Una dintre ideile revoluționare ale lui Elon Musk începe să prindă contur. Este vorba de spre Boring Company, compania de forat tuneluri.
La început, Elon Musk a avut ideea de a evita traficul, coborând cu mașina (de preferință Tesla) într-un puț de tunel, de unde o platformă prelua mașina și o ducea la destinație. O astfel de rețea de tuneluri ar permite să se decongestioneze orașele, să scadă poluarea și să scadă timpii de deplasare. De asemenea, vorbim și despre minimizarea accidentelor, fiind un mod de transport autonom.
Problema tunelurilor o reprezintă costurile foarte mari de realizare. Astfel, depinzând de mărime și adâncime, un kilometru de tunel poate ajunge la un cost de peste 500 Milioane Euro. Elon Musk vrea să scadă costurile cu un factor de 10, însemnând în cazul de mai sus un cost de 50 Milioane Euro per kilometru de tunel.
A demonstrat că se poate în momentul în care a început să reutilizeze rachetele pentru misiunile SpaceX. A demonstrat că se poate cu mașinile Tesla. Cel mai probabil este o problemă de timp și de autorizații în cazul tunelurilor.
De ce tuneluri?
Elon Musk vede viitorul transportului în 3D. Adică, el consideră că pentru decongestionarea traficului, coridoarele de transport fie se mută în aer, fie sub pământ. Cele din aer au anumite inconveniente, printre care vremea, zgomotul și faptul că pot cădea.
În schimb, un tunel are un număr de benficii. Acesta poate să fie construit pe mai multe nivele. Construirea unui tunel nu afectează locuitorii și nu congestionează traficul. De asemenea, nu depind de vreme și se elimină benzile de circulație.
Un tunel poate să aibă capacitatea de a transporta 4000 de mașini pe oră la o viteză de 250 km/h.
Cum vrea Elon Musk să reducă atât de mult costurile
Standardul actual pentru o bandă de circulație într-un tunel este de 8,5 Metri. Elon Musk vrea să reducă mărimea tunelului la aproape jumătate. Prin această reducere, costurile vor fi de asemenea reduse de aproape 3 sau 4 ori.
Următorul pas este de a crea o mașină de săpat care să fie mai rapidă. Mașinile de săpat tuneluri sunt de 14 ori mai încete decât un melc. Scopul lui Musk este să întreacă melcul dacă ar fi să se întreacă. În continuare, modul în care se poate crește viteza mașinilor de săpat tuneluri:
1 Creșterea Puterii mașinii până la de trei ori
2 Tuneluri construite continuu. Mașinile actuale sapă aproximativ 50% din timp, iar în restul timpului se lucrează la structura de suport.
3 Automatizarea mașinilor de săpat tuneluri. Astăzi, aceste mașini au nevoie de oameni pentru a fi operate. Automatizarea ar duce la creșterea măsurilor de siguranță și la creșterea eficienței.
4 Trecerea de la motoare diesel la cele electrice.
5 Cercetare/Dezvoltare în domeniul tunelurilor. Pentru că nu au existat investiții în cercetare/dezvoltare în această direcție, industria construcțiilor de tuneluri este una dintre sectoarele economiei care nu și-a îmbunătățit productivitatea în ultimii 50 de ani.
Sursa: www.lvloop.com
Primul Proiect în construcție
Boring Company a început lucrările la primul tunel în Las Vegas, unde va conecta Las Vegas Convention Centre (LVCC) New Exhibit Hall cu campusurile existente (Nord/Centru/Sud). Timpul normal de plimbare între aceste locații ar fi de aproximativ 15 minute. Folosind sistemul LVCC Loop, timpul scade la aproximativ 1 minut.
Următorul proiect va fi tot în Las Vegas și va fi extins pe o mare zonă a orașului. Mai jos imaginea proiectului.

Un tunel poate să aibă capacitatea de a transporta 4000 de mașini pe oră la o viteză de 250 km/h. @zhs
Tweet
Categories: Elon Musk, Homo Sapiens, Stiinta / Tech, Sustenabilitate