Homo Sapiens

Carnea Printată 3D – ajută la reducerea consumului de carne animală

Lumea în care trăim se bazează astăzi pe Miliardele de animale care sunt crescute și ucise pentru a ne asigura mâncarea de zi cu zi. Pe lângă aceasta, creșterea atâtor animale implică resurse enorme de energie și de apă.

O statistică impresionantă este oferită de Organizația Națiunilor Unite. Ne arată evoluția animalelor crescute și ucise pentru carne în ultima jumătate de secol.

Pe lângă aceste statistici, un alt aspect imposibil de ignorat este și consumul imens de apă pe care creșterea unui animal îl implică. Astfel, este nevoie de 15000 de litri de apă pentru a produce un singur Kg de carne de vită. Mai putem discuta și despre gazele de seră care se creează ca urmare a creșterii atâtor Miliarde de animale.

Conform Națiunilor Unite, alternativele de carne pe bază de plante consumă cu 99% mai puțină apă, cu 95% mai puțin pământ și emit cu 90% mai puține gaze de serii.

O comparație interesantă este regăsită într-un studiu realizat de Universitatea din Michigan, la cererea producătorului de carne alternativă Beyond Meat. Studiul spune că Americanii consumă în medie 3 burgeri pe săptămână. Dacă ar consuma doar doi burgeri pe săptămână și un burger din carne alternativă, ar reduce consumul de gaze de seră cu echivalentul a gazelor produse de 12 Milioane de mașini.

Ce alternative avem?

Având în vedere cele de mai sus, lumea a început deja de ceva vreme să caute alternative la consumul de carne naturală.

Startup-ul Israelian Redefine Meat folosește printarea 3D pentru a produce o friptură din plante despre care se spune că are structura și textura similară cu adevărata carne. Se spune chiar că ar putea să reproducă o întregă vacă, nu doar o parte din ea,

În anul 2019, Compania Redefine Meat a atras finanțări în valoare de 6 Milioane Dolari. Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, mai ales dacă avem în vedere raportul Nielsen ”Meet the New ”Meat” Eater” care spune că au crescut vânzările de carne vegetală cu peste 260% în primele luni ale anului 2020.

Expectanțele sunt ca vânzările de carne vegetală să ajungă la peste 140 Miliarde Dolari până în anul 2030.

Cum influențează consumul de carne sănătatea noastră?

Consumul crescut de carne roșie este asociată cu mai multe probleme de sănătate, printre care cancer, boli de inimă, obezitate.

Luând în considerare regiunile lumii, se poate observa un stil de consum al cărnii diferit de la o regiune la alta. China a început să consume mai multă carne roșie în ultimii zeci de ani ca urmare a dezvoltării societății, a economiei și ca urmare a urbanizării.

În America se mănâncă foarte mult Fast-Food și multă carne în mod general, ceea ce reprezintă o sursă de obezitate și alte boli asociate. Peste 70% din Americani suferă de obezitate sau sunt supraponderali.

Consumul mai mare de carne a venit împreună cu creșterea veniturilor și cu un stil de viață mai bun. Zonele care au cunoscut o expansiune în ultimii ani au întâmpinat și astfel de probleme.

Ce înseamnă carnea alternativă

De zeci de ani se găsește în supermarketuri carne vegetală, carne care conține în general soia, orez, mazăre sau alte legume.

Condiția obligatorie pentru această carne alternativă este să semene cât mai mult cu carnea animală. Ne referim aici la textură, structură și gust. Carnea vegetală nu va avea niciodată gustul cărnii animale. Aici intervine tehnologia de printare 3D sau alte tehnologii revoluționare.

În anul 2013, un cercetător din Olanda, Mark Post, a reușit să crească în laborator un burger folosind celule stem de la vaci și țesut muscular. La nivel biochimic, burgerul creat de Mark Post pare a fi perfect similar cu carnea animală.

Cum arată consumul în România?

În continuare câteva cifre interesante cu privire la creșterea de animale și consumul din România în ultimele decenii.

Date Statistice din RomâniaAnAn
19602018
Consum Carne per Persoană28,2 kg/an63,2 kg/an
Animale Ucise: Pui55 Mil/an281 Mil/an
Animale Ucise: Oi3,6 Mil/an6,7 Mil/an
Animale Ucise: Porci3,6 Mil/an5,6 Mil/an
Animale Ucise: Vaci1,44 Mil/an0,6 Mil/an
Animale crescute: Pui43,56 Mil/an83,2 Mil/an
Animale crescute: Porci4,3 Mil/an4,4 Mil/an
Animale crescute: Vaci4,53 Mil/an2 Mil/an
Producția de lapte2,91 Mil/an4,44 Mil/an
Consum de lapte per persoană108 Kg/an239 Kg/an
Producție de ouă132 Tone/an285 Tone/an
Consum de ouă per persoană6 kg/an14,35 Kg/an
Sursa: Our World in Data

Pentru a se utiliza tot mai multă carne alternativă, consumatorii trebuie să își schimbe obiceiurile și comportamentul. Risipa de mâncare enormă pe care oamenii o fac este o altă problemă majoră care provine tot ca urmare a comportamentelor incorecte.

Un sfert din mâncarea produsă la nivel mondial este aruncată la gunoi.

Mai este necesară și o balansare corectă a prețurilor alimentelor, care să reflecte mai îndeaproape costurile cu producția și costurile afiliate.

Startup-ul Israelian Redefine Meat folosește printarea 3D pentru a produce o friptură din plante despre care se spune că are structura și textura similară cu adevărata carne. @zhs


Economia Circulară – Fructele cu Scut Protector
Apeel Sciences a fost creată având la bază ideea sustenabilității, Economia Circulară …
Reabilitarea Pământului cu ajutorul Inteligenței Artificiale
Cu ajutorul Inteligenței Artificiale și a tehnologiilor existente astăzi se dorește însămânțarea …
Automatizare vs Muncitori
100 de ani mai târziu, în 2020, munca de secretariat va fi …
Revoluția Reparațiilor – Dreptul de a Repara
Reparația obiectelor electronice sau a oricăror obiecte pe care le utilizăm în …
17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă
Agenda pentru Dezvoltarea Sustenabilă până în anul 2030 și cele 17 obiective …
Programul Sisteme Alimentare Sustenabile – Eveniment Conferință
A treia Conferință Globală a Programului Sisteme Alimentare Sustenabile va avea loc …
Împădurește România – donează și ”Fă Cadou un Copac”
Campania ”Fă Cadou un Copac”, realizată de către Asociația Mai Mult Verde, …
Noutăți în Știință – Săptămâna 15 – 22 Noiembrie
Oamenii de știință reușesc să reverseze procesul de îmbătrânire al oamenilor folosind …
Strategia UE pentru Energie Regenerabilă Offshore
Energia regenerabilă a mărilor și a oceanelor poate să fie colectată prin …
Cluj SmartCity – Eveniment 25 Noiembrie 2020
Dezbaterea SmartCity, care va avea loc în 25 Noiembrie 2020 începând cu …
Pionierii Schimbării – Cine sunt aceștia?
Gemini Corporation colectează mii de tone de plastic reciclabil de pe întreg …
Ce Facem în Weekend – Pârtii de Ski din România
Pârtiile de ski ale României încep să se pregătească pentru noul sezon. …
Țările care vor Interzice Mașinile pe Combustibili până în 2030
Printre acești pionieri se numără și țările care au decis ca în …
Roboți pentru Reciclare – Economia Circulară
Zen Robotics a creat până acum doi roboți de sortare a gunoaielor …
Noaptea Cercetătorilor – Eveniment 27 Noiembrie 2020
Evenimentul Noaptea Cercetătorilor își dorește să aducă o mai mare conștientizare a …
Pionierii Schimbării – Summit 16 – 20 Noiembrie 2020
Summitul Pionierii Schimbării își dorește să discute, să reimagineze și să reseteze …
10 Tehnologii care vor Schimba Lumea
Pentru a face parte din categoria tehnologiilor disruptive, acestea trebuie să aibă …
Virgin Hyperloop – prima călătorie cu pasageri
Cu o astfel de capsulă Hyperloop, vom putea călători de la Cluj-Napoca …
Nasa și SpaceX – o nouă misiune istorică pe ISS
NASA vrea ca lansările să fie tot mai dese, misiunea ISS să …
Ce înseamnă Conștiința – Teoria Informației Integrate
În termeni simpli, conștiința este cea care dispare în fiecare noapte când …

Leave a Reply