizibilă poate să realizeze procese chimice care să convertească CO2 în materiale fizice. Astăzi, obținerea multor elemente chimice importante pentru sănătatea umană și pentru confortul nostru consumă CO2 și impactează direct schimbările climatice. Posibilitatea de a crea molecule care să fie utilizate ca și materie prime pentru sintetizarea medicamentelor, a detergenților, a fertilizatorilor și a textilelor este acum o realitate.
3 Pacienți virtuali
Testările clinice pot să fie schimbate în viitor prin înlocuirea pacienților cu simulări pe organe virtuale. Astfel, vaccine potențiale pot să fie identificate mai rapid, scăzând costurile cu testările și terminând o eră de teste făcute pe voluntari.
4 Spatial Computing
Acesta poate să fie următoarea tehnologie disruptivă după Realitatea Virtuală și Realitatea Augmentată (AR). Spatial Computing reprezintă un pas important în conectarea lumii fizice de lumea digitală. Se vorbește deja de ceva vreme despre IOT (Internet of Things) dar Spatial Computing vine cu un plus în această direcție. Casa va fi o hartă și un model matematic, iar totul din interior este interconectat și conectat cu diverse sisteme exterioare.
5 Medicina Digitală
Aplicațiile de medicină își fac tot mai mult locul în viața noastră. Este posibil ca următoarea prescripție medicală să fie dată de către o aplicație. Există deja aplicații care pot să fie utilizate pentru detectarea și monitorizarea problemelor mentale și fizice. Situația critică dată de pandemia COVID-19 a grăbit lucrurile în această direcție.
6 Aviația Electrică
Industria aerospațială este una dintre cele mai poluante industrii de pe pământ. Utilizarea de motorizări electrice va permite inclusiv ca aripile avioanelor să fie mai mici și vor crește eficiența avioanelor. Propulsia electrică va însemna reducerea costurilor cu combustibilul de până la 90%, costurile cu mentenanța de până la 50% și reducerea zgomotului cu până la 70%.
7 Cimentul cu mai puțin carbon
Materialele de construcție pot să ajute la combaterea schimbărilor climatice. În fiecare an sunt produse 4 Miliarde de tone de ciment, cu posibilitatea de a ajunge la 5 Miliarde de tone în următorii 30 de ani datorită creșterii urbanizării. Există mai multe opțiuni în această direcție, toate menite să scadă nivelul de carbon din aceste materiale.
8 Senzori Cuantici
Măsurătorile de mare precizie încep să se bazeze pe ciudățeniile tărâmului sub-atomic. Senzorii cuantici ajung la niveluri de precizie extreme prin exploatarea naturii cuantice a materiei. Dacă vă întrebați la ce pot să fie utilizați acești senzori, mașinile autonome pot să devină utilizatori frecvenți ai acestor senzori. Mașinile autonome ar putea să ”vadă” după colț. Sistemele de navigație submarine, sistemele de predicție a erupțiilor vulcanice și a cutremurelor, precum și scanere care să monitorizeze corpul uman sunt doar câteva dintre posibilitățile de utilizare ale senzorilor cuantici.
9 Hidrogen Verde
Hidrogenul reprezintă o nouă sursă de energie care vine să suplimenteze energia solară sau eoliană. Hidrogenul verde este produs prin electroliză, iar electricitatea necesară pentru producerea hidrogenului poate să fie luată direct din surplusul din sistem.
10 Ingineria Genomului Uman
Capacitatea de a ne scrie propriul genom va apărea într-un final, permițându-le doctorilor să elimine multe sau chiar toate bolile genetice. Sintetizarea întregului genom este un domeniu care atrage tot mai multă atenție în biologia sintetică. Cercetătorii folosesc softuri care să permită designul secvențelor genetice pe care le introduc într-un microb care apoi să realizeze o anumită activitate, cum ar fi crearea unui nou medicament.
Tehnologiile disruptive vor impacta și revoluționa industria, sistemul de sănătate și societatea în întregul ei. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens, Stiinta / Tech, Sustenabilitate