Homo Sapiens

Carnea Printată 3D – ajută la reducerea consumului de carne animală

Lumea în care trăim se bazează astăzi pe Miliardele de animale care sunt crescute și ucise pentru a ne asigura mâncarea de zi cu zi. Pe lângă aceasta, creșterea atâtor animale implică resurse enorme de energie și de apă.

O statistică impresionantă este oferită de Organizația Națiunilor Unite. Ne arată evoluția animalelor crescute și ucise pentru carne în ultima jumătate de secol.

Pe lângă aceste statistici, un alt aspect imposibil de ignorat este și consumul imens de apă pe care creșterea unui animal îl implică. Astfel, este nevoie de 15000 de litri de apă pentru a produce un singur Kg de carne de vită. Mai putem discuta și despre gazele de seră care se creează ca urmare a creșterii atâtor Miliarde de animale.

Conform Națiunilor Unite, alternativele de carne pe bază de plante consumă cu 99% mai puțină apă, cu 95% mai puțin pământ și emit cu 90% mai puține gaze de serii.

O comparație interesantă este regăsită într-un studiu realizat de Universitatea din Michigan, la cererea producătorului de carne alternativă Beyond Meat. Studiul spune că Americanii consumă în medie 3 burgeri pe săptămână. Dacă ar consuma doar doi burgeri pe săptămână și un burger din carne alternativă, ar reduce consumul de gaze de seră cu echivalentul a gazelor produse de 12 Milioane de mașini.

Ce alternative avem?

Având în vedere cele de mai sus, lumea a început deja de ceva vreme să caute alternative la consumul de carne naturală.

Startup-ul Israelian Redefine Meat folosește printarea 3D pentru a produce o friptură din plante despre care se spune că are structura și textura similară cu adevărata carne. Se spune chiar că ar putea să reproducă o întregă vacă, nu doar o parte din ea,

În anul 2019, Compania Redefine Meat a atras finanțări în valoare de 6 Milioane Dolari. Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, mai ales dacă avem în vedere raportul Nielsen ”Meet the New ”Meat” Eater” care spune că au crescut vânzările de carne vegetală cu peste 260% în primele luni ale anului 2020.

Expectanțele sunt ca vânzările de carne vegetală să ajungă la peste 140 Miliarde Dolari până în anul 2030.

Cum influențează consumul de carne sănătatea noastră?

Consumul crescut de carne roșie este asociată cu mai multe probleme de sănătate, printre care cancer, boli de inimă, obezitate.

Luând în considerare regiunile lumii, se poate observa un stil de consum al cărnii diferit de la o regiune la alta. China a început să consume mai multă carne roșie în ultimii zeci de ani ca urmare a dezvoltării societății, a economiei și ca urmare a urbanizării.

În America se mănâncă foarte mult Fast-Food și multă carne în mod general, ceea ce reprezintă o sursă de obezitate și alte boli asociate. Peste 70% din Americani suferă de obezitate sau sunt supraponderali.

Consumul mai mare de carne a venit împreună cu creșterea veniturilor și cu un stil de viață mai bun. Zonele care au cunoscut o expansiune în ultimii ani au întâmpinat și astfel de probleme.

Ce înseamnă carnea alternativă

De zeci de ani se găsește în supermarketuri carne vegetală, carne care conține în general soia, orez, mazăre sau alte legume.

Condiția obligatorie pentru această carne alternativă este să semene cât mai mult cu carnea animală. Ne referim aici la textură, structură și gust. Carnea vegetală nu va avea niciodată gustul cărnii animale. Aici intervine tehnologia de printare 3D sau alte tehnologii revoluționare.

În anul 2013, un cercetător din Olanda, Mark Post, a reușit să crească în laborator un burger folosind celule stem de la vaci și țesut muscular. La nivel biochimic, burgerul creat de Mark Post pare a fi perfect similar cu carnea animală.

Cum arată consumul în România?

În continuare câteva cifre interesante cu privire la creșterea de animale și consumul din România în ultimele decenii.

Date Statistice din RomâniaAnAn
19602018
Consum Carne per Persoană28,2 kg/an63,2 kg/an
Animale Ucise: Pui55 Mil/an281 Mil/an
Animale Ucise: Oi3,6 Mil/an6,7 Mil/an
Animale Ucise: Porci3,6 Mil/an5,6 Mil/an
Animale Ucise: Vaci1,44 Mil/an0,6 Mil/an
Animale crescute: Pui43,56 Mil/an83,2 Mil/an
Animale crescute: Porci4,3 Mil/an4,4 Mil/an
Animale crescute: Vaci4,53 Mil/an2 Mil/an
Producția de lapte2,91 Mil/an4,44 Mil/an
Consum de lapte per persoană108 Kg/an239 Kg/an
Producție de ouă132 Tone/an285 Tone/an
Consum de ouă per persoană6 kg/an14,35 Kg/an
Sursa: Our World in Data

Pentru a se utiliza tot mai multă carne alternativă, consumatorii trebuie să își schimbe obiceiurile și comportamentul. Risipa de mâncare enormă pe care oamenii o fac este o altă problemă majoră care provine tot ca urmare a comportamentelor incorecte.

Un sfert din mâncarea produsă la nivel mondial este aruncată la gunoi.

Mai este necesară și o balansare corectă a prețurilor alimentelor, care să reflecte mai îndeaproape costurile cu producția și costurile afiliate.

Startup-ul Israelian Redefine Meat folosește printarea 3D pentru a produce o friptură din plante despre care se spune că are structura și textura similară cu adevărata carne. @zhs


Dezbatere Publică la Cluj-Napoca cu tema: Mobilitate
Joi, 25 februarie 2021, începând cu ora 17.00 va avea loc o …
NASA a prezentat primul video cu aterizarea Roverului Perseverance pe Marte
NASA a pus la dispoziția publicului primele imagini video cu aterizarea Roverului …
Noutăți în Știință – Săptămâna 15 – 21 Feb 2021
Roverul Perseverence al NASA a aterizat cu succes pe Marte și a …
Pionierii în Economie Circulară: ce fac pentru a avea succes?
Pionierii economiei circulare ridică standardele pentru produsele pe care le creează și …
Growing Underground – fermă urbană în tunelurile Londrei
Growing Underground este o fermă urbană situată la 33 m sub străzile …
Noutăți în Știință – Săptămâna 8 – 14 Feb 2021
Oamenii de știință au reușit să transforme plasticul în grafen foarte stabil, …
ZF Power Summit 2021: Potențialul României în Zona de Hidrogen – Eveniment 23-24 Feb
Care este potențialul României în domeniul Hidrogenului și ce rol ar putea …
Obiectivele de dezvoltare sustenabilă: Schimbările Climatice
Schimbările climatice afectează fiecare țară din fiecare continent; afectează economiile naționale și …
Hub pentru energie verde pe o insulă artificială construită de Danemarca
Energia verde produsă de insula artificială va fi la niveluri nemaiîntâlnite, fiind …
Orașele încep să se pregătească pentru mașinile zburătoare
Conceptul de Mobilitate Aeriană Urbană se consideră că va fi un nou …
Noutăți în Știință – Săptămâna 1 – 7 Feb 2021
Oamenii de știință dezvoltă un ”creier cuantic” care învață singur și care …
8 Moduri de a salva planeta schimbând felul în care mâncăm
Între 25% și 50% din mâncarea cumpărată nu este consumată, aceasta fiind …
Navele spațiale vor primi un nou tip de propulsie
Propulsia pe bază de plasmă ar utiliza câmpuri magnetice pentru a împinge …
Cele mai importante inițiative ale evenimentului The Davos Agenda
Inițiativa Healthy Cities and Communities analizează legătura dintre orașe și un stil …
Orașe sustenabile în care natura este pe primul loc
A apărut o nouă inițiativă globală, BiodiverCities by 2030, a cărei rol …
Noutăți în Știință – Săptămâna 25 – 31 Ian 2021
Un sfert din toate speciile de albine cunoscute nu au mai fost …
Tehnologia care colectează CO2 direct din aer
Tehnologia DAC (Direct Air Capture) captează aerul din atmosferă, urmând ca apoi …
NEOM The Line – orașul fără mașini și străzi
NEOM The Line este un oraș aflat în perfectă armonie cu natura, …
Noutăți în Știință – Săptămâna 18 – 24 Ian 2021
Oamenii de știință au descoperit fosile vechi de 98 Milioane de ani …
Bateria pentru mașini electrice care se încarcă în 5 minute
StoreDot a inventat bateria care se încarcă în totalitate în 5 minute, …

1 reply »

Leave a Reply