În cadrul evenimentului Jobs Reset Summit, care se desfășoară în perioada 20 – 23 Octombrie 2020, s-a discutat despre Viitorul Joburilor prin prisma avansului tehnologizării și automatizării.
A fost prezentat și ”The Future of Jobs Report 2020”, realizat de către World Economic Forum. Raportul încearcă să mapeze joburile și cunoștințele necesare pentru ca oamenii să poată să țină pasul cu schimbările.
Raportul aduce vești bune, dar și vești mai puțin bune.
Partea negativă a viitorului joburilor
Ținând cont și de pandemia COVID-19 care a accelerat procesele de automatizare, se estimează că până în 2025 se vor pierde mai mult de 85 milioane de joburi în Europa. Cele mai afectate joburi vor fi: Analiști, Secretariat, Contabili, Auditori, Muncitori în Fabrici, Relații cu Clienții, etc.

Se estimează că până în 2025, nivelul de automatizare va ajunge la aproximativ 53% din nivelul de muncă. Acest lucru înseamnă că oamenii și mașinile vor lucra într-o proporție asemănătoare.
Un alt aspect negativ este și estimarea cu privire la nevoia de reconversie profesională în următorii 5 ani. Peste 50% dintre muncitorii de astăzi vor fi nevoiți să se reprofileze înspre un alt domeniu.
Câteva dintre aptitudini care vor fi necesare până în 2025 sunt și Gândire Analitică și Inovare, Învățare Activă, capacitate complexă de rezolvare a problemelor, creativitate, originalitate și inițiativă, programare și capacitate tehnologică, toleranță la stres și flexibilitate, etc.
Tot ca urmare a pandemiei, multe locuri de muncă s-au mutat în casele oamenilor. Acest lucru va rămâne și în viitor. Peste 44% dintre angajați este posibil să continue să lucreze de acasă.
Partea pozitivă a viitorului joburilor
Până în 2025 se vor crea aproape 100 milioane de noi joburi, majoritatea în domeniul IT. Dintre joburile care vor avea o tot mai mare creștere se numără și: Oameni de Știință, Specialiști în AI și Machine Learning, Specialiști în Baze de Date, Digital Marketing, Process Automatisation, IoT, etc.

Ca și parte pozitivă a lucrurilor, de la o reconversie profesională se estimează că se vor obține rezultate bune în decurs de un an. Acest lucru înseamnă că procesul de schimbare a domeniului nu afectează fundamental statutul social sau financiar al persoanelor.
De asemenea, timpul necesar pentru a învăța noi domenii în mediul online pentru eventuale recalificări profesionale este unul destul de scurt.
Vorbim aici de aproximativ 1-2 luni pentru partea de Marketing, Content Writing, Vânzări Online.
Aproximativ 2-3 luni este nevoie pentru Dezvoltare Produse și Date și AI. Cloud Computing și aptitudinile inginerești au nevoie de aproximativ 4 -5 luni de învățare.
În concluzie, automatizarea va duce la apariția unor noi locuri de muncă și la dispariția altora. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Dacă ne uităm în anii 1990 – 2000 comparativ cu 2020, există o mulțime de joburi noi care au apărut odată cu apariția Internetului și a calculatoarelor. Totodată există joburi care au dispărut pentru că lumea a avansat și am învățat să facem lucrurile mai bine și mai repede.
Este o abordare naturală și normală și nu trebuie să ne fie frică de ceea ce urmează.
Până în 2025 se vor crea aproape 100 milioane de noi joburi, majoritatea în domeniul IT. @zhs
Tweet
Categories: Homo Sapiens
3 replies »